Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τάσος Πετρόπουλος: Τι πρέπει να κάνετε με τα αναδρομικά - Παραπέμπει σε... μελλοντική απόφαση του ΣτΕ !


Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκαθαρίζει ότι αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή.

Aπό µια νέα, µελλοντική απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων, εξαρτά την τύχη των νέων αγωγών για τα αναδροµικά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Με συνέντευξή του στο «Εθνος» ο κ. Πετρόπουλος παρεµβαίνει στον δηµόσιο διάλογο για το θέµα που απασχολεί 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχους και ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα εφαρµόσει τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όποια κι αν είναι αυτή, για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή.

Υπενθυµίζεται πως στο επίκεντρο είναι οι νοµοθετικές ρυθµίσεις του 2012 (ν. 4051 και ν. 4093) για «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από κοινού µε την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τότε για λόγους δηµοσίου συµφέροντος πως όσοι δεν είχαν ήδη προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη δεν µπορούσαν να ζητήσουν αναδροµικά για τον χρόνο πριν από την έκδοση της επίµαχης απόφασης, δηλαδή για τα έτη 2012 - Ιούνιος 2015. Πάνω στην απόφαση αυτή «χτίστηκε» εν πολλοίς η αρχιτεκτονική του επανυπολογισµού του νόµου 4387/2016 για όλες τις συντάξεις.

Η συνέντευξη του κ. Πετρόπουλου έχει ως εξής:

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι είναι σε αγωνία για το αν µπορούν και πώς να διεκδικήσουν αναδροµικά ποσά από τις µειώσεις του 2012 σε δώρα και συντάξεις. Τι ισχύει; Υπάρχει περιθώριο σήµερα για διεκδικήσεις;

Με το σκεπτικό ότι θα αποφεύγεται η σώρευση στα δικαστήρια χιλιάδων αγωγών και για να επιταχύνεται η επίλυση των σχετικών διαφορών, θεσµοθετήθηκε µε τον ν. 3900/2010 η πιλοτική δίκη. ∆ιεξάγεται στο ΣτΕ και τα κατώτερα δικαστήρια απέχουν από την εκδίκαση διαφορών µε το ίδιο αντικείµενο. Η απόφαση του ΣτΕ δεσµεύει όλα τα δικαστήρια. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι νόµοι Κουτρουµάνη και Βρούτση για περικοπές συντάξεων είναι αντίθετοι µε το Σύνταγµα. Ορισε ότι η απόφασή του έχει αναδροµική ισχύ µόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί. Ούτε υποστηρίξαµε ούτε υπερασπιζόµαστε τους νόµους που προκάλεσαν την τεράστια ύφεση που υπέστη η χώρα. Οµως αυτοί οι νόµοι προκάλεσαν στους συνταξιούχους απώλεια 36 δισεκατοµµυρίων. Τόσα χάθηκαν συνολικά µέχρι τώρα από τις συντάξεις, εξαιτίας των νόµων Ν∆ - ΠΑΣΟΚ.

Με προηγούµενη απόφασή του το ΣτΕ έκρινε συνταγµατικό τον περιορισµό που έθεσε ο ν. 3863/2010 να µην υπερβαίνει η δαπάνη για συντάξεις το 16,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Συνεπώς τα δικαστήρια είναι δεσµευµένα. ∆εν συνηθίζεται το ΣτΕ να συγκρούεται µε τον εαυτό του. Και κρίνοντας πλέον τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που παραβίασαν τη δεσµευτική απόφασή του ότι δεν επιτρέπεται η επιδίκαση οποιουδήποτε ποσού για την προ του έτους 2015 περίοδο, θα δώσει ξανά την οριστική δεσµευτική για όλους λύση ως προς το αν µπορεί να είναι αναδροµική η ισχύς των δικαστικών αποφάσεων για το θέµα αυτό. Πρόκειται για µια νέα δίκη. Από την εκ νέου απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η τύχη νέων αγωγών. Η κατάθεση αίτησης στον ΕΦΚΑ δίνει σε όλους το δικαίωµα να ασκήσουν αργότερα αγωγές. Οταν το ΣτΕ θα έχει κρίνει εκ νέου το θέµα. Αλλά, όπως έχω πει, τότε η κυβέρνησή µας θα εφαρµόσει για όλους τυχόν διαφορετική από την προηγούµενη απόφαση που είχε εκδώσει το ίδιο το ΣτΕ. Ακόµα κι αν δεν έχουν καταθέσει αίτηση ή αγωγή.

Ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική αίτηση για τη διακοπή των µειώσεων που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγµατικές, γεγονός που ερµηνεύτηκε και ως έµµεσο µήνυµα ότι υπάρχει έδαφος για διεκδίκηση αναδροµικών. Γιατί άνοιξε η ηλεκτρονική αίτηση και τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Για να µην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι, δαπανούν χρήµατα και συνωστίζονται σε ουρές αναµονής για την κατάθεση αιτήσεων, έχουµε θέσει σε εφαρµογή την ηλεκτρονική αίτηση στο www.efka.gov.gr. ∆εκάδες χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Σεβόµαστε τους πολίτες. Τους διευκολύνουµε να ασκούν δικαιώµατα που θεωρούν ότι θα τους αναγνωριστούν. Οι αιτήσεις διακόπτουν την παραγραφή. ∆εν συνιστά µήνυµα. Το ΣτΕ θα επαναλάβει την απόφασή του ή θα την αλλάξει. Την απόφασή του θα την εφαρµόσουµε. Η δική µας πολιτική είναι πολιτική ενίσχυσης και διαρκών βελτιώσεων της κοινωνικής ασφάλισης. Και το αποδεικνύουµε συνεχώς. Οχι µόνο µε την επιστροφή εισφορών του ΑΚΑΓΕ και του ΕΟΠΥΥ. Και έτσι θα συνεχίσουµε. Με γνώµονα την ανάπτυξη και ευηµερία της κοινωνίας µας

ΕΘΝΟΣ 29/10/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom