Μια σειρά από νέα στοιχεία, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, γύρω από τη σπουδή των μελών της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της
Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή, περιλαμβάνονται στην υπ΄ αρίθμ. 454/2015 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το περιεχόμενο της οποίας παρέμεινε άγνωστο ακόμη και στα μέλη της πρώην διοίκησης της τράπεζας, μέχρι σήμερα.
Τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου κ. Γ. Προβόπουλου, ελέγχονται από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για παράβαση καθήκοντος.
Με την εισαγγελική έρευνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς οδήγησε στην ανάκληση της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, στην απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 μεριδιούχους και στη μη ανανέωση 265 εκατ. ευρώ δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», ήλεγξε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του Ομίλου Alpha Bank σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση της και την εξυγίανση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου.
Από την έκθεση προκύπτει το ιστορικό των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Alpha Bank. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι το 2011 υπέστη ζημία 4,8 δισ. ευρώ από το PSI, από την απομείωση δηλαδή των κρατικών ομολόγων, γεγονός που έφερε τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας κοντά στο 0. Προκύπτει ακόμη ότι τα έτη 2012 και 2013, εισέπραξε ως ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 5,66 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014, παρότι χρειαζόταν νέα κεφάλαια ύψους 262 εκατ. ευρώ για να έχει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να λειτουργήσει, της μεταβίβασαν τις καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που είχε έλλειμμα κεφαλαίων, ύψους μόλις 5 εκατ. ευρώ!
Τα 250 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις (ρευστότητα) που διατέθηκαν δηλαδή στην Alpha Bank, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική «ένεση» για την περαιτέρω λειτουργία της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε με βάση την ίδια απόφαση ότι η απόκτηση των επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών συνεταιριστικών τραπεζών θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Alpha Bank.
Όπως αναφέρει στην απόφασή της: «η ενσωμάτωση των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών στον ισολογισμό της Τράπεζας βελτίωσε το προφίλ ρευστότητας της. Ο καθαρός δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις της Alpha Bank ΑΕ μειώθηκε κατά περίπου 1,5 % και η εξάρτηση της Alpha Bank ΑΕ από το Ευρωσύστημα μειώθηκε.
Επιπλέον, οι εξαγορές έδωσαν στην Τράπεζα την ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της από τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Η τράπεζα δεν εξαγόρασε καμία ακριβή υποδομή ούτε ακριβό δίκτυο υποκαταστημάτων. Ούτε δάνεια εξαγόρασε η Τράπεζα. Ως εκ τούτου, δεν αύξησε τον κίνδυνο ή τις κεφαλαιακές ανάγκες της».
Επισημαίνονται παραπέρα και τα εξής:
«Το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα για την απόκτηση των μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και των τριών συνεταιριστικών τραπεζών καθορίστηκε στο 2,1 % της αξίας των μεταβιβασθεισών καταθέσεων και ανήλθε σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,01 % του συνολικού ισολογισμού της Τράπεζας κατά τον χρόνο της εξαγοράς. Το εν λόγω τίμημα θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί πολύ μικρό. Επιπλέον, η Τράπεζα είχε ήδη αντλήσει ποσό 550 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων κατά την ανακεφαλαιοποίηση της άνοιξης του 2013».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση από το ΕΤΧΣ του συνολικού χρηματοδοτικού κενού ύψους 427 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της μεταβίβασης επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας στην Alpha Bank ΑΕ τον Δεκέμβριο του 2013, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Ως προς την σειρά των γεγονότων που έλαβαν χώρα μέχρι και την ανάκληση της αδείας της τράπεζας και την θέση αυτής σε εκκαθάριση από την ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με το υπ’ αριθμ. ΑΠ 1750/5870/22.7.2013 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος είχε κληθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα να γνωστοποιήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου ο Δείκτης Κυρίων Στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, μετά την ανεπάρκεια των προβλέψεων, να ανέρχεται το αργότερο έως την 31 Αυγούστου 2013, στο προβλεπόμενο από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ελάχιστο όριο 9%,
Την 30ή Ιουλίου 2013 δόθηκε απάντηση στην οποία αναφέρονται οι σχεδιαζόμενες ενέργειές του, που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας έως 31 Αυγούστου 2013 και ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων έως 31 Δεκεμβρίου 2013.
Η προθεσμία συγκέντρωσης κεφαλαίων παρατάθηκε τελικώς έως την 31 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την έγκριση της αίτησης της τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά νέων μερίδων συνολικού ποσού 17.006.254,50 ευρώ.
Την 24η Οκτωβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος όρισε ως καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών την 22α Νοεμβρίου 2013.
Την 1η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις πραγματοποιηθείσες κατά το γ’ τρίμηνο του έτους 2013 ρυθμίσεις δανείων, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της ανεπάρκειας των προβλέψεων που εμφανίστηκε με βάση τα υποβληθέντα εποπτικά στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 σε σχέση με τα αντίστοιχα της 30ής Ιουνίου 2013.
Η τράπεζα απάντησε σχετικά την 7η Νοεμβρίου 2013 και την 25η Νοεμβρίου 2013 απέστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος για την άντληση συνολικού ποσού 5.334.197,50 ευρώ στο πλαίσιο της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς νέων μερίδων για συνολικό ποσό 17.006.254,50 ευρώ.
Την 26η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε στο πιστωτικό ίδρυμα την ανάθεση του έργου αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων που ρυθμίστηκαν κατά την περίοδο 30 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 σε ανώνυμη εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου απεστάλησαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου την 2α Δεκεμβρίου 2013, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι το ποσό που αντλήθηκε κατά την πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της και κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, να εκθέσει προφορικά τις απόψεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Πλην, όμως όπως προκύπτει από την απόφαση, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», στις 3 Δεκεμβρίου 2013 η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προβλεπόμενη εξυγίανση τριών συνεταιριστικών τραπεζών και συγκεκριμένα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας!!
Πριν ακόμη δηλαδή, πραγματοποιηθεί η ακρόαση των εκπροσώπων της Συνεταιριστικής Τράπεζας, είχε αποφασιστεί η «εξυγίανση» και των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών και είχε γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!!
Και όχι μόνο αυτό, όπως προκύπτει από την ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 5η Δεκεμβρίου 2013, έγινε εξάλλου διαγωνισμός με τη συμμετοχή των Alpha Bank και Eurobank Eργασίας για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής και υποβλήθηκαν προσφορές!!
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 έγινε συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προηγήθηκαν δύο επιστολές.
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 καταβλήθηκαν προσπάθειες με τη συνδρομή πολιτικών προσώπων, που έφτασαν μέχρι και τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για την χορήγηση 5νθήμερης προθεσμίας προκειμένου να αντληθούν 5 εκατ. ευρώ, που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας. Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν ακόμη προφορικές δεσμεύσεις τριών επιχειρηματιών για την παροχή βοήθειας στην τράπεζα.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα έγιναν γνωστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως δεν ανέστειλε τη διαδικασία και εξέδωσε ταχύτατα, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, την απόφασή της μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που έγινε αυθημερόν.
Αποφασίστηκε έτσι να ανακληθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της και να διοριστεί ειδικός εκκαθαριστής.
Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται και τα εξής:
«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εύλογη αξία των μεταβιβασθέντων περιουσιακών στοιχείων ανήλθε σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων παθητικού ανήλθε σε 255 εκατ. ευρώ και η διαφορά είναι το κενό χρηματοδότησης ύψους 249 εκατ. ευρώ.
Το χρηματοδοτικό κενό καλύφθηκε από το ΕΤΧΣ σύμφωνα με το άρθρο 63 στοιχείο Δ σημείο 13 του νόμου αριθ. 3601/2007.
Τον Δεκέμβριο του 2013, το ΕΤΧΣ εκταμίευσε τα δύο τρίτα του συνολικού χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή 166 εκατ. ευρώ, με τίτλους του EFSF, ενώ δεσμεύτηκε ότι το υπόλοιπο ποσό των 83 εκατ. ευρώ θα πληρωνόταν κατά τον τελικό προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κενού.
Στις 16 Ιουνίου 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε το τελικό χρηματοδοτικό κενό της Τράπεζας Δωδεκανήσου σε 258,5 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ θα καλύψει το μη εκταμιευθέν ποσό του χρηματοδοτικού κενού».
dimokratiki.gr
Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή, περιλαμβάνονται στην υπ΄ αρίθμ. 454/2015 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το περιεχόμενο της οποίας παρέμεινε άγνωστο ακόμη και στα μέλη της πρώην διοίκησης της τράπεζας, μέχρι σήμερα.
Τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου κ. Γ. Προβόπουλου, ελέγχονται από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για παράβαση καθήκοντος.
Με την εισαγγελική έρευνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς οδήγησε στην ανάκληση της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, στην απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 μεριδιούχους και στη μη ανανέωση 265 εκατ. ευρώ δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», ήλεγξε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του Ομίλου Alpha Bank σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση της και την εξυγίανση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου.
Από την έκθεση προκύπτει το ιστορικό των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Alpha Bank. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι το 2011 υπέστη ζημία 4,8 δισ. ευρώ από το PSI, από την απομείωση δηλαδή των κρατικών ομολόγων, γεγονός που έφερε τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας κοντά στο 0. Προκύπτει ακόμη ότι τα έτη 2012 και 2013, εισέπραξε ως ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 5,66 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014, παρότι χρειαζόταν νέα κεφάλαια ύψους 262 εκατ. ευρώ για να έχει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να λειτουργήσει, της μεταβίβασαν τις καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που είχε έλλειμμα κεφαλαίων, ύψους μόλις 5 εκατ. ευρώ!
Τα 250 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις (ρευστότητα) που διατέθηκαν δηλαδή στην Alpha Bank, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική «ένεση» για την περαιτέρω λειτουργία της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε με βάση την ίδια απόφαση ότι η απόκτηση των επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών συνεταιριστικών τραπεζών θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Alpha Bank.
Όπως αναφέρει στην απόφασή της: «η ενσωμάτωση των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών στον ισολογισμό της Τράπεζας βελτίωσε το προφίλ ρευστότητας της. Ο καθαρός δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις της Alpha Bank ΑΕ μειώθηκε κατά περίπου 1,5 % και η εξάρτηση της Alpha Bank ΑΕ από το Ευρωσύστημα μειώθηκε.
Επιπλέον, οι εξαγορές έδωσαν στην Τράπεζα την ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της από τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Η τράπεζα δεν εξαγόρασε καμία ακριβή υποδομή ούτε ακριβό δίκτυο υποκαταστημάτων. Ούτε δάνεια εξαγόρασε η Τράπεζα. Ως εκ τούτου, δεν αύξησε τον κίνδυνο ή τις κεφαλαιακές ανάγκες της».
Επισημαίνονται παραπέρα και τα εξής:
«Το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα για την απόκτηση των μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και των τριών συνεταιριστικών τραπεζών καθορίστηκε στο 2,1 % της αξίας των μεταβιβασθεισών καταθέσεων και ανήλθε σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,01 % του συνολικού ισολογισμού της Τράπεζας κατά τον χρόνο της εξαγοράς. Το εν λόγω τίμημα θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί πολύ μικρό. Επιπλέον, η Τράπεζα είχε ήδη αντλήσει ποσό 550 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων κατά την ανακεφαλαιοποίηση της άνοιξης του 2013».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση από το ΕΤΧΣ του συνολικού χρηματοδοτικού κενού ύψους 427 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της μεταβίβασης επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας στην Alpha Bank ΑΕ τον Δεκέμβριο του 2013, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Ως προς την σειρά των γεγονότων που έλαβαν χώρα μέχρι και την ανάκληση της αδείας της τράπεζας και την θέση αυτής σε εκκαθάριση από την ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με το υπ’ αριθμ. ΑΠ 1750/5870/22.7.2013 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος είχε κληθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα να γνωστοποιήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου ο Δείκτης Κυρίων Στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, μετά την ανεπάρκεια των προβλέψεων, να ανέρχεται το αργότερο έως την 31 Αυγούστου 2013, στο προβλεπόμενο από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ελάχιστο όριο 9%,
Την 30ή Ιουλίου 2013 δόθηκε απάντηση στην οποία αναφέρονται οι σχεδιαζόμενες ενέργειές του, που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας έως 31 Αυγούστου 2013 και ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων έως 31 Δεκεμβρίου 2013.
Η προθεσμία συγκέντρωσης κεφαλαίων παρατάθηκε τελικώς έως την 31 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την έγκριση της αίτησης της τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά νέων μερίδων συνολικού ποσού 17.006.254,50 ευρώ.
Την 24η Οκτωβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος όρισε ως καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών την 22α Νοεμβρίου 2013.
Την 1η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις πραγματοποιηθείσες κατά το γ’ τρίμηνο του έτους 2013 ρυθμίσεις δανείων, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της ανεπάρκειας των προβλέψεων που εμφανίστηκε με βάση τα υποβληθέντα εποπτικά στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 σε σχέση με τα αντίστοιχα της 30ής Ιουνίου 2013.
Η τράπεζα απάντησε σχετικά την 7η Νοεμβρίου 2013 και την 25η Νοεμβρίου 2013 απέστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος για την άντληση συνολικού ποσού 5.334.197,50 ευρώ στο πλαίσιο της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς νέων μερίδων για συνολικό ποσό 17.006.254,50 ευρώ.
Την 26η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε στο πιστωτικό ίδρυμα την ανάθεση του έργου αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων που ρυθμίστηκαν κατά την περίοδο 30 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 σε ανώνυμη εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου απεστάλησαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου την 2α Δεκεμβρίου 2013, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι το ποσό που αντλήθηκε κατά την πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της και κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, να εκθέσει προφορικά τις απόψεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Πλην, όμως όπως προκύπτει από την απόφαση, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», στις 3 Δεκεμβρίου 2013 η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προβλεπόμενη εξυγίανση τριών συνεταιριστικών τραπεζών και συγκεκριμένα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας!!
Πριν ακόμη δηλαδή, πραγματοποιηθεί η ακρόαση των εκπροσώπων της Συνεταιριστικής Τράπεζας, είχε αποφασιστεί η «εξυγίανση» και των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών και είχε γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!!
Και όχι μόνο αυτό, όπως προκύπτει από την ίδια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 5η Δεκεμβρίου 2013, έγινε εξάλλου διαγωνισμός με τη συμμετοχή των Alpha Bank και Eurobank Eργασίας για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής και υποβλήθηκαν προσφορές!!
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 έγινε συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προηγήθηκαν δύο επιστολές.
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 καταβλήθηκαν προσπάθειες με τη συνδρομή πολιτικών προσώπων, που έφτασαν μέχρι και τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για την χορήγηση 5νθήμερης προθεσμίας προκειμένου να αντληθούν 5 εκατ. ευρώ, που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας. Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν ακόμη προφορικές δεσμεύσεις τριών επιχειρηματιών για την παροχή βοήθειας στην τράπεζα.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα έγιναν γνωστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως δεν ανέστειλε τη διαδικασία και εξέδωσε ταχύτατα, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, την απόφασή της μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που έγινε αυθημερόν.
Αποφασίστηκε έτσι να ανακληθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της και να διοριστεί ειδικός εκκαθαριστής.
Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται και τα εξής:
«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εύλογη αξία των μεταβιβασθέντων περιουσιακών στοιχείων ανήλθε σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων παθητικού ανήλθε σε 255 εκατ. ευρώ και η διαφορά είναι το κενό χρηματοδότησης ύψους 249 εκατ. ευρώ.
Το χρηματοδοτικό κενό καλύφθηκε από το ΕΤΧΣ σύμφωνα με το άρθρο 63 στοιχείο Δ σημείο 13 του νόμου αριθ. 3601/2007.
Τον Δεκέμβριο του 2013, το ΕΤΧΣ εκταμίευσε τα δύο τρίτα του συνολικού χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή 166 εκατ. ευρώ, με τίτλους του EFSF, ενώ δεσμεύτηκε ότι το υπόλοιπο ποσό των 83 εκατ. ευρώ θα πληρωνόταν κατά τον τελικό προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κενού.
Στις 16 Ιουνίου 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε το τελικό χρηματοδοτικό κενό της Τράπεζας Δωδεκανήσου σε 258,5 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΧΣ θα καλύψει το μη εκταμιευθέν ποσό του χρηματοδοτικού κενού».
dimokratiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου