Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Παραιτήθηκαν δύο δικαστές σε δίκη για «νονούς της νύχτας»!

Μετά την αποκάλυψη του newsbreak.gr πως είχαν εγκρίνει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του βασικού κατηγορούμενου

Νέα τροπή πήρε η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό υπόθεση για την εμπλοκή κατηγορούμενων σε υποθέσεις εκβιάσεων, εκρήξεων και εμπρησμών.

Δύο από τους πέντε Εφέτες ζήτησαν να απέχουν από την δίκη, καθώς είχαν αποφανθεί ως μέλη δικαστηρίου πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 28 έτη κάθειρξη.

Όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, οι ίδιοι δικαστές ανέστειλαν την εκτέλεση της απόφασης για τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση εκβιασμών, εκρήξεων και εμπρησμών, αλλά αρνήθηκαν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για συγκατηγορούμενο του με μικρότερη ποινή.

Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση, η οποία ήδη απασχολεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με επιστολή του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, του οποίου δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν σταλεί στον Άρειο Πάγο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκανε δεκτή το Νοέμβριο του 2022 την αίτηση του καταδικασθέντος σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 28 ετών και 6 μηνών.

Αντίθετα, δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2023, το ίδιο δικαστήριο με την ίδια πρόεδρο και σχεδόν τους ίδιους Εφέτες, απέρριψε την αίτηση αναστολής συγκατηγορούμενου του που είχε καταδικαστεί σε 8 έτη κάθειρξη στην ίδια υπόθεση.

Και στα δύο δικαστήρια πρόεδρος ήταν η ίδια Πρόεδρος Εφετών και τρία μέλη της σύνθεσης οι ίδιοι Εφέτες.

Η παραίτηση των δικαστών από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το newsbreak.gr οι δύο Εφέτες που έκριναν διαφορετικά τους δύο συγκατηγορούμενους ως προς την αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, ζήτησαν να εξαιρεθούν από μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά όπου θα έκριναν επί της ουσίας τους δύο κατηγορούμενους σε δεύτερο βαθμό.

Εκτός από τους δύο Εφέτες, αίτηση εξαίρεσης είχε δηλώσει και η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία απορρίφθηκε.

Η δίκη συνεχίζεται με την ίδια πρόεδρο αλλά άλλαξαν οι δύο εφέτες οι οποίοι έκριναν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τους δύο συγκατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση ως προς την αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους, με αποτέλεσμα ο ένας που έχει καταδικαστεί σε 28 έτη κάθειρξη να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ ο συγκατηγορούμενος του καταδικασμένος πρωτόδικα σε 8 έτη κάθειρξη να παραμένει στη φυλακή.

Νέα στοιχεία για την αποφυλάκιση του «νονού»

Στο μεταξύ νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» ως προς την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση, αν και είχε καταδικαστεί σε 28 έτη κάθειρξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο… μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών έχουν τεθεί τα ιατρικά παραστατικά που προσκομίστηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά με βάση τα οποία του χορηγήθηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι δικαστές αρκέστηκαν στις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν από τον συνήγορο του κατηγορούμενου και δεν διέταξαν ιατρική πραγματογνωμοσύνη ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην απόφαση για αναστολή της ποινής, μειοψήφησαν οι δύο από τους πέντε δικαστές με ένα αναλυτικό σκεπτικό που καταγράφεται στη δικαστική απόφαση. Ειδικότερα, οι δύο δικαστές θεώρησαν πως από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν, δεν προκύπτει εικόνα ασθενούς του οποίου κινδυνεύει η ζωή ώστε να παραμένει εκτός φυλακής.

Άλλωστε άλλοι κρατούμενοι με καρδιολογικά προβλήματα εκτίουν κανονικά τις ποινές τους στη φυλακή…

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»; Ρητορικό το ερώτημα, αν και θα πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις οι αρμόδιοι της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου…

https://www.newsbreak.gr/

Διαβάστε σχετικά: Δικαστικό σκάνδαλο! Άφησαν ελεύθερο «νονό της νύχτας» και κρατούν μέλος της συμμορίας του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom