Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Καβάλα: Έφυγε το κουφάρι του Antonov, σπέρνουν οι αγρότες, αλλά... (φωτο)

«Γύρισε όλα τα Βαλκάνια για να πέσει στο χωράφι μου»

«Επιτέλους, τα πήραν»: μετά από οκτώ ολόκληρους μήνες, τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους που έπεσε στην Καβάλα απομακρύνθηκαν και ο χώρος επεστράφη στους αγρότες, αλλά όχι και η σοδειά που έχασαν.

των Πάνου Τσίκαλα και Πασχάλη Μεντίζη

251 ημέρες από τη μοιραία νύχτα της 16ης Ιουλίου του 2022, η αγροτική περιοχή όπου συνετρίβη το ουκρανικό Antonov-12 της Meridian στην Καβάλα, στους πρόποδες του Παγγαίου, δεν θυμίζει σε τίποτα τόπο αεροπορικού δυστυχήματος

Η φύση έκανε -και θα συνεχίσει άοκνα να κάνει- τη δουλειά της, με τον κύκλο των εποχών, αλλά η μεταμόρφωση-ολική επαναφορά του χώρου οφείλεται κυρίως στην απομάκρυνση -«επιτέλους», όπως λένε κάτοικοι του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων- των συντριμμιών του αεροσκάφους, που αναπαύονταν εκεί επί 8 ολόκληρους μήνες. 

Τους λόγους και τα αίτια αυτής της μεγάλης και ασυνήθιστης καθυστέρησης έφερε στο φως της δημοσιότητας πριν από έναν μήνα, στις 25 Φεβρουαρίου, η Voria.gr.

ΔιαβάστεΑποστολή στην Καβάλα: Επτά μήνες μετά την πτώση του Antonov τα συντρίμμια είναι ακόμη εκεί - Συγκλονιστικές εικόνες

Το κουφάρι του μεταφορικού ελικοφόρου Antonov-12 κειτόταν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε καλαμποκοχώραφα και λωρίδες γης με λεύκες, πλήττοντας τους πέντε ιδιοκτήτες τους, ενώ τα συντρίμμια -ανάμεσά τους και προσωπικά αντικείμενα του οκταμελούς πληρώματος-, όλο αυτό το διάστημα, αποτελούσαν βορά για κάθε επιτήδειο, αλλά και χώρο με υψηλή επικινδυνότητα για όσους -πάρα πολλούς- πλησίαζαν. Η περιοχή της συντριβής βρίσκεται λίγες μόλις δεκάδες μέτρα μακριά από σπίτια.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών συλλογής και απομάκρυνσης των συντριμμιών (δείτε ΕΔΩ), την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες επιστρέφουν, πλέον, σε κανονικούς ρυθμούς, οργώνοντας τα περίπου 10 στρέμματα που επηρεάστηκαν και είχαν όλο αυτό το διάστημα δεσμευθεί. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σπορά καλαμποκιού, που κατά κύριο λόγο γίνεται στην περιοχή.

«Γύρισε όλα τα Βαλκάνια κι έπεσε στο χωράφι μου»

Ένας από αυτούς τους αγρότες, ο Πέτρος από τους Αντιφίλιππους, μιλά στη Voria.gr. «Γύρισε όλα τα Βαλκάνια, για να πέσει τελικά στο χωράφι μου», λέει για το μοιραίο Antonov, σαν να τον... καταράστηκε η τύχη του. Κατά την πτώση του, το φλεγόμενο αεροσκάφος είχε προσκρούσει σε λεύκες, σύρθηκε για περίπου 150 μέτρα, «πήδηξε» ένα αρδευτικό κανάλι και κατέληξε στο χωράφι του Πέτρου, όπου σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη, αλλά και οι εκατοντάδες μικρότερες, εξαιτίας των βλημάτων που μετέφερε.

«Δεν το είδα να πέφτει, ήμουν στο σπίτι. Είδα, όμως, τη μπάλα φωτιάς. Μου είπαν "έπεσε αεροπλάνο στο χωράφι σου". Δεν είχα κανέναν λόγο να έρθω εδώ, ειδικά μ' αυτά που ακούγονταν τις πρώτες ώρες και μέρες για το φορτίο. Τόσους μήνες δεν πάτησα το πόδι μου εδώ», διηγείται στη Voria.gr ο Πέτρος, που πήγε για πρώτη φορά στο σημείο με την αποχώρηση του Στρατού, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου. Τότε, και για τους επόμενους τρεις μήνες, στο χωράφι του Πέτρου παρέμενε ένα τεράστιος όγκος συντριμμιών. «Αφού έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο. Να 'ρθω να κάνω τι;».



Όπως και οι άλλοι αγρότες, ο Πέτρος έχασε τη σοδειά του λόγω της συντριβής τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε, όλοι τους άκουσαν πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την αποζημίωσή τους. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. «Όχι "ο ΕΛΓΑ δεν είναι αρμόδιος", όχι "ο δήμος δεν είναι αρμόδιος", όχι "το ζήτημα έχει πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού", όχι "το θέμα έχει δρομολογηθεί". Οκτώ μήνες μάς έχουν ξεχάσει».




https://www.voria.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αναρτήσεις μας για το μοιραίο Antonov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom