Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο δύο γιατροί με την κατηγορία της δωροδοκίας


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία με εμβάσματά της – ύψους περίπου 8.000 ευρώ – τη διετία 2011 – 12 δωροδόκησε τους γιατρούς των περιφερειακών κέντρων υγείας Σερρών για να συνταγογραφηθούν φάρμακά της.

Δύο γιατροί περιφερειακών κέντρων υγείας των Σερρών και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas Κ. Φρουζής κάθονται από σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου (Πλημμελημάτων) Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για δωροδοκία των πρώτων από τον τελευταίο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία με εμβάσματά της – ύψους περίπου 8.000 ευρώ – τη διετία 2011 – 12 δωροδόκησε τους γιατρούς για να συνταγογραφηθούν φάρμακά της.

Η υπόθεση έρχεται για δεύτερη φορά στα δικαστήρια καθώς πρωτόδικα οι τρεις αθωώθηκαν και δικάζονται εκ νέου ύστερα από έφεση της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών. Επίσης σε εκείνο το στάδιο είχαν απαλλαγεί τρία στελέχη της μητρικής φαρμακευτικής εταιρίας επειδή κρίθηκε άκυρο το κλητήριο θέσπισμα καθώς δεν είχε μεταφραστεί στη γλώσσα τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο γιατροί είχαν λάβει τα χρήματα, τα οποία πάντως είχαν δηλώσει στην Εφορία όπως είπαν χθες οι συνήγοροί τους στο δικαστήριο. Παρουσίασαν στο δικαστήριο και συμφωνητικά με την εταιρία Novartis ότι τα χρήματα τα εισέπραξαν για να αρθρογραφήσουν σε περιοδικό της εταιρίας με θέμα την υπέρταση και το ζάχαρο, για το οποίο γνώριζαν ως περιφερειακοί ιατροί.

Πάντως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο ρώτησε αρκετές φορές πώς ήταν δυνατό η Novartis να επιλέγει δύο γιατρούς περιφερειακών κέντρων υγείας να αρθρογραφήσουν, καθώς για το κατηγορητήριο η αρθρογραφία ήταν πρόφαση για να δωροδοκηθούν επειδή θα συνταγογραφούσαν.

«Δεν μπορώ να ξέρω, πάντως ο κόσμος τους προτιμούσε», απάντησε γιατρός που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ακόμη οι συνήγοροι των δύο γιατρών υποστήριξαν ότι η συνταγογράφησή τους σε φάρμακα της Novartis περιορίστηκαν μόνον σε ποσοστό 6%.

Από την άλλη οι συνήγοροι του πρώην γενικού διευθυντή της εταιρίας στην Ελλάδα Κ. Φρουζή, που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ανέφεραν ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό το τμήμα της εταιρίας και ότι οι αρμοδιότητές του στην εταιρία ήταν εντελώς διαφορετικές και προσκόμισαν σχετικά ΦΕΚ γι’ αυτό.

Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί την Παρασκευή.
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom