Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Βγήκε το Ιππικό στο Σύνταγμα! (βίντεο)


Αν βρισκόταν κανείς τα ξημερώματα στην πλατεία Συντάγματος, με αυτό που θα έβλεπε σίγουρα θα νόμιζε ότι ζει σε άλλη εποχή. Άλλωστε, δεν βλέπει κανείς κάθε μέρα άλογα να κάνουν βόλτα στην Αμαλίας.

Κι όμως, δεν ταξίδεψε κανείς στο χρόνο. Απλώς έλαβε χώρα η πρόβα του ιππικού για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου που θα γίνει το Σάββατο στην Αθήνα.

Έρχεται το… ιππικό

Πρόκειται για τη νέα ίλη ιππικού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, όχι για επιχειρησιακούς σκοπούς, αλλά για τις παρελάσεις και τις τιμητικές εκδηλώσεις.

Έτσι, αν και πέρυσι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου βρέθηκαν «δανεικά» άλογα και ιππείς, φέτος θα λάβει μέρος η νέα ίλη ιππικού του ΓΕΕΘΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης.

Το παρελθόν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιλη Βασιλικής Φρουράς, η τελευταία έφιππη μονάδα του Οπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ, αφού μετονομάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα σε ίλη Προεδρικής Φρουράς, διαλύθηκε το 1973 και όλο το προσωπικό, υλικό και οι ίπποι της μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού (ΚΕΙΠΠ).

Είχαν προηγηθεί 152 χρόνια με τα άλογα και τους έφιππους στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού να δίνουν δυναμικό «παρών» σε όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας. Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Μακεδονικό Αγώνα, στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

https://www.megatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom