Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Jumbo-σκάνδαλο μεγατόνων: Εκτός και επίσημα ο Παπαευαγγέλου - Εθνική: Άμεσα μέτρα για τα POS

Εισαγγελική έρευνα για τις "χρυσές βίζες"

Διηπειρωτική απάτη με δούρειο ίππο την "golden visa" με εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής και συναλλαγές ως 100 εκατ. ευρώ διερευνά η Τράπεζα της Ελλάδας. Τι ανακοίνωσε η Jumbo - Εθνική: Άμεσα μέτρα για τα POS  

Μέγα εταιρικό σκάνδαλο με την συμμετοχή διοικητικών της εταιρείας Jumbo και της Εθνικής τράπεζας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχουν αποκαλύψει τα αντίστοιχα κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η υπόθεση αφορά παραβίαση των capital controls της Κίνας, αλλά και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων με φερόμενο ως σημείο αναφοράς τον ρόλο που έπαιξε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

O κ. Παπαευαγγέλου ενεργώντας από μόνος του μέσω εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων που έχει φέρεται ότι πωλούσε ακίνητα σε Kινέζους επενδυτές με ένα μάλλον «ανορθόδοξο» τρόπο.

Αντί να εισπράξει το τίμημα μέσω δίγραμμης επιταγής ή συνολικού τραπεζικού εμβάσματος ώστε να μπορεί ο Κινέζος ιδιοκτήτης να μπορεί με βάση την νομοθεσία να ευεργετηθεί από την πενταετή άδεια παραμονής (την λεγόμενη golden visa) εισέπραττε το τίμημα μέσω πολλών «δόσεων» που πλήρωνε ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μέσω μηχανήματος αποδοχής καρτών (POS) τα οποία είχε εκδώσει η Εθνική.

Οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εκατοντάδες συναλλαγές των 10.000 ευρώ προς την Ελλάδα προς ένα παραλήπτη και λόγω των μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής σήμαναν συναγερμό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινητοποίησε την ΕΚΤ και αυτή με την σειρά της την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία ψάχνοντας έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη: Ότι το τίμημα που εισέπραττε ο πωλητής στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.

Αν δηλαδή ένα ακίνητο κόστιζε 350.000 (250.000 ευρώ είναι το κατώτερο όριο για χορήγηση golden visa) ο υποψήφιος αγοραστής έστελνε σε δόσεις των 10.000 ευρώ φτάνοντας να έχει στείλει ακόμη και το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ. Από εκείνη την στιγμή "άνοιγε" και το κεφάλαιο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τούτο διότι όπως έχει ανακαλύψει η ΤτΕ το υπερτίμημα δεν έμπαινε σε λογαριασμό του πωλητή αλλά σε λογαριασμό του αγοραστή.

Επιπλέον λόγω νομοθετικού κενού σε σχέση με την μορφή της συναλλαγής (δηλ. την πληρωμής μέσω POS ) δεν χορηγείται golden visa στο αγοραστή. Συνεπώς οι Κινέζοι αγοραστές ενδιαφέρονταν κυρίως να εξάγουν χρήματα προς την Ελλάδα κάνοντας και μια επένδυση και όχι να έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα πέρα από τα όρια της τουριστικής βίζας. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα από κατοίκους τρίτων χωρών δεν υπόκεινται σε «Πόθεν έσχες».

Με POS της Εθνικής

Στην όλη υπόθεση εκτός από τον κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυ Τζάκου, η οποία συμφώνησε η τράπεζα να του προμηθεύσει νέα POS παρότι άλλες συστημικές τράπεζες που είχαν προμηθεύσει αρχικά με POS τον κ. Παπαευαγγέλου τα είχαν ακυρώσει

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου
Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του '70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόνταν στην Καλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.

Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου "διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)".

Η ανακοίνωση της Jumbo
Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Jumbo AEE ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα σημειώνει:

"H Jumbo AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς".
https://www.news247.gr/

Εκτός Jumbo και επίσημα ο Παπαευαγγέλου - Εθνική: Άμεσα μέτρα για τα POS

Μια καλοστημένη «μηχανή» είχε στήσει ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου οποίος ως ένας άλλος καλός «Σαμαρείτης» βοηθούσε Κινέζους πολίτες να σπάσουν τα δικά τους capital controls και να αγοράσουν, με το αζημίωτο βέβαια, στην Ελλάδα ακίνητα δικής του ιδιοκτησίας, αποκτώντας ταυτόχρονα και την πολυπόθητη Golden Visa.

Η καλή αυτή μπίζνα δυστυχώς για τον ίδιο είχε άδοξο τέλος, αφού οι κινεζικές αρχές, ανακάλυψαν την μηχανή και επενέβησαν. Ο σάλος που έχει προκληθεί είναι μεγάλος με την εταιρεία Jumbo αλλά και την Εθνική Τράπεζα να λαμβάνουν άμεσα μέτρα.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου τέθηκε και επίσημα εκτός του ΔΣ της Jumbo και η Εθνική Τράπεζα απομάκρυνε στελέχη της και ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα μετά την χρήση ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών.

Πως γινόταν η μπίζνα
Εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει στην Κίνα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Jumbo εισάγει από την Κίνα το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της, μετέφερε από την Ελλάδα στην Κίνα δύο ασύρματα POS, τα οποία είχαν ανοικτό roaming και ήταν συνδεδεμένα με ελληνική συστημική τράπεζα.

Έτσι κάποιοι Κινέζοι πολίτες, αγόραζαν ακίνητα, σπάζοντας τα capital controls η συνολική αξία των οποίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να υπερέβαιναν και τα 50 εκατ. ευρώ. Τα παραστατικά που απαιτούνταν για γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς παραποιούνταν στην Ελλάδα, άγνωστο το πως και έτσι οι Κινέζοι αποκτούσαν Golden Visa.

Στο υπόθεση φέρεται να ήταν εμπλεκόμενα και στελέχη της τράπεζας, τρία εκ των οποίων ήδη απομακρύνθηκαν, ενώ είναι άγνωστο αν εμπλέκονται και άλλοι, εκτός των προαναφερομένων.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου, με νόμιμο τρόπο, κάποιος Κινέζος να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, καθόλου εύκολες και γρήγορες, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η αγορά ακινήτου και η απόκτηση Golden Visa μέσω πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο με δίγραμμες επιταγές.

Η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για παραβίαση των κινεζικών capital controls με συναλλαγές μέσω POS από εταιρία συμφερόντων του Ε. Παπαευαγγέλου, ανακοινώνει τα εξής:
Η Τράπεζα, μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση, αναφέρει η ΕΤΕ.

Εκτός του ΔΣ της Jumbo
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Jumbo κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας.
https://www.newsit.gr/

Εισαγγελική έρευνα για τις "χρυσές βίζες"

Προκαταρκτική εξέταση για τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ξεκινούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η εντολή για τη διενέργεια έρευνας ήρθε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία διέταξε να ελεγχθεί αν και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν διαπραχθεί. Στο μικροσκόπιο πάντως, αναμένεται να μπουν τόσο το πρώην μεγαλοστέλεχος της Jumbo όσο και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που φέρονται να εμπλέκονται. Έτσι, η οικονομική Εισαγγελία αναμένεται να ξεδιπλώσει το κουβάρι της υπόθεσης, την οποία με τη σειρά τους ερευνούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όνομα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, που αιφνιδίως καθαιρέθηκε χθες από τη θέση του αντιπρόεδρου της Jumbo την οποία κατείχε για μία εικοσαετία, φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση από τις κινεζικές αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί, εμφανίζεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους , αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS, παρά τα capital controls που έχουν επιβληθεί στην Κίνα, με αποτέλεσμα ο αγοραστές να έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της).

Να σημειωθεί πως η διοίκηση της Jumbo έχει δηλώσει πως πρόκειται για υπόθεση που αφορά αποκλειστικά τον Ευαγγ. Παπαευαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom