Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Πύργος: Ετοίμαζαν μεγάλο «χτύπημα» στα ΕΛΤΑ - 5 συλλήψεις - Διαβόητος κακοποιός ο «εγκέφαλος» (φωτο)


Οι αρχές έπιασαν «στον ύπνο» τους πέντε δράστες και μπαίνοντας εντός των ενοικιαζόμενων δωματίων στα οποία διέμεναν τις τελευταίες ημέρες και αποτελούσαν το ορμητήριό τους, κατάφεραν να τους συλλάβουν.

των Αντώνη Φώτη και Κώστα Γκελντή 

Οι μεθοδικές έρευνες των αστυνομικών αρχών και η άμεση και οργανωμένη επιχείρησή τους χθες τα ξημερώματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή των Δουνεΐκων, είχε ως αποτέλεσμα να «ξεσκεπαστούν» τα σχέδια δύο εγκληματικών ομάδων και να συλληφθούν πέντε συνολικά άτομα, με τα τρία εξ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες να ετοίμαζαν μεγάλο χτύπημα άμεσα στον Πύργο.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, από κοινού με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ιδίας  Υπηρεσίας,  με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πύργου και Πατρών, υπό άκρα μυστικότητα έστησαν οργανωμένη επιχείρηση χθες τα ξημερώματα από τις 5 μέχρι τις 7 σε Δουνέικα και Καβάσιλα.

Οι αρχές έπιασαν «στον ύπνο» τους πέντε δράστες και μπαίνοντας εντός των ενοικιαζόμενων δωματίων στα οποία διέμεναν τις τελευταίες ημέρες και αποτελούσαν το ορμητήριό τους, κατάφεραν να τους συλλάβουν.

Δράστες από δύο διαφορετικές υποθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί αποτελούσαν τη μια εγκληματική ομάδα την οποία ερευνούσαν οι αστυνομικοί και συνδέεται με τη ληστεία στις αρχές Μαρτίου σε κοσμηματοπωλείο στη Γαστούνη.

Μάλιστα, σε βάρος της συγκεκριμένης ομάδας σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, ληστεία, κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, κατά την έφοδό τους σε έτερο σπίτι ανακάλυψαν και δύο ακόμα ημεδαπούς, τους οποίους και συνέλαβαν λόγω οπλοκατοχής και ναρκωτικών ουσιών που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Ετοίμαζαν χτύπημα

Από αστυνομικές πηγές, προκύπτει πως το τελευταίο διάστημα παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των δραστών και οι επικοινωνίες τους, καταφέρνοντας να αντιληφθούν το μεγάλο χτύπημα που ετοίμαζαν τις επόμενες ημέρες στον Πύργο και συγκεκριμένα στα ΕΛΤΑ, μιας και το διάστημα αυτό ως γνωστόν είναι περίοδος πληρωμών. Μάλιστα, ίδιες πηγές αναφέρουν και για εντοπισμό των δραστών τις προηγούμενες ημέρες στην οδό Μανωλοπούλου, κοντά στα ΕΛΤΑ, γεγονός που αποδεικνύει πως σταμάτησαν εγκαίρως μεγάλο «χτύπημα» των δραστών σε χρηματαποστολή.

Με βεβαρημένο ποινικό μητρώο

Σε ότι αφορά τους δράστες, συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί από την Αλβανία. Από αυτούς, σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών, ο ένας ημεδαπός και οι δύο αλλοδαποί που απαρτίζουν την μια εγκληματική ομάδα, έχουν απασχολήσει έντονα τις Αρχές στο παρελθόν για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Μάλιστα σε ότι αφορά τον ημεδαπό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για διαβόητο κακοποιό με καταγωγή από την Ηλεία, ο οποίος φέρεται να είναι και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και που για τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει απασχολήσει έντονα, ενώ έχει φυλακιστεί για παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν. Μάλιστα, επικαλούμενοι και πάλι τις ίδιες πηγές, υπήρξε ενημέρωση πως ο ίδιος προσπάθησε να το σκάσει όταν αντιλήφθηκε την επιχείρηση της αστυνομίας, με τους άνδρες της ΕΚΑΜ να καταφέρνουν να τον συλλάβουν στην περιοχή των Καβασίλων, σε κρησφύγετό του.

Θα κατέστρεφαν τα αποδεικτικά στοιχεία

Από τις έρευνες των αστυνομικών στο σπίτι της πρώτης εγκληματικής ομάδας, ανάμεσα στη λίστα των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν όπλα και σφαίρες, αρκετά κοσμήματα πιθανότατα από τη ληστεία της Γαστούνης, κλεμμένο αυτοκίνητο με κλεμμένες πινακίδες, καθώς και μπιτόνια βενζίνης με τα οποία θα κατέστρεφαν κάθε αποδεικτικό στοιχείο και το αυτοκίνητο, αφότου ολοκλήρωναν την επιχείρηση.

Διέμεναν στον χώρο για δέκα ημέρες

Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη των ενοικιαζόμενων δωματίων Δημήτρη Καραμποΐκη στην «Π», οι δράστες διέμεναν στα δωμάτια αυτά από την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 21:30, με τον ίδιο μάλιστα να αναφέρει πως η διαδικασία ενοικίασης των δωματίων έγινε μέσω κωδικών και δεν χρειάστηκε η παρουσία του στον χώρο. Αποκάλυψε δε πως χθες το μεσημέρι θα γινόταν το μισθωτήριο και θα πληρωνόταν από τους δράστες για τη χρήση του χώρου όλες αυτές τις ημέρες, ενώ παράλληλα σημείωσε πως είχαν περάσει έξω από τα δωμάτια, κάλεσαν στα τηλέφωνα που αναγράφονται σε ταμπέλα εντός του οικοπεδικού χώρου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον  τους.

«Τους έπιασαν στον ύπνο»

Μάλιστα, υπογράμμισε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους δράστες και πως είχε επικοινωνία με έναν «Βασίλη», δίχως να τους ρωτήσει επιπλέον πληροφορίες για αυτούς μιας και σεβάστηκε τα προσωπικά δεδομένα. Σε ότι αφορά την «έφοδο» των αστυνομικών δεν είχε καμία ενημέρωση, γεγονός που δείχνει και την άκρα μυστικότητα με την οποία κινήθηκαν οι αρχές. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν ήμουν στο σημείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ενημερώθηκα στις 07:30 από την Ασφάλεια και πήγα αμέσως εκεί. Έχουν «ανοιχτεί» και τα τέσσερα διαμερίσματα και δυστυχώς έχουν γίνει και πολλές ζημιές που πρέπει να αποκατασταθούν. Πρέπει να έγινε την ώρα που κοιμόντουσαν λογικά και τους έπιασαν στον ύπνο. Τα παιδιά εμφανίστηκαν ευγενέστατα και σε καμία περίπτωση δεν φαίνονταν για κακοποιοί».

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, της ΟΠΚΕ Ηλείας και Αχαΐας, και με τη συνδρομή δυνάμεων της ΕΚΑΜ από την Αθήνα, έπιασαν «στον ύπνο», τους πέντε συλληφθέντες.

«Σήμερα είχαμε συνεννοηθεί να με πληρώσουν»

Όσον αφορά το μέσο με το οποίο κινούνταν, ο κ. Καραμπίκης υποστήριξε πως τα αυτοκίνητα που μπαινόβγαιναν στον χώρο ήταν πολλά και ιδιαίτερα τις Κυριακές όπου η κίνηση είναι μεγαλύτερη, ενώ πρόσθεσε πως δεν μαθαίνει παραπάνω πληροφορίες από αυτές που χρειάζονται μιας και πρόκειται για ενοικιαζόμενη κατοικία μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Δε χρειάζεται να μου δώσουν κάποια ταυτότητα ή έγγραφο, μέχρι να φύγουν. Την ώρα που φεύγουν, μπορώ κάλλιστα να πάρω την ταυτότητά τους ή μονάχα το ΑΦΜ τους και να τους κάνω ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Δεν είχαν προλάβει καν να προχωρήσουν στο μισθωτήριο. Σήμερα είχαμε συνεννοηθεί να με πληρώσουν και να φύγουν για τις δουλειές τους», κατέληξε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Για την επιχείρηση και τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι Αρχές, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε σχετική μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει λεπτομέρειες από την επιχείρηση και όλα όσα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους χώρους.

Η ανακοίνωση της ΓΕΠΑΔ Δυτικής Ελλάδας αναφέρει τα εξής: «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας,  εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας ενέχονται σε ληστεία και κλοπές.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας από κοινού με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ιδίας Υπηρεσίας,  με την συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πύργου και Πατρών, συνελήφθησαν συνολικά τρεις άνδρες, ένας  ημεδαπός και δυο αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, ληστεία, κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, την 3-3-2023 διέπραξαν μια ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Ηλεία, κατά την οποία έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας (κουκούλες) τύπου full face, εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο και με την άσκηση σωματικής βίας και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια και αφαίρεσαν, κοσμήματα συνολικής αξίας  100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο ενδελεχούς έρευνας των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας  προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας τους τελευταίους δυο μήνες, προέβησαν σε κλοπή οχήματος, μοτοσικλέτας και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος.

Ως προς την μεθοδολογία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι ενώθηκαν ως μέλη σε επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σε περιοχή της Ηλείας, όπου διέμεναν οι τρεις συλληφθέντες βρήκαν και κατάσχεσαν 2 πιστόλια και δύο γεμιστήρες, 21 φυσίγγια, 3 κάλυκες πυροβόλου όπλου, διάφορα κοσμήματα και συγκεκριμένα 27 δαχτυλίδια, 4 βραχιόλια, 2 κολιέ, 2 ζεύγη σκουλαρίκια, ένα αυτοκίνητο για το οποίο έχει δηλωθεί κλοπή και το οποίο έφερε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, πινακίδες κυκλοφορίας για τις οποίες έχει δηλωθεί κλοπή, μοτοσικλέτα για την οποία έχει δηλωθεί κλοπή, 2 γραμμάρια κάνναβης, 3 κινητά τηλέφωνα, 2 ζεύγη υφασμάτινα γάντια, 2 κατσαβίδια, μπιτόνι βενζίνη, 3 κουκούλες τύπου full face και είδη ρουχισμού.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αποκόμισαν από τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε έτερο δωμάτιο στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, όπου διέμεναν τα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επιπλέον δύο ημεδαποί άνδρες και σε αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι με γεμιστήρα, 33 φυσίγγια, 15 γραμμάρια ακατέργαστης αποξηραμένης κάνναβης, 10,5 γραμμάρια μεταμφεταμίνης, 650 ευρώ και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Σημειώνεται ότι τα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου διακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις».

https://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom