Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Το σκάνδαλο των σκανδάλων με την «ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ»!


Βόμβα μεγατόνων έσκασε, κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, με πρωταγωνιστές τον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η υπόθεση (την είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 2 Νοεμβρίου του 2015) αφορά τον δανεισμό το 2014 από την Εθνική Τράπεζα της εταιρίας ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά FM.

Οπως έγινε γνωστό από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της Επιτροπής) Νεκτάριο Σαντορινιό, η τράπεζα -υπό τις ευλογίες προφανώς του τότε διοικητή κ. Τουρκολιά- δέχθηκε ως εγγύηση διαφημιστικές δαπάνες που θα κατέβαλλε η ίδια προς την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ (έχει την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM).

Δηλαδή, ουσιαστικά πρόκειται για πρωτοφανές στα χρονικά δάνειο, το οποίο χορηγεί η Εθνική Τράπεζα σε όμιλο media αλλά ταυτόχρονα αποπληρώνει η ίδια (!) μέσω διαφημιστικών καταχωρίσεων!

«Η τράπεζα εμφανίζεται να δέχεται ως εγγύηση διαφημιστική δαπάνη που πληρώνεται από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τον ελληνικό λαό;» ρώτησε ο κ. Σαντορινιός, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, σε εμφανώς δύσκολη θέση, να απαντά «έχουμε ελεγχθεί», επιβεβαιώνοντας όμως ότι «έτσι έγιναν τα πράγματα».

Τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με τον Ν. Σαντορινιό, έχουν ως εξής: Στις 17/2/2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με το ποσό των 800.000 ευρώ εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1. Ως ενέχυρο -κατά τον βουλευτή- προσφέρθηκε ποσό 1.266.000 δολαρίων από μία εταιρία offshore, η οποία «φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη».

Αποδέσμευση εγγύησης

Ομως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, αφού τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η Εθνική Τράπεζα αποδέσμευσε την εγγύηση και δέχθηκε άλλες εγγυήσεις που θα προέρχονταν από εκχώρηση μέρους εσόδων της κυκλοφορίας της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

«Στις 31/12/2014, την ημέρα της διάλυσης της Βουλής και εν όψει των εκλογών του Γενάρη, οι αρμόδιοι της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν αιτήματος, με προφορικές εγκρίσεις και στη συνέχεια, στις 22/1/2015, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, με επικύρωση αυτών αποδέσμευσαν το ενέχυρο της κατάθεσης και αντί αυτής δέχθηκαν εγγύηση της ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. του μετόχου των δύο εταιριών κ. Κουρτάκη και μη γεγενημένες μελλοντικές απαιτήσεις που θα προέρχονται από εκχώρηση μέρους εσόδων που θα προέρχονται από την κυκλοφορία της εφημερίδας “Παραπολιτικά”» τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Τέλος, έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας, αποκάλυψε ότι υπάρχει ποινική δικογραφία για τον ραδιοσταθμό και τον όμιλο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom