Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Γιάφκα στην Αθήνα είχαν οι τρομοκράτες - Οι επαφές στο WhatsApp και τα 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό

«Χτυπήστε το εστιατόριο όταν θα είναι μέσα πάνω από 50 άτομα»

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ σχετικά με την υπόθεση των δύο τρομοκρατών από το Πακιστάν που ετοίμαζαν πολύνεκρο χτύπημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργούσε και ως συναγωγή.

Η έρευνα των αστυνομικών επικεντρώνεται σε δύο σημεία, με πρώτο το διαμέρισμα-γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο περνούσαν πολύ χρόνο ο 27χρονος και ο 29χρονος Πακιστανός που έχουν συλληφθεί.

Η εικόνα που έχουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση είναι ότι στο εν λόγω διαμέρισμα οι δύο Πακιστανοί συναντούσαν συμπατριώτες τους με στόχο να συγκροτήσουν μια τρομοκρατική ομάδα. Οι επαφές γίνονταν μέσω WhatsApp χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο αν και πόσοι από τους Πακιστανούς που συναντήθηκαν με τους δύο τρομοκράτες ενέδωσαν στις προτάσεις τους.

Το διαμέρισμα-γιάφκα έχει ήδη ερευνηθεί από την Αντιτρομοκρατική, ενώ περίπου 20 είναι οι Πακιστανοί που έχουν ήδη καταθέσει καθώς ερευνάται η έκταση του τρομοκρατικού δικτύου που προσπάθησαν να στήσουν ο 27χρονος και ο 29χρονος.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο ερευνάται από Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ είναι οι επαφές και οι «άκρες» που είχαν οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες με λαθρεμπόρους όπλων από τον χώρο του ποινικού εγκλήματος καθώς η εύρεση οπλισμού ήταν το μεγαλύτερο ζητούμενο για τους δύο συλληφθέντες.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει, επίσης, διαπιστωθεί από την εξέταση και ανάλυση των κινητών τηλεφώνων των δύο Πακιστανών είναι ότι μιλούσαν συνέχεια για δολοφονίες και ανθρωποκτονίες ενώ έκαναν αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πάντα Εβραϊκής καταγωγής. Το στοιχείο αυτό, μάλιστα, οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το φονικό πλάνο των τρομοκρατών ήταν αρχικά να χτυπήσουν στο εστιατόριο στου Ψυρρή και στη συνέχεια να επιτεθούν και σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Όλο το σχέδιο, λένε οι αναλυτές, χαρασσόταν από τον 30χρονο συμπατριώτη και συγχωριανό των δύο Πακιστανών που βρισκόταν στο Ιράν από όπου και τους κατηύθυνε από την Τεχεράνη.

Αυτός ήταν που επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Για κάθε νεκρό, δε, που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ. Όμως η επιχείρηση ανεβλήθη, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τα όπλα που αναζητούσαν και για το λόγο αυτό στράφηκαν στα κανάλια των ποινικών.

Σημειώνεται ότι οι Πακιστανοί, περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που τους ενδιέφερε, λένε οι αναλυτές των δυο υπηρεσιών, είναι να σκοτώσουν όσο πιο πολλά άτομα μπορούσαν για να ανέβει το ύψος της ματωμένης αμοιβής ενώ ήταν και εμποτισμένοι με θρησκευτικό φανατισμό.

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα 
https://www.protothema.gr/

«Χτυπήστε το εστιατόριο όταν θα είναι μέσα πάνω από 50 άτομα»: Η εντολή του αρχηγού στους δύο τρομοκράτες

Το νέο μοντέλο ισλαμικής τρομοκρατίας με το οποίο Πακιστανοί που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στρατολογούνται από συμπατριώτες τους- στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που ζουν στο Ιράν και με το δέλεαρ των χρημάτων, πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα, κρύβεται πίσω από το δίκτυο που εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.

Η υπόθεση που αξιολογείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα σοβαρή (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το tweet του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν), έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, που προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν εισχωρήσει στις κοινότητες των Πακιστανών που διαβούν στην Ελλάδα, οι στρατολόγοι που ελέγχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράν. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περίπου 20 άτομα- ομοεθνείς των δυο Πακιστανών χωρίς να προκύψει εμπλοκή τους στα εξτρεμιστικά σχέδια των δυο συλληφθέντων. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε κάποιους να συμμετάσχουν έναντι αμοιβής στην επίθεση του εστιατορίου - συναγωγή της οδού Αισώπου στου Ψυρρή και εκείνοι το αρνήθηκαν. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό. 

Είναι χαρακτηριστικό οτι ο 30χρονος Πακιστανός από την Τεχεράνη- αρχηγός του δικτύου, επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. 

Για κάθε νεκρό που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ. Όμως η επιχείρηση ανεβλήθη, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν τα όπλα που αναζητούσαν και για το λόγο αυτό στράφηκαν στα κανάλια των ποινικών.

Οι δυο συλληφθέντες Πακιστανοί ηλικίας 27 και 29 ετών ζούσαν τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη δούλευαν σε αγροτικές εργασίες και κατάγονται από την επαρχία Παντζαμπ από όπου είναι και ο 30χρονος μεγάλος αρχηγός που ζει μόνιμα στην Τεχεράνη. 

Είχαν μπει παράνομα στη χώρα πριν 5 χρόνια από την Ορεστιάδα του Έβρου και μάλιστα ο ένας από τους δυο, όπως διαπιστώθηκε είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα. 

 Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες (εχει καταγράφει σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 γιατί σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινο στόχο και το 2022, ομάδα Πακιστανων στην Κωνσταντινούπολη με στόχο και πάλι Ισραηλινό), έκανε έρευνες στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιιτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο. Ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθηση τους. 

Τελικά, στις 15 και 16 Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική, κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών. Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο- εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι. 

Οι Πακιστανοί, περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που τους ενδιέφερε, λένε οι αναλυτες των δυο υπηρεσιών, είναι να σκοτώσουν όσοι πιο πολλά άτομα μπορούσαν για να ανέβει το ύψος της ματωμένης αμοιβής ενώ ήταν και εμποτισμένοι με θρησκευτικό φανατισμό.

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom