Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Κωνσταντινούπολη: Οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα σπίτια τους θα γκρεμιστούν - Οι μετασεισμοί στην Τουρκία είναι και πολιτικοί


Διάχυτος είναι ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, σε κατοίκους και σε επιστήμονες, μετά τους σεισμούς που ισοπέδωσαν μεγάλο τμήμα της κεντρικής Τουρκίας, σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία επισημαίνει ότι τα παλιά κτίρια δεν θα αντέξουν και ότι η διαχείριση του ζητήματος των σεισμών θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία.

Η Κωνσταντινούπολη έχει 15 εκατομμύρια κατοίκους και είναι χτισμένη στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, για το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα δώσει μεγάλο σεισμό πριν από το 2030. Στην Κωνσταντινούπολη, ο φόβος μεγαλώνει, γράφει το BBC, επισημαίνοντας ότι στην πόλη έχουν αρχίσει κάποιες προετοιμασίες, αλλά αυτή είναι είναι τόσο μεγάλη που είναι ουσιαστικά αδύνατο να γίνει διαχείριση σε μια κρίση ανάλογη του  Καχραμανμάρας.

Remaining Time 0:00
 
Mesut Muttaliboglu
Mesut Muttaliboglu

«Η ρωγμή στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας του Mesut Muttaliboglu είναι τόσο φαρδιά, που μπορεί να χωρέσει ένα κλειδί αυτοκινήτου σε αυτό. Το γυρίζει στο πλάι και με μια κίνηση του καρπού του, ένα μεγάλο κομμάτι γύψου πετάγεται από τον τοίχο και πέφτει στο έδαφος. Η ρωγμή είναι αποτέλεσμα ενός αντισεισμικού τεστ. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός και η οικογένειά του μετακομίζουν από το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν τα τελευταία 15 χρόνια. Ολόκληρο το κτίριο έχει καταδικαστεί να ερημώσει, αφού απέτυχε στο τεστ αντισεισμικής ασφάλειας. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ένας σεισμός να γκρεμίσει όλο αυτό το μπλοκ διαμερισμάτων.

Περίπου το 70% των κτιρίων της πόλης χτίστηκαν πριν από τις αλλαγές των κανόνων που επέβαλαν αυστηρότερα πρότυπα κατασκευής το 1999, και έτσι θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα. Μόλις πριν από τρεις μήνες, μια μελέτη έδειξε ότι ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη  θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 90.000 ανθρώπους. Τώρα, οι αρχές δίνουν αγώνα για να ετοιμαστεί η πόλη.  Ο Μεσούτ γνωρίζει πολύ καλά την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ένας σεισμός. Μόλις επέστρεψε από το επίκεντρο της νότιας πόλης Καχραμανμάρας, όπου έχασε συγγενείς. Ο ίδιος δήλωσε στον δημοσιογράφο του BBC.

“Συνέβη στις 04:17. Μας κάλεσε συγγενής και ξυπνήσαμε όλοι ουρλιάζοντας”. Δακρύζει και συνεχίζει: “Είναι μια φρικτή κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στον Καχραμανμάρα για τρεις μέρες λόγω του χιονιού, και όταν φτάσαμε στα ερείπια ήταν τόσο δύσκολο. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Ελπίζω ο Θεός να μην κάνει κανέναν άλλο να βιώσει αυτό.”  Όταν ο Μεσούτ επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές είχαν κλείσει το ρεύμα και το νερό στο διαμέρισμά του. “Τους ζήτησα να το ξανασυνδέσουν για να μπορέσουμε να φύγουμε, να μετακομίσουμε. Μου έδωσαν άλλες δύο μέρες.  Ο δήμος μας είχε στείλει γραπτή προειδοποίηση γι’ αυτό, αλλά η κατάσταση δεν επιλύθηκε λόγω ενστάσεων από τους γείτονες. Γνωρίζαμε ότι θα κόβονταν νερό και ρεύμα και ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε από εδώ, αλλά μετά έγινε ο σεισμός και έγινε χαμός”.

Οι προετοιμασίες στην Κωνσταντινούπολη

Μετά από τους σεισμούς στο νότο, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 νέες αιτήσεις στον δήμο της Κωνσταντινούπολης για ελέγχους ασφαλείας κτιρίων. Η λίστα αναμονής για έναν είναι πλέον τρεις και τέσσερις μήνες, και συνεχίζει να αυξάνεται.  Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες μπορούν τώρα να υποβάλουν αίτηση, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να μην το κάνουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων. Η αποζημίωση για την παροχή βοήθειας σε όσους πρέπει να μετακινηθούν από καταδικασμένα κτίρια είναι χαμηλή. Δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί που να δείχνουν πόσα κτίρια αποτυγχάνουν να περάσουν το τεστ.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ekrem Imamoglu, έχει υποσχεθεί περισσότερη εκπαίδευση για τις ομάδες διάσωσης και προετοιμασία προσωρινών καταφυγίων που θα μπορούσαν να στεγάσουν έως και 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους μετά τον σεισμό. Αλλά πολλοί φοβούνται ότι ούτε αυτά είναι αρκετά. Μια βόλτα σε έναν μέσο δρόμο της Κωνσταντινούπολης εξηγεί γιατί. Πολλά από τα κτίρια έχουν ιδιαίτερα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τα κάνουν να καταρρεύσουν εάν τεθούν υπό πίεση κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Παλιά κτίρια κακός σχεδιασμός

Kurtulus Atasever
Ο μηχανικός Kurtulus Atasever

Ο Δρ Kurtulus Atasever, ένας μηχανικός δομών και σεισμών, επισημαίνει μερικά από αυτά, σε ένα άδειο κομμάτι γης, σπαρμένο με βράχους, που ήταν τα θεμέλια ενός κτιρίου. Όταν ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών έπληξε την Κωνσταντινούπολη το 2019, υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές που χρειάστηκε να γκρεμιστεί. Πάνω κάτω στο δρόμο, τα γειτονικά κτίρια έχουν πολλά από τα ίδια ελαττώματα. Το καλό σκυρόδεμα είναι ζωτικής σημασίας, Και η αρχιτεκτονική είναι κρίσιμη. “Έχουμε κάποιες προεξοχές εδώ. Σε αυτόν τον τύπο κτιρίων έχουμε μερικούς αδύναμους ή μαλακούς ορόφους. Υπάρχουν επίσης μικρές κολώνες, στην πραγματικότητα όλα είναι τυπικά προβλήματα στην κατασκευή του κτιρίου”», λέει στο BBC.

«Με πολύ απλά λόγια, καθένα από αυτά αποδυναμώνει ένα κτίριο στο επίπεδο του εδάφους, που σημαίνει ότι δυσκολεύεται να κρατήσει ψηλά τους ορόφους σε περίπτωση σεισμού. Μια προεξοχή κάνει το υπόλοιπο κτίριο πιο φαρδύ από το αποτύπωμα. Οι μαλακοί όροφοι είναι όπου το ισόγειο είναι ψηλότερο από τους ορόφους από πάνω του. Οι κοντές στήλες δεν έχουν αρκετό μήκος σε σύγκριση με τη διάμετρό τους. Όπως εξηγεί, τα κτίρια αυτά θα μπορούσαν να χτιστούν με ασφάλεια, αλλά μόνον αν είχε γίνει σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από την αρχή. Ειδικά σε παλιά κτίρια, αυτό είναι σπάνιο.

Γιασμίν Σουλεϊμάνογλου
Η Γιασμίν Σουλεϊμάνογλου

Η Γιασμίν Σουλεϊμάνογλου κοιτάζει την πολυκατοικία που μένει. Το BBC την ρωτά αν αισθάνεται ασφαλής. Κρατάει το χέρι της κόρης της και κοιτάζει ψηλά στην πρόσοψη του κτιρίου. “Δεν νιώθω ασφαλής εδώ. Το κτήριό μας σείστηκε πολύ κατά τη διάρκεια του σεισμού το 2019 και οι κολώνες του απέναντι ράγισαν. Αισθάνομαι ανήσυχη από αυτόν τον ήχο και με αυτόν τον τελευταίο σεισμό είμαστε πραγματικά φοβισμένοι. Χάνουμε τον ύπνο μας επειδή μπορεί να μας χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Και νομίζω ότι κινδυνεύουμε επειδή το κτήριο μας είναι παλιό”, λέει.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μήκους 50 χιλιομέτρων βασισμένο σε οπτικές ίνες. Αλλά για μια πόλη τόσο τεράστια, είναι δύσκολη μετακίνηση τόσων ανθρώπων προς ένα καταφύγιο, ακόμα κι αν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έρχεται σεισμός.

Οι μετασεισμοί

Καθώς οι εικόνες της καταστροφής στο νότο συνεχίζουν να γεμίζουν τις τουρκικές τηλεοπτικές οθόνες, αυτές οι ανησυχίες είναι πλέον στο προσκήνιο για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. Και μόλις δύο μήνες μακριά από σημαντικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αυτό έχει πραγματικά σημασία.

Εν μία νυκτί, ο σεισμός και οι συνέπειές του εντάχθηκαν στην οικονομική κρίση της Τουρκίας ως βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους. Πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στην οικονομική κρίση και στους σεισμούς. Οι μετασεισμοί εδώ δεν είναι μόνο φυσικοί, είναι και πολιτικοί», καταλήγει η έρευνα του BBC.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom