Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Υπερκατανάλωνε ρεύμα η γραμμή, η ένδειξη 10 λεπτά πριν την τραγωδία (βίντεο)

Οι επικοινωνίες των σταθμαρχών που «έδειχναν» το κακό

Όλο και περισσότερες πληροφορίες μεταφέρονται για το τι έγινε το βράδυ της τραγωδίας με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Για την υπόθεση προφυλακίστηκε ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια την ώρα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και είναι αυτός που δεν άλλαξε το κλειδί στη σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να μην πέσει το Intercity πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Όπως μετέδωσε το MEGA, υπήρχε ένα στοιχείο πριν τη μοιραία σύγκρουση που έδειχνε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Και αυτό είναι η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω στη γραμμή.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα τμήμα στη Θεσσαλονίκη, το Ρ6, το οποίο καταγράφει το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνει η κάθε γραμμή. Έτσι σε κάποια φάση οι αρχές είδαν πολύ μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, κατανάλωση που δε δικαιολογείται εάν στη γραμμή κινείται μόνο μια αμαξοστοιχία.

Επικοινώνησαν με τη σταθμάρχη των Νέων Πόρων για να δουν τι συμβαίνει. Εκείνη τους είπε πως γνωρίζει ότι υπάρχει μόνο η εμπορική αμαξοστοιχία η οποία κινείται στη γραμμή. Και πως να γνωρίζει κάτι άλλο αφού το σύστημα είναι «τυφλό» χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό που να δείχνει ανά πάσα ώρα και στιγμή που είναι το κάθε τρένο και τι γίνεται με τις γραμμές.

Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τη Λάρισα και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ενημέρωση. Όλα αυτά συνέβησαν στο κρίσιμο 10 λεπτό πριν τη σύγκρουση.

Τέμπη: «Ο προηγούμενος σταθμάρχης σχολούσε στις 10»

Σύμφωνα με το MEGA, ο προηγούμενος της βάρδιας, στον οποίο ο 59χρονος σταθμάρχης προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες ότι τον άφησε μόνο του και έφυγε νωρίτερα, έληγε η βάρδιά του στις 10.00 και έμεινε μέχρι τις 10.30, υπέγραψε με τον 59χρονο προφυλακισθέντα σταθμάρχη το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, και μετά αποχώρησε.

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης ομολόγησε το μοιραίο λάθος του

Για επτά ολόκληρες ώρες ο σταθμάρχης, που δεν γύρισε το κλειδί 118 στέλνοντας στο θάνατο 57 ανθρώπους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, κατέθετε ενώπιον της ανακρίτριας Λάρισας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε χωρίς απολογητικό υπόμνημα και ξεκίνησε να απαντά στον καταιγισμό ερωτημάτων που δεχόταν για το μοιραίο βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», εμφανίστηκε συντετριμμένος στο ανακριτικό γραφείο και παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές το λάθος του που αιματοκύλησε την κοιλάδα των Τεμπών παραθέτοντας τα περιστατικά.

Πολλές φορές χρειάστηκε να διακοπεί η διαδικασία για να μπορέσει να συγκροτήσει τη σκέψη του, ενώ κατά την απολογία του ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών για το κακό που τους προκάλεσε. «Ο εντολέας μου είπε χωρίς καμία επιφύλαξη όλη την αλήθεια και οτιδήποτε συνέβη χωρίς να θέλει να προστατέψει κανέναν, ούτε τον εαυτό του. Αν αυτά τα οποία είπε συνιστούν ποινικά αδικήματα οφειλόμενα στο συγκεκριμένο τραγικό αποτέλεσμα, αμέλειες ή παραλείψεις, αυτό θα κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη», είπε στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης, προσθέτοντας: «Πρέπει πλέον να σοβαρευτούμε, να σεβαστούμε τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις οικογένειές τους και να πάψουν οι παραφιλολογίες και οι επικοινωνιακές αλητείες». Σχετικά με το αν ο κατηγορούμενος επέρριψε ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα για το πρωτοφανές δυστύχημα, ο κ. Παντζαρτζίδης επεσήμανε ότι ο σταθμάρχης «δεν συγκάλυψε τίποτα και κανέναν» και αναφέρθηκε στο ρόλο τού κάθε προσώπου, όπως το είχε κάνει και στην προανακριτική του κατάθεση.

Διάψευση

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι το βράδυ του δυστυχήματος υπήρχε μουσική ή γινόταν πάρτι στο σταθμό, τόνισε ότι ο σταθμάρχης ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του, όπως έχει καταγγελθεί από συνήγορο τραυματία, και επίσης είπε ότι έγινε σταθμάρχης τηρώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς «δεν χρειαζόταν πολιτικό μέσο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, είπε ότι περιμένει να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες από το μοιραίο βράδυ, αφήνοντας αιχμές για μοντάζ σε αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Δεν αναγνωρίζουμε τη φωνή μας», σημείωσε.

Η απολογία του σταθμάρχη επρόκειτο να αρχίσει στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, όταν ωστόσο εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας με τους συνηγόρους του, εκείνη τους ενημέρωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τα νέα στοιχεία. Αυτός ήταν ο λόγος που η απολογία ξεκίνησε στις 14:00 και δεν ισχύουν οι φήμες που κυκλοφόρησαν περί βλάβης στον υπολογιστή και τον εκτυπωτή του ανακριτικού γραφείου.

Ο επιθεωρητής στον «Ε.Τ.»

Την ίδια ώρα, ένα ακόμα στέλεχος των σιδηροδρόμων, ο προϊστάμενος Επιθεώρησης Λάρισας, Δημήτρης Νικολάου, έχει μπει στο κάδρο της υπόθεσης. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έβγαλε τις βάρδιες και τοποθέτησε τον μοιραίο σταθμάρχη στη Λάρισα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που οι αμαξοστοιχίες θα ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Μάλιστα, είχε βγάλει τις βάρδιες από το τέλος Ιανουαρίου, παρότι τότε ο συγκεκριμένος σταθμάρχης δεν είχε ούτε μία ώρα προϋπηρεσία, κρίνοντάς τον ικανό και έτοιμο για το κρίσιμο αυτό πόστο. Οι βάρδιες εστάλησαν και στον διευθυντή κυκλοφορίας, ο οποίος δεν διατύπωσε κάποια αντίρρηση για τον άπειρο σταθμάρχη.

«Ανέκαθεν το μηνιαίο φύλλο παρουσίας (σ.σ.: οι βάρδιες) έβγαινε και κοινοποιούνταν τέλη του προηγούμενου μήνα στη Διεύθυνση Κυκλοφορίας», είπε ο κ. Νικολάου στον «Ελεύθερο Τύπο». Ηδη από χθες ο επιθεωρητής, που εμφανίστηκε αυτοβούλως ενώπιον της ανακρίτριας και κατέθεσε τη δική του εκδοχή μαζί με το βιβλίο βαρδιών, έχει τεθεί σε αργία, με την ανακοίνωση της απόφασης από το υπουργείο Μεταφορών να προκαλεί την αντίδρασή του.

«Καταγγέλλω τον διευθυντή κυκλοφορίας και τον πρόεδρο του ΟΣΕ ότι, ενώ προσήλθα αυτοβούλως στην ανακρίτρια, δεν έχω ενημερωθεί μέχρι τώρα ότι είμαι σε αργία», σημείωσε στον «Ε.Τ.». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ναι μεν είχαν τοποθετηθεί δύο σταθμάρχες στη βάρδια -με τις πληροφορίες να θέλουν τον έναν να έφυγε νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα-, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό αφορούσε στη βάρδια 14:00-23:00 και όχι τη νυχτερινή στην οποία ήταν μόνος του ο κατηγορούμενος. Η αμαξοστοιχία 62 που ταξίδευε προς τη Θεσσαλονίκη είχε καθυστέρηση και πέρασε από τη Λάρισα στις 23:04, με τον σταθμάρχη να την οδηγεί στο ρεύμα καθόδου με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Ο κ. Νικολάου πάντως δεν απάντησε στο ερώτημά μας εάν όντως ζήτησε και πήρε αναρρωτική άδεια ενός μήνα αμέσως μετά το δυστύχημα και αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το λάθος με το άλλο τρένο

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε ότι ήταν πιεσμένος το κρίσιμο 20λεπτο πριν το δυστύχημα, καθώς είχε να διαχειριστεί δυσανάλογο με την απειρία του όγκο δουλειάς με την κυκλοφορία αρκετών αμαξοστοιχιών ταυτόχρονα, γεγονός που του προκάλεσε σύγχυση. Oπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, λίγη ώρα πριν γίνει η σύγκρουση στα Τέμπη, ο σταθμάρχης είχε κάνει ακόμα ένα λάθος με τα κλειδιά στον πίνακα διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, μπέρδεψε τα κλειδιά βάζοντας σε λάθος ράγες και ένα τοπικό τρένο, τον λεγόμενο προαστιακό της Λάρισας, λάθος το οποίο ωστόσο δεν είχε συνέπειες καθώς το αντιλήφθηκε ο χειριστής. «Ο μηχανοδηγός του προαστιακού μού το επεσήμανε κι εγώ του είπα να κάνει πίσω ώστε να επαναφέρω τα κλειδιά στην κύρια γραμμή», έχει πει σύμφωνα με πληροφορίες ο μοιραίος υπάλληλος στην κατάθεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom