Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά (φωτο & βίντεο)


Εκτός ελέγχου παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Ευρύχου, με την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από αρκετές ώρες να μην έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο, παρά την πανστρατιά των πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν ασταμάτητα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε με ανακοίνωση το Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση είναι προγραμματισμένο να προβεί ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος από του Υπουργείο.

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις φλόγες έχουν τυλιχτεί εξοχικές κατοικίες, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς το δάσος του Τροόδους.

Σε εφαρμογή τέθηκε από νωρίς το Εθνικό Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ με όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δηνμοκρατία, να έχουν επιστρατευτεί.


Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Κουρδάλι, Σπήλια,Αγία Ειρήνη και Καννάβια, υπό τον φόβο της παράδοσης των κατοικιών στις φλόγες.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μιλώντας στο ΚΥΠΕ, κανείς δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, προσθέτοντας ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΣ τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα κλπ).

Επιπλέον είπε ότι σε επικοινωνία που είχαν οι Αρχές με την Ελλάδα, ζητήθηκε η αποστολή αεροσκαφών τύπου καναντέρ, τα οποία θα καταφθάσουν απόψε και θα είναι σε θέση να κάνουν τις πρώτες ρίψεις νερού αύριο το πρωί, με το φως της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, μαρτυρία κατοίκου της Ευρύχου σε δημοσιογράφο του SigmaLive ανέφερε ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν ανάστατοι τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού βλέποντας τις φλόγες να κατευθύνονται προς τα Σπήλια.

Μιλώντας στο SigmaLive, νωρίτερα, ο Κοινοτάρχης των Σπήλιων Αντώνης Καρής, ανέφερε ότι η επικοινωνία με την Αστυνομία και το Τμήμα Δασών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ τα χωριά είχαν μείνει χωρίς ενισχύσεις προσπαθώντας να προστατευτούν μόνο με τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Λεωνίδας Λεωνίδου, είχε αναφέρει ότι μέγιστη προτεραιότητα των δυνάμεων εδάφους είναι να προστατεύσουν πρώτα τις κατοικημένες περιοχές κι έπειτα το δάσος.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, καλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας του οχήματός τους αναμμένα.

Η προσοχή εφίσταται στην περιοχή του δρόμου Λευκωσίας - Τροόδους, παρά τα χωριά Ευρύχου και Κακοπετριά, λόγω των καπνών από την μεγάλη πυρκαγιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Ευρύχου, ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Στις επιχειρήσεις συμβάλουν τα πτητικά μέσα που έχουν καταφθάσει από το Ισραήλ, ενώ έχει γίνει ανάκληση του προσωπικού των πυροσβεστικών σταθμών Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Ευρύχου.

Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής πέντε πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και αναμένονται στην περιοχή τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ με όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δηνμοκρατία, να έχουν επιστρατευτεί.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:







http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom