Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Αρχίζει αύριο 30/3/23 η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας


AΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 
Η 15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ 
ΤΟΥ 41ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Αρχίζει αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας με μεγάλη συμμετοχή Χορωδιών και Ορχηστρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έρχεται για να λάβει μέρος μια εξαιρετική Ορχήστρα από τα Ελληνόφωνα της Grecia Salentina της Απουλίας της Νοτίου Ιταλίας


ΑύριοΣυγκεκριμένα το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τη διακεκριμένη σχολική ορχήστρα του Γυμνασίου του «Καλημέρα» , ένα από τα σημαντικότερα χωριά, που διατηρούν μέχρι σήμερα την Ελληνική διάλεκτο , τα Γκρεκάνικα. 


Η Ορχήστρα που θα γίνει δεκτή από τις αρχές του τόπου μας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια και του Μ. Θεοδωράκη , καθώς και της Ελληνόφωνης Μουσικής παράδοσης της Grecia Salentina , ενώ θα ερμηνεύσει επίσης και έργα κλασσικών συνθετών όπως ο G.F. Haendel, ο M.A Charpentier, o G.B Nanino, o F.Corliano και ο D.Longo. 


Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας ,αρχίζει σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel. 

Στον μεγαλύτερο και Iστορικότερο Χορωδιακό θεσμό της Ελλάδος και απτους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως, με μεγάλη συμμετοχή και φέτος Σχολικών Χορωδιών αλλά και Χορωδιών Ενηλίκων, κυρίως Μικτών από την Ελλάδα, την Κύπρο (2 Χορωδίες) και την Ιταλία θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και στην Μικρασιατική Καταστροφή με την ερμηνεία 2 Χορωδιακών έργων από την καντάτα «Μνήμες» , το «Φιλοξενία» και το «Ήλιε που βρέχεις» του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Χρήστου Σαμαρά. 


Ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με διακεκριμένα και πολλά χορωδιακά σύνολα, acapella και με οργανική συνοδεία, διαφορετικού ήθους και ύφους ,επιφυλάσσει το 41ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας στου φίλους του στην Καρδίτσα και το Μουζάκι από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2023. 


Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κλπ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι. Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες (7000) μουσικούςχορωδούςεκτελεστές


Την 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.


Επίσης θα παρευρεθούν κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini , η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Μαέστρος Suzana Kostic, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτης Χρήστος Σαμαράς, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ κ.α. 


Μεγάλη είναι η συμμετοχή των χορωδιών στη 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορωδίες από Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα (Ελασσόνα, Φαλάνη), Πάτρα , Αθήνα, Πειραιάς, Γιαννιτσά, Στυλίδα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Νεμέα, Άργος, Χαλκιδική (Νέα Μουδανιά, Νέα Τρίγλια) ,Κρήτη (Αρκαλοχώρι, Ηράκλειο), Δράμα, Ιταλία, Κύπρο (Λεμεσός, Πάφος) , Αλγερία κ.α. 


Από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2023 η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας θα χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Μια χορωδιακή πανδαισία θα προσφέρουν οι χορωδίες, που θα λάβουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας


Για 41 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη


Η 15η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας , πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας(1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti(1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd(1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes(1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino(1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Σαμαρά καθηγητή σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.


Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για σαράντα ένα (41) χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.


Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. 


Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλει ουσιαστικά ως συνδιοργανωτής η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Καρδίτσας ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας.


Η εκδήλωση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 


Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας


Τα κοινά χορωδιακά έργα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά που θα ερμηνεύουν στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί, πρωτοπαρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


      ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023-

ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Hotel Κιέριον 8:00 μ.μ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ                             


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:


1) Η Σχολική Χορωδία του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Πίτσου

2) Η Μικτή Χορωδία Δήμου Μουδανιών Νέας Προποντίδας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωράκη

 3) Η Χορωδία του Ομίλου Σχολείων Βιωματικής μάθησης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Μπαντέκα

4) Η Δημοτική Χορωδία Γυναικών Νέας Τρίγλιας Δήμου Νέας Προποντίδας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωράκη

5) Η Σχολική Χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Ντίνας Εγγλέζου.


Κοινό έργο : «Φιλοξενία» από την καντάτα «Μνήμες» του

Χρήστου Σαμαρά σε ποίηση ανωνύμου, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom