Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Πολυτεχνείο (φωτο & βίντεο)


Κουκουλοφόροι με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο του Μετσοβίου επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις - Νέος γύρος επεισοδίων μετά τα όσα έγιναν στο περιθώριο του μαθητικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο Πολυτεχνείο επιτέθηκαν λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι περίπου πενήντα κουκουλοφόροι που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο το ιστορικό κτίριο του Μετσοβίου.

Οι κουκουλοφόροι έριξαν μολότωφ με αποτέλεσμα να καεί ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οπως εκτιμάται, οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο Πολυτεχνείο μετά το τέλος της μαθητικής πορείας και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα.

Αυτή την ώρα η ένταση επικεντρώνεται στην οδό Τοσίτσα, όπου οι κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ και πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που απαντούν με χημικά. Μάλιστα, ένας οδηγός με το αυτοκίνητό του απεγκλωβίστηκε και έφυγε από την Τοσίτσα υπό την προστασία των διμοιριών. 
Η Πατησίων παραμένει ανοιχτή. 


IMG_7643



tositsa02
tositsa01


politexneio03

Νωρίτερα, το μεσημέρι επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου όταν ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή.



Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με σποραδική χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης υποχρεώνοντας τους ταραξίες να «οπισθοχωρήσουν» προς την αρχή της λεωφόρου Αμαλίας, στην Πύλη του Αδριανού με την περιοχή να μετατρέπεται για αρκετή ώρα σε πεδίο μάχης. Οι διαδηλωτές, μάλιστα, άναψαν φωτιές σε απορρίμματα δημιουργώντας μικρά οδοφράγματα.


politexneio02
politexneio01
Νωρίτερα οι διαδηλωτές που μετέχουν στα επεισόδια πέταξαν μια βόμβα μολότοφ έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ενώ προκάλεσαν και φθορές σε δύο ΑΤΜ.


Άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν, μάλιστα, και στη Διονυσίου Αεροπαγίτου προκειμένου να εντοπίσουν διαδηλωτές που συμμετείχαν στα επεισόδια ενώ από τη χρήση χημικών επηρεάστηκαν κάτοικοι και τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή.


Οι περίπου 1000 μαθητές διαδήλωσαν για την κατάσταση στην παιδεία και δήλωσαν αποφασισμένοι «να διεκδικήσουν το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει, ενάντια στις ελλείψεις και στο νέο λύκειο που ετοιμάζεται».


Οι μαθητές διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν να κατατεθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο το νέο νομοσχέδιο που αφορά στο νέο τρόπο εξέτασης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου.


IMG_7626
IMG_7623
IMG_7625


mp1
Παράλληλα μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών που απηύθηνε το σημερινή κάλεσμα επισημαίνουν μια σειρά προβλημάτων στα σχολεία όπως η κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις σε καθηγητές αλλά και η ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία.


ath1

«Δεν δεχόμαστε το σχολείο – εξεταστικό κέντρο, της παπαγαλίας και των σκόρπιων γνώσεων. Δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για φροντιστήρια, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας. Δεν πάει άλλο να τρελαινόμαστε όλη μέρα μέσα σε ένα ατέλειωτο τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο. Το μέλλον μας δεν χωράει στις ουρές της ανεργίας, στις ακριβές σπουδές και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Η κατάσταση που ζούμε στο σπίτι είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κοιτάνε κάθε μέρα τι θα κόψουν για να τα βγάλουμε πέρα», σημειώνουν μεταξύ άλλων. 


ximika01
ximika02

Το Συντονιστικό Όργανο των μαθητών της Αθήνας σε ανακοίνωσή του τονίζει: 

«Ούτε να σκεφτεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της να καταθέσουν και να ψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους με το οποίο: θα μας βάζουν να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις: Καταργούν τις ενδοσχολικές και ουσιαστικά βάζουν πανελλαδικές x 2. Δηλαδή να δίνουμε και πανελλαδικές και εξετάσεις ανά δήμο ή περιφέρεια με θέματα και δυσκολία πανελλαδικού επιπέδου, ακόμα και για να πάρουμε το απολυτήριο.

Θα μας φορτώνουν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία αφού το ζητούμενο στο σχολείο που φτιάχνουν δεν θα είναι να πάρουμε γνώσεις, αλλά να μάθουμε τα SOS και να κυνηγάμε βαθμούς. Ήδη οι φροντιστηριάρχες τρίβουν τα χέρια τους και ευχαριστούν την κυβέρνηση που θα γεμίσει κι άλλο τα πορτοφόλια τους από τις τσέπες των γονιών μας. θα μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας. Και επίσημα πια στόχος του σχολείου δεν θα είναι να μας δίνει τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι άσχετα από το επάγγελμα που θα κάνουμε. Φτιάχνουν ένα σχολείο που και με τη βούλα του νόμου θα μας στερεί το δικαίωμα να μάθουμε όσα είναι χρήσιμα για τη ζωή μας και θα μας αντιμετωπίζει σαν μέσους όρους βαθμολογιών.

Θα μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή μας από πιο νωρίς και με λιγότερες επιλογές. Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που θα μας κοιτάει περισσότερο στην τσέπη».


epeisodia01
epeisodia02
epeisodia03
epeisodia04
epeisodia05
epeisodia06
Να σημειωθεί πως η σημερινή κινητοποίηση έρχεται μια βδομάδα μετά την εισβολή μαθητών που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά στο υπουργείο Παιδείας και στο γραφείο του Κώστα Γαβρογλου όπου είχαν έναν έντονο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. 

Τότε οι μαθητές ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους αναφορικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Λύκειο σημειώνοντας πως αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο θα τους βρουν απέναντι τους με μαζικές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Μαθητικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.


mp2
mp3
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom