Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Jerusalem Post: Η Μοσάντ συνέδραμε στην «εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών» στην Ελλάδα


Ως μία πολύ σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας, πίσω από την οποία κρύβεται το Ιράν, αντιμετωπίζει το Ισραήλ την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δίκτυο στην Ελλάδα - Η Μοσάντ συνέδραμε με την παροχή πληροφοριών, την επιχείρηση των ελληνικών αρχών.

Η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα στο να εξαρθρώσει «ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών», σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, που επικαλείται ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ειδικότερα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ εξέδωσε, απόψε, την ακόλουθη ανακοίνωση εκ μέρους της Μοσάντ:

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια προσπάθεια του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε πληροφορίες για την αποκάλυψη της υποδομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις επιδιωκόμενες ιρανικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν ανάρτησε tweet, στο οποίο επισημαίνει:

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων. Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Το σχέδιο των Πακιστανών

Στην εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από το εξωτερικό, που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια, προχώρησαν η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών πακιστανικής καταγωγής, ενώ διώκεται και ένας τρίτος, επίσης Πακιστανός, με έδρα το Ιράν, που εξετάζεται αν συνδέεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οργάνωναν χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή-εστιατόριο στην περιοχή του Θησείου.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ:

Αρχικά η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο. Έναν χρόνο αργότερα (2022), ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα δύο παραπάνω γεγονότα είχε ενημερωθεί η ΕΥΠ και έκτοτε, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση. Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, έρευνες σε όλη τη χώρα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, πριν από περίπου 45-50 ημέρες, οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη. Σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσήχθησαν και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση, με τις αρχές να κατάσχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και, μετά τον έλεγχο που τους έγινε, προέκυψαν τα ψηφιακά πειστήρια.

Ειδικότερα, από την άρση απορρήτου βρέθηκαν επικοινωνίες τους με τρίτο άτομο, υπήκοο Πακιστάν, που ζει στο Ιράν, το οποίο τους προέτρεπε, αντί αμοιβής, να πραγματοποιήσουν επίθεση –βομβιστική ή ένοπλη– στο εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή, που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε μία από τις επικοινωνίες ο «εγκέφαλος» ζητούσε από τους δύο άνδρες να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυροβόλο όπλο και εκείνοι του απαντούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν όπλα. Σε επόμενη επικοινωνία τους ζητείται να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στη χώρα.

Εις βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom