Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Εκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία με αποχή 49% - Πρώτος ο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές,τρίτοι οι Podemos

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση και από ποιόν;

Εκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία και από τα πρώτα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου εσωτερικών φαίνεται καθαρό προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα,ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές, τρίτο κόμμα οι Podemos και τέταρτοι οι Ciudadanos.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ανατρέπει τα αρχικά exit polls που
έδειχναν το Podemos να είναι στην 2η θέση και τους Σοσιαλιστές στην 3η.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατανομή των εδρών θα είναι για το Λαϊκό Κόμμα 117-121 έδρες, Podemos 91-95, Σοσιαλιστές 81-85 (ή το αντίστροφο αν τελικά είναι δεύτεροι)και οι Ciudadanos 26-30 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ήταν 51,17% περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές. Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές.

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) πέρασε στην δεύτερη θέση, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση και από ποιόν;

Λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit poll των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Σύμφωνα με αυτά, το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι λαμβάνει 28,48%, οι Unidos Podemos 25,61%, τo Σοσιαλιστικό κόμμα 21,98% και οι Ciudadanos 11,78%.

Είτε επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά και οι έδρες που αναλογούν σε αυτά,είτε τα πρώτα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου εσωτερικών οι Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή.

Μπορεί λοιπόν να σχηματιστεί κυβέρνηση; Η πρώτη απάντηση είναι όχι!

Το Λαϊκό Κόμμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πάλι πρώτο, αλλά κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να το στηρίξει, όσο ο Ραχόι παραμένει επικεφαλής του. Και εκείνος δεν έχει δώσει (μέχρι τώρα) ενδείξεις ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.

Θα μπορούσε βέβαια να προκύψει κεντροαριστερή κυβέρνηση των Podemos  με τους Σοσιαλιστές.Μια παραλλαγή του «πορτογαλικού μοντέλου» που τώρα είναι στην εξουσία.

Μοιάζει πιθανό σενάριο -έστω και αν θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας- αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: αν οι Σοσιαλιστές βγουν τρίτοι, ο Σάντσεθ ενδέχεται να παραιτηθεί, οπότε η διάθεση για συνεργασία θα εξαρτηθεί από τον επόμενο αρχηγό που δεν αποκλείεται να είναι η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ.

Η ίδια, πάντως, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλιστών που έγινε στην Ανδαλουσία (παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος) μίλησε με σκληρά λόγια για τους Podemos...

Τυχόν συνεργασία PSOE-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και το «καυτό» ζήτημα της Καταλονίας, όπου οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες.

Θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών; Αμφότεροι ξορκίζουν ένα τέτοιο σενάριο.

Εκτός και αν έρθουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα, περισσότερο πρόθυμα να συνεργαστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση «παρών» δηλώνει και ο τέταρτος της κατάταξης, Άλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρος των Ciudadanos.

«Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν και η αποχή,που φτάνει σχεδόν το 49%, καθώς πολλοί Ισπανοί να πάνε για... μπάνια!

Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και τρίτες εκλογές; Στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει νέα κάλπη. Το ίδιο βέβαια είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom