Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται η Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου

Από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πειθαρχική έρευνα διενεργήθηκε από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασπασία Καρέλου η οποία συνέταξε πόρισμα παραπομπής της κυρίας Τσατάνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό η Γεωργία Τσατάνη είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου και την είχε αρχειοθετήσει, ενώ παράλληλα είχε υποβάλει αναφορά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του κ. Βγενόπουλου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κ. Τσατάνη μετά και από ενστάσεις που προέβαλλαν οι κυπριακές αρχές για τους χειρισμούς της στην εν λόγω υπόθεση.

Η έρευνα διενεργήθηκε αρχικά από την ίδια την κυρία Θάνου, προκαλώντας αντιδράσεις από την ελεγχόμενη εισαγγελέα, ενώ στη συνέχεια η έρευνα ανατέθηκε - και ολοκληρώθηκε -από την κυρία Καρέλου η οποία και συνέταξε το σχετικό πόρισμα παραπομπής της κυρίας Τσατάνη στο Πειθαρχικό, το οποίο επικυρώθηκε και από την κυρία Θάνου.

Κατόπιν αυτών η κυρία Θάνου άσκησε χθες πειθαρχική αγωγή, σε βάρος της κ.Τσατάνη για δύο παραπτώματα, κρίνοντας ότι η «συμπεριφορά της εισαγγελέως Εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητα της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό της πειθαρχικής έρευνας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέληξαν στην άποψη ότι η κυρία Τσατάνη:

-Αφαίρεσε τη δικογραφία του κ. Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ η τελευταία είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας.

-Αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσε στη δωροδοκία Κύπριου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει, σε συνάντηση με Κυπρίους συναδέλφους της, ότι θα ανέμενε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια της το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα κρίνει τώρα εάν τελέστηκαν τα δυο παραπτώματα που αποδίδονται στην εισαγγελέα Εφετών. Σε θετική περίπτωση, οι προβλεπόμενες ποινές είναι από απλή επίπληξη έως 3μηνη παύση από τα καθήκοντά της.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Τσατάνη θα καταθέσει αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή όπου διενεργείται έρευνα μετά τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom