Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Καστοριά: Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας (φωτο & βίντεο)


Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς.

Στις 11:30 το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση συναντήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας. Ακολούθησε συμβολική πορεία μνήμης προς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Εκεί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Εβραίων της Καστοριάς που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί, από τον Δήμαρχο Καστοριάς, εκπροσώπους ξένων κρατών, εκπροσώπου του ΚΙΣ και των Εβραϊκών Κοινοτήτων.

Ακολούθησε μια υπέροχη, όσο και συγκινητική, προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Χύσε ένα δάκρυ για εμάς», με αναφορά στα γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, με τη σκηνοθετική προσέγγιση του Στέλιου Φόρλιακα και τη συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι».

https://fonikastorias.gr/

Δείτε το βίντεο και ιστορικά στοιχεία από την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Καστοριάς (από το περσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Στην Καστοριά συμπληρώθηκαν φέτος 78 χρόνια από τον βίαιο εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Το πρωινό της 24ης Μαρτίου 1944 οι ναζί αφού συγκέντρωσαν όλους τους εβραίους της πόλης στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου, περίπου 1.000 άνθρωποι, τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στο Γυμνάσιο Θηλέων.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι χωρίς επιστροφή στην Πολωνία, τους φόρτωσαν σε φορτηγά με κατεύθυνση το σιδηροδρομικό σταθμό Αμυνταίου και της Θεσσαλονίκης. Εκεί τους επιβίβασαν σε τρένα με προορισμό το στρατόπεδο του θανάτου στο Αουσβιτς.

Πάνω από το 96% των Εβραίων της Καστοριάς εξοντώθηκε.

Επέστρεψαν ζωντανοί μόλις 35, αλλά στην Καστοριά μόνο 12 καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έζησαν σε άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας, και κυρίως στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη.

Το βίντεο με το ρεπορτάζ της Σοφίας Ζουζέλη είναι από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Σκουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom