Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Γ. Στουρνάρας: Να τηρήσουμε τη συμφωνία με τους Θεσμούς! (σε απλά ελληνικά: κόψτε τις συντάξεις)

Ισως και μεις αν τσεπώναμε κάθε μήνα,όσα και ο κύριος Γιάννης να λέγαμε τα ίδια

Μέσα στην αναταραχή της ιταλικής κρίσης, που έχει σηµάνει συναγερµό σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διοικητής της
Τράπεζας της Ελλάδος, µε παρέµβασή του στα "Παραπολιτκά", αναδεικνύει τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, επισηµαίνοντας ότι η Ελλάδα, που παραµένει «εύθραυστη», πρέπει να θωρακιστεί, έτσι ώστε να µην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων.

"Έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων διεθνώς", ξεκαθαρίζει ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και επισημαίνει: "Οι αιτίες είναι δύο: 1) Η επαναφορά της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα, μετά τη σταδιακή λήξη των Προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης και 2) η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία λειτουργεί ήδη σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Για την Ελλάδα, πέρα απ' αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα στις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Ιταλία), που επηρεάζουν τις αγορές σε τοπικό επίπεδο. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ' ότι είχε υποτεθεί, αν μάλιστα ληφθεί υπ' όψιν και η μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (είμαστε καθαροί εισαγωγείς), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας".

Ο Γιάννης Στουρνάρας εστιάζει την προσοχή του στα συμπεράσματα και στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να θωρακιστεί από τις διεθνείς αναταράξεις. "Τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτές τις διαπιστώσεις είναι αυτονόητα: η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία θα γίνει θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφόσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους. Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, προσέλκυση επενδύσεων, για να ελαχιστοποιηθεί το κενό μεταξύ εγχώριων αποταμιεύσεων και επιθυμητών επενδύσεων, έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιριών και έμφαση εκ μέρους των τραπεζών στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους".

Παραπολιτικά 13/10/18

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων διεθνώς.

Οι αιτίες είναι δύο:

1) Η επαναφορά της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα μετά τη σταδιακή λήξη των Προγραμμάτων Ποσοτικής Χαλάρωσης και

2) η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία λειτουργεί ήδη σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Για την Ελλάδα, πέρα απ’ αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα στις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Ιταλία), που επηρεάζουν τις αγορές σε τοπικό επίπεδο. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ’ ότι είχε υποτεθεί, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν και η μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (είμαστε καθαροί εισαγωγείς), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτές τις διαπιστώσεις είναι αυτονόητα: η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία θα γίνει θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφόσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου (ένα θέμα που συζητείται αυτές τις μέρες στη σύνοδο του ΔΝΤ είναι η αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού του δημοσίου όλων των χωρών), προσέλκυση επενδύσεων, για να ελαχιστοποιηθεί το κενό μεταξύ εγχώριων αποταμιεύσεων και επιθυμητών επενδύσεων, μεγάλη έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιριών και τραπεζών.

Επίσης, έμφαση εκ μέρους των τραπεζών στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, σεβασμός στην ανεξαρτησία των θεσμών, αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και του τριγώνου της γνώσης τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την αύξηση του δυνητικού προϊόντος της χώρας μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom