Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Τέλος εποχής για το ιστορικό "Floral" της πλατείας Εξαρχείων


Μετά από 83 χρόνια λειτουργίας του το ιστορικό καφέ-μπαρ "Φλοράλ" στα Εξάρχεια,στην πάνω γωνία της πλατείας, φάτσα στο "ΒΟΧ",ανακοίνωσε πως βάζει λουκέτο στο τέλος του μήνα.

Το "Floral", το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της επίσης ιστορικής
«μπλε πολυκατοικίας» των Εξαρχείων,στην γωνία Αραχώβης και Θεμιστοκλέους,ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1936, χρονιά που άνοιξε και το Ζόναρς στην Αθήνα.

Υπήρξε για δεκαετίες ολόκληρες στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης καθώς και των φοιτητών, κυρίως από το γειτονικό Πολυτεχνείο καθώς λειτουργούσε ταυτόχρονα κι ως χώρος τέχνης, με συναυλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις κ.ά..

Η ιστορία της «μπλε πολυκατοικίας»,που είναι... άσπρη και το αποχαιρετιστήριο του Floral

Η εξαώροφη πολυκατοικία Αντωνόπουλου που υψώνεται στη γωνία των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους, στην πλατεία Εξαρχείων, οικοδομήθηκε το 1932-1933, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κυριάκου Παναγιωτάκου (1902-1982), ενός από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα.

Η πολυκατοικία αυτή, για την οποία ο Le Corbusier σημείωσε "c' est tres beau" ("είναι πολύ όμορφη"), μια από τις παλαιότερες της Αθήνας (αν και οπωσδήποτε όχι η πρώτη, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση), γνωστή και ως "μπλε" (λόγω του αρχικού χρώματός της), θεωρείται σταθμός στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται στην ουσία για ένα συγκρότημα δύο χωριστών πολυκατοικιών με ανεξάρτητες εισόδους, που επικοινωνούν μόνο στο υπόγειο και το δώμα, και διέθεταν 32 συνολικά διαμερίσματα σε πρώτη φάση (αργότερα προστέθηκαν στο δώμα άλλα επτά), σχεδιασμένα με φροντίδα ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Στις προσόψεις υπήρξε προσπάθεια να σπάσει η μονοτονία του ρασιοναλισμού, χάρις στις εναλλαγές εσοχών και εξοχών, στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των ανοιγμάτων, στις πτυχώσεις του τελευταίου ορόφου, κ.τ.λ., στοιχεία που αναδείχθηκαν περαιτέρω από τους τολμηρούς χρωματισμούς που επιμελήθηκε ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς (τερακότα στη βάση και τα εσωτερικά των στηθαίων, μπλε στους κύριους όγκους, λευκό στα κουφώματα).

Το κτήριο αυτό κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε την αντικατασκοπική οργάνωση "Μίδας" καθώς και το επιτελείο του αξιωματικού Γιάννη Τσιγάντε.

Την εποχή των Δεκεμβριανών οι μαχητές του ΕΛΑΣ τρεις φορές είχαν αποπειραθεί να ανατινάξουν το κτίριο.

Κατά καιρούς στο κτήριο διέμειναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Ρένος Αποστολίδης, Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, Γεώργιος Ρωμανός, πολιτικός, Λιλή Ζωγράφου, απόγονος του Διονυσίου Σολωμού, Δημήτρης Χορν, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Κωστής Αντωνόπουλος, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας, Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Μυράτ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπουργός, η κόρη του Ιωάννη Μεταξά κ.ά.

Σήμερα η πολυκατοικία είναι βαμμένη με λευκό χρώμα.Για την ιστορία της μπλε πολυκατοικίας έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο από την ανηψιά του Παναγιωτάκου, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Το 2009, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ανακαινισμένο το Floral, άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως πολυχώρος υπό νέα διεύθυνση. Κατάφερε να επιβιώσει ακριβώς 7 χρόνια έχοντας δεχθεί αρκετές φορές επίθεση από αγνώστους τα βράδια που η πλατεία Εξαρχείων αφήνονταν στην τύχη της.

Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Floral κ. Γιώργος Θαλασσινός στο News247, δυο είναι οι λόγοι που τον ανάγκασαν να πάρει αυτή τη δύσκολη απόφαση: «Ο πρώτος έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. Το συμβόλαιο που είχε λήξει δεν ανανεώθηκε καθώς οι ιδιοκτήτες ζητούσαν να υπάρξει αύξηση στο μίσθωμα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το σημείο το οποίο είναι αφόρητο για οποιαδήποτε υγιή επιχείρηση θέλει να λειτουργήσει στην περιοχή».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής του σε κάποια άλλη περιοχή ο κ. Θαλασσινός ανέφερε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα, αν και είναι δύσκολο καθότι το Floral είναι «πολιτογραφημένο» στα Εξάρχεια.

To Σάββατο οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν διοργανώσει πάρτι για τα εφτά χρόνια λειτουργίας του και σήμερα αποχαιρέτησαν το κοινό με την εξής ανάρτηση στη σελίδα τους στο facebook.

Το FLORAL κλείνει τον κύκλο του στην Πλατεία Εξαρχείων

To FLORAL μόλις συμπλήρωσε 7 χρόνια ζωής και λειτουργίας στην Πλατεία Εξαρχείων.

Είμαστε ευτυχείς γιατί μέσα στα 7 χρόνια, σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης και σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, μπορέσαμε να αναβιώσουμε και να επεκτείνουμε το μύθο του- 83χρονου πλέον- ιστορικού FLORAL.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί παρουσιάσαμε πάνω από 300 βιβλία σ’ ένα μεγάλο κοινό, οργανώσαμε δεκάδες συζητήσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές ταινιών, φιλοσοφικα-κοινωνικά-πολιτικά σεμινάρια και αφιερώματα.

Κορυφαία υπήρξαν τα αφιερώματα στην Οικονομική Κρίση και τις αιτίες της, όπως και στην Μπλε Πολυκατοικία και το μύθο της.

Διοργανώσαμε πάνω από 1000 συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, πάρτυ και χορευτικές βραδιές! Είμαστε χαρούμενοι γιατί πολλά μουσικά συγκροτήματα ξεκίνησαν από εδώ την καριέρα τους.

Φιλοξενήσαμε με αγάπη και φροντίδα δεκάδες χιλιάδες φίλους, τα ραντεβού και τις συζητήσεις τους, την αγχωμένη προετοιμασία των φοιτητών για τις εξετάσεις τους, την εργασία συγγραφέων, ποιητών και σεναριογράφων που δούλεψαν τα κείμενα τους.

Γίναμε μάρτυρες και συμμέτοχοι μιας ταραγμένης και ιδιόρρυθμης, αλλά ζωντανής και ενδιαφέρουσας γειτονιάς.

Το FLORAL – ανεξάρτητα από τη θέληση του – κλείνει τον κύκλο του στην Πλατεία Εξαρχείων, σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την εμπιστοσύνη και ελπίζει να σας λείψει.

Εμάς πάντως θα μας λείψετε !
===========

Σχόλιο Ζείδωρον: Και μας θα μας λείψει το "Φλοράλ" καθότι υπήρξαμε τακτικοί θαμώνες του τις δεκαετίες του '70 και του '80,τότε που η πλατεία Εξαρχείων είχε έναν ξεχωριστό ρομαντισμό και πολλά βράδια κατέφθανε επί τόπου για να επιβάλει την τάξη ο θρύλος της ΕΛ.ΑΣ.,ο αείμνηστος Νίκων Αρκουδέας κι άρχιζε το πατιρντί...

Γλυκιά ανάμνηση από το "Φλοράλ" η ζεστή του ατμόσφαιρα και η απίστευτη γεύση από το παγωτό σικάγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom