Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Αλβανία: Αιματηρό τέλος στην καταδίωξη Έλληνα ομογενή - "Ζήτω η Ελλάδα" τα τελευταία λόγια του - Ύψωσε ελληνική σημαία στο Αργυρόκαστρο (φωτο & βίντεο)


Ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς - Ο Έλληνας ομογενής εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια στο θώρακα όταν αρνήθηκε να παραδοθεί
- Είχαν προηγηθεί καταδίωξη και πυροβολισμοί αφού ύψωσε σημαία στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο - "Ζήτω η Ελλάδα" ήταν τα τελευταία λόγια του σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ

Αιματηρό τέλος είχε το περιστατικό με την καταδίωξη Έλληνα ομογενή που ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών της επίλεκτης ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, RENEA, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.
Τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Έλληνας ομογενής έπεσε νεκρός επικαλούμενα ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία αναφέρεται πως οι δυνάμεις της RENEA καταδίωξαν τον Κωνστανίνο Κατσιφά σε βουνοπλαγιά του χωριού όπου βρίσκεται η δεξαμενή. Εκεί εντοπίστηκε να έχει κρυφτεί μετά την καταδίωξη ο 35χρονος ομογενής.
Από νωρίς, λίγο αφού σημειώθηκε το περιστατικό στο χωριό Βουλιαράτι, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αλβανικών αρχών. Μάλιστα, εκτός από τις ειδικές δυνάμεις, είχαν σηκωθεί και ελικόπτερα της αστυνομίας για να τον εντοπίσουν.
«Οι δυνάμεις της RENEA τον κάλεσαν να παραδοθεί αλλά ο Κατσιφάς δεν απάντησε στις πολλές εκκλήσεις της αστυνομίας«, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας ομογενής «άνοιξε πυρ και έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών«. Οι άνδρες της RENEA απάντησαν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στα πυρά. Η «απάντηση» ήταν μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μια στο θώρακα.
Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταφέρουν και τα τελευταία λόγια του 35χρονου. Και αυτά φέρονται να ήταν «Ζήτω η Ελλάδα».

«Εξτρεμιστής»

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Κατσιφάς αναφέρει πως κατάγεται από τα Γιάννενα. Τα αλβανικά ΜΜΕ τον αποκαλούν ακραίο εξτρεμιστή «που σχεδίαζε την επίθεση κατά της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου». Σύμφωνα μάλιστα με το syri.net, ήταν «γνωστός ως υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής».
Επικαλούνται μάλιστα post που είχε κάνει στη σελίδα του στο Facebook ο Έλληνας ομογενής στις 23 Οκτωβρίου. Σε αυτό ανέφερε ότι «η σκληροπυρηνική νεολαία της Βορείου Ηπείρου δεν θα μείνει θεατής» και καλούσε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, την 28η Οκτωβρίου «να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ΕΛΛΑΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ«. 
Σε άλλο post, λίγες μέρες νωρίτερα, χαρακτήρισε υποχρέωση όλων, την 28η Οκτωβρίου, «να τιμήσουμε τους προγόνους μας στο μνημείο πεσόντων στους Βουλιαράτες», συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φράση του Ιωάννη Μεταξά.

Το χρονικό όσων έγιναν

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο, οι κάτοικοι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας βάζουν σημαίες στα σπίτια και τους δρόμους. Έτσι έγινε και στο χωριό Βουλιαράτι, κοντά στο Αργυρόκαστρο.
Ο 35χρονος ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς ύψωσε την ελληνική στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων. Όμως Αλβανοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και επιχείρησαν, σύμφωνα με το himara.gr, να κατεβάσουν την ελληνική σημαία.




Φωτογραφία Facebook: Katsifas Konstantinos

Κατά τα αλβανικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή εξόργισε στον 35χρονο, που φέρεται να πυροβόλησε με καλάσνικοφ. Κατά τις αλβανικές πηγές, μάλιστα, ο Κατσιφάς πυροβόλησε εναντίον περιπολικού. Στο σημείο κλήθηκε και ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).
Τα αλβανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και φωτογραφίες από το περιπολικό που φέρεται να πυροβόλησε ο Κατσιφάς, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και video με τους πάνοπλους άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων που έφτασαν στο χωριό.

Ξεκίνησε καταδίωξη, με τον 35χρονο να κρύβεται στο υδραγωγείο του χωριού. Όταν οι δυνάμεις της RENEA έφτασαν εκεί, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στο θάνατο του Έλληνα ομογενή.




Φωτογραφία Facebook: Katsifas Konstantinos

Το Βουλιαράτι (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Με πληροφορίες από syri.nethimara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom