Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Σκάστε και κολυμπήστε

Κομμένες οι κουβέντες περί χρέους μέχρι το 2018 - Έρχονται κι άλλα μέτρα γιατί δεν θα βγαίνουν τα νούμερα.

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου
Το θέμα της συζήτησης του χρέους έκλεισε τον Οκτώβριο και κουβέντες περί μείωσης των πλεονασμάτων για να βγουν τα νούμερα είναι άνευ ουσίας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

"That's it" είπε ο Ντάισελμπλουμ και έκοψε κάθε λαϊκισμό της νυν κυβέρνησης αλλά και της επερχόμενης μέχρι το τέλος του 2018 για δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις περί χρέους και παράλληλων προγραμμάτων με στόχο μια ανάσα για τους εξουθενωμένους Έλληνες.

Η Ε.Ε μέσω Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε τα πράγματα σε ανοιχτή συνέντευξη δημοσιογράφων που δόθηκε στην Χάγη. Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, οπότε θεωρεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές στη συμμετοχή του.

Το δράμα όμως της χώρας που μπήκε στον χορό του "κόφτη" με την προϋπόθεση να κινείται με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν σταματά εδώ αφού ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις διότι θα υπάρχουν περίοδοι υψηλών πληρωμών προς τους "θεσμούς". Έδωσε δηλαδή την πρώτη γεύση για το τι θα γίνει όταν τα ποσά των δόσεων για τους τόκους των δανείων της Ελλάδας δεν θα μπορούν να συγκεντρωθούν.

Ακόμα όμως και για μετά το 2018 ο Ντάισελμπλουμ ίσως η συζήτηση περί χρέους να μην ξεκινήσει διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να μην μπορούν να εφαρμόσουν όσα έχουν υπογράψει ως μνημονιακούς όρους.

Θα πρέπει η Ελλάδα λοιπόν, να κλείσει τουλάχιστον μία δεκαετία από την "κρίση" που έχει γονατίσει τους πολίτες και εξαιτίας της έχει χάσει όλη την εθνική κυριαρχία για να μπει στο τραπέζι πότε το "κούρεμα" του χρέους θα συμφέρει τους θεσμούς, τους τραπεζίτες και τους επενδυτές.

Ήταν που το Brexit θα έφερνε έναν άλλον αέρα στην Ε.Ε και αναγκαία θα γύριζε το σχέδιο Ε.Ε από την πολιτική της λιτότητας στην κοινωνική πολιτική με ευαισθησία για τους πολίτες της....

Στον τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom