Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η Στόρμι Ντάνιελς στέλνει τον Τραμπ σε δίκη - Πρώτη φορά ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ


Η πορνοστάρ καταγγέλλει ότι ο Τραμπ εξαγόρασε τη σιωπή της έναντι 130.000 δολαρίων το 2016 - Για «πολιτικό διωγμό» κάνει λόγο εκείνος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοστάρ το 2016 κι αναμένεται να παραδοθεί, πιθανόν την Τρίτη, στη δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη, εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που ο ενδιαφερόμενος κατήγγειλε χθες Πέμπτη κάνοντας λόγο για «πολιτικό διωγμό» και διατρανώνοντας την «αθωότητά του».

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, που ονειρεύεται να επιστρέψει στην προεδρία το 2024, αναμένεται να ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ για την καταβολή λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 ποσού 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ.
H πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
«Επικοινωνήσαμε απόψε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν (σ.σ. Άλβιν Μπραγκ) για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου» της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε επιγραμματική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατόπιν ψηφοφορίας σώματος ενόρκων.

Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα «σφραγισμένο» και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη, κατά την ανακοίνωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό στα τέλη του 2016.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπάθωσε καταγγέλλοντας για νιοστή φορά πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024. Αυτή η ιστορία θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προέβλεψε.

Ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο πως του «έκλεψε» τη νίκη στις εκλογές του 2020 εδώ και πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

«Αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής»

Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, του Truth Social, ο θυελλώδης μεγιστάνας, που έφερε μεγάλες ανατροπές από το 2015 κι έπειτα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα κι έθεσε επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση την διάκριση των εξουσιών, πολυβόλησε αντιπάλους που δεν κατονόμασε: «με διώκουν (...) επειδή ξέρουν πως θα είμαι στο πλευρό του αμερικανικού λαού και ότι δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη», υποστήριξε ο κ. Τραμπ αναφερόμενος στη γενέτειρά του, παραδοσιακά οχυρό των δημοκρατικών.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, κατά πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρώην προέδρου στην εσωκομματική κούρσα των ρεπουμπλικάνων —παρότι δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024— έκανε λόγο για ενέργεια που «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής». Τόνισε πως δεν θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του, στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Ανεπιφύλακτα υπέρ του κ. Τραμπ τάχθηκε επίσης ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κατά τον οποίο «ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία». Ο κ. Μακάρθι διεμήνυσε ακόμη πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Η Στόρμι Ντάνιελς, που συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter πως δεν θα ήθελε να «της χυθεί η σαμπάνια». Ειδικότερα έγραψε μετά την ανακοίνωση για τη δίωξη στον Τραμπ «Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την αγάπη σας. Έχω τόσα μηνύματα στα οποία δεν μπορώ να απαντήσω και επίσης… δε θέλω να χύσω τη σαμπάνια μου».

Ο δικηγόρος της Κλαρκ Μπρούστερ συμπλήρωσε «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου.

Από πλευράς Δημοκρατικών, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ υπογράμμισε πως «η άσκηση ποινικής δίωξης και η σύλληψη πρώην προέδρου είναι κάτι χωρίς προηγούμενο σε όλη την αμερικανική ιστορία».

Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στην κυρία Κλίφορντ, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016.

Ώστε να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της ο ενδιαφερόμενος δέκα χρόνια νωρίτερα.

Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ θα «παραδοθεί» στη δικαιοσύνη, θα ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες, θα «συλληφθεί» συμβολικά, θα φωτογραφηθεί και θα ληφθούν τα αποτυπώματά του. Θα κληθεί να δηλώσει αθώος ή ένοχος.

Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την υπόθεση ακούει στο όνομα Μάικλ Κόεν: ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε σε μεγάλο εχθρό του. Αυτός πλήρωσε την κυρία Κλίφορντ το 2016 κι έχει καταθέσει πως τα χρήματα του επιστράφηκαν. Αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων.

Δεχόμενος το τελευταίο διάστημα καταιγισμό φραστικών πυρών από τον κ. Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει «ζώο» και «ρατσιστή», καθώς και από άλλους ρεπουμπλικάνους, που του προσάπτουν «πολιτικάκίνητρα», ο εισαγγελέας Μπραγκ επισήμανε πως ο δισεκατομμυριούχος «δημιούργησε ψευδείς προσδοκίες» νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν διαλαλούσε πως θα «συλλαμβανόταν» και καλούσε τους υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν, με πρόθεση να δημιουργήσει σάλο, κάνονας λόγο για παρακώλυση και «ανάμιξη» στην έρευνα.

Στο Μανχάταν, γύρω από το δικαστήριο και γύρω από τον Trump Tower, τα πράματα ήταν ήσυχα χθες βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom