Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Μετρητά… τέλος στις συναλλαγές - Η μεγάλη αλλαγή που επηρεάζει τους πάντες

Πρόταση για να πάει το όριο χρήσης μετρητών στα 50 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί

Mεγάλες ανατροπές στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με μετρητά, σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η μεγαλύτερη όλων θα είναι ασφαλώς η μείωση του ποσού πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας.

Σήμερα για αγορές πάνω από 500 ευρώ πρέπει να γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Αυτό το όριο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά με τα σενάρια να είναι πολλά. Το επικρατέστερο είναι η μείωση να φτάσει στα 300 ευρώ ή στα 200 ευρώ.

Δεν φαίνεται να προκρίνεται η μείωση κατά 10 φορές, δηλαδή όλες οι συναλλαγές πάνω από 50 ευρώ να γίνονται ηλεκτρονικά. Ηδη το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις από φορείς της αγοράς να μην προχωρήσει σε τόσο μεγάλη μείωση γιατί θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και τα αδήλωτα εισοδήματα, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα επιδιώκει να ελέγχει περισσότερο τις συναλλαγές, μετά και την άρση των capital controls. Εκτιμούν έτσι ότι θα αναγκαστούν οι συναλλασσόμενοι να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα, επομένως περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Το πρόβλημα με τη χρήση καρτών έχει να κάνει με χιλιάδες πολίτες που δεν τις χρησιμοποιούν, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

Πάντως, γίνεται ξεκάθαρα μια προσπάθεια να «καταργηθούν» τα μετρητά από τις συναλλαγές κι όλα να δηλώνονται μέσω των καρτών που θα χρησιμοποιούνται.

Ένα ακόμη μέτρο για μείωση των μετρητών στην αγορά είναι η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών µε κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε µμισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σηµερινά όρια θεωρούνται πολύ χαµηλά και «πιάνονται» από µισθωτούς και συνταξιούχους µέσα στο πρώτο δίµηνο ή τρίµηνο κάθε έτους. Εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

— Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).

— Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).

— Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom