Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Σε έξαρση η κακοποίηση ανηλίκων - Νέα καταγγελία από 15χρονη - Τι λένε οι ειδικοί

40.735 παιδιά έπεσαν θύματα βίας το 2022 στην Ελλάδα

Μορφή τσουνάμι παίρνουν οι αποκαλύψεις υποθέσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης Ανηλίκων, που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Το κύκλωμα μαστροπείας που εξέδιδε την 14χρονη που ζούσε σε δομή στη Νέα Σμύρνη, οι βιασμοί ανήλικων κοριτσιών από προπονητή του Τάε Κβον Ντο, η υπόθεση βιασμού 16χρονης στα Γρεβενά που έπεσε θύμα βιασμού του πατέρα της και η υπόθεση της 13χρονης στη Λακωνία που έμεινε έγκυος από τους βιαστές της, προκαλούν ανατριχίλα.

Στη δημοσιότητα έρχεται ακόμα μια καταγγελία από 15χρονη που, όπως κατήγγειλε στους αστυνομικούς, έπεσε θύμα βιασμού από 19χρονο τον Ιούλιο του 2022 στην Ελευσίνα.

1 στα 5 παιδιά μιλάει

Πρόκειται για έξαρση του φαινομένου ή ξεκίνησαν να ανοίγουν στόματα; Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ, «πάντα υπήρχαν αυτά αλλά δυστυχώς τα στόματα έμεναν κλειστά. Όλες οι μελέτες μας δείχνουν ότι συνήθως 1 στα 5 παιδιά μιλάει και για εμένα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Το παιδί θα πει την αλήθεια του και πρέπει να έχουμε εκείνες τις υπηρεσίες που θα προλαμβάνουν για να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα, επισημαίνει από την πλευρά της η πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Τριανταφυλλιά Αθανασίου.

Ξέρουμε και πλέον το ξέρει και ο κόσμος ότι ο κίνδυνος είναι πολύ πιο κοντά, είναι σε ανθρώπους που το παιδί αγαπά και εμπιστεύεται, συμπληρώνει ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού. Έχουμε πάρα πολλές κλήσεις από τα ίδια τα παιδιά, τα ίδια παιδιά – θύματα, τα ίδια τα παιδιά θύματα που ταλαιπωρούνται που καλούν στη γραμμή 1056 και ζητούν πλέον αυτά βοήθεια για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, πρόσθεσε.

40.735 παιδιά - θύματα βίας το 2022

Μόνο το 2022 40.735 παιδιά έπεσαν θύματα βίας και υποστηρίχθηκαν από το Χαμόγελο του Παιδιού. 276 παιδιά θύματα βίας φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια του Οργανισμού, εκ των οποίων τα 67 αποκαταστάθηκαν.

Η πρόληψη πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η σωστή ενημέρωση των παιδιών στα θέματα σεξουαλικότητας από νωρίς, το άγγιγμα και πότε το άγγιγμα είναι απαγορευμένο και το τι σημαίνει δόλος και δωροδοκία είναι πολύ βασικό στοιχείο, τόνισε η Αλεξάνδρα Καπάτου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom