Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρόκληση από τον υφυπουργό Πετρόπουλο για το ΕΚΑΣ (βίντεο)

"Γιατί τέτοια αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;"

Ήταν επίδομα και όχι σύνταξη, είπε ο υφ. Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες

Απορία και προβληματισμό εξέφρασε ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος
στη Βουλή για την «αναστάτωση» - όπως είπε – που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο επώδυνο μέτρο ήταν γνωστό.



Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΕΚΑΣ «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες, πως «σήμερα οι τεχνικοί λόγοι καταβολής του ΕΚΑΣ δεν υφίστανται πια» για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η μείωση είναι πρόσκαιρη καθώς η κατάσταση θα αναστραφεί και τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χρήστου Κατσώτη (ΚΚΕ) επιχείρησε να καθησυχάσει τους συνταξιούχους υπογραμμίζοντας ότι η διήμερη καθυστέρηση πληρωμής των επικουρικών συντάξεων δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες.

Κατηγόρησε δε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «υιοθετεί τα επιχειρήματα της δεξιάς».
«Δεν χαιρόμαστε για την κατάσταση των συνταξιούχων. Το 1996 επινοήθηκε το ΕΚΑΣ και λίγο μετά ήρθαν οι εκλογές. Με το ΕΚΑΣ τότε ήθελαν να κρατούν όμηρους τους συνταξιούχους.

Ηταν επίδομα και όχι σύνταξη. Εμείς επιδοτούμε τις χαμηλές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης 120%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να προσθέσει «επικρατεί παραπληροφόρηση. Όχι ότι δεν υπήρξε μείωση των συντάξεων επειδή έλλειπε το ΕΚΑΣ. Αυτό συνέβη! Όμως οι τεχνικοί λόγοι για την καταβολή του ΕΚΑΣ σήμερα δεν υφίστανται. Εξηγώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος είπε ότι «Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατάσταση που βρίσκονται οι φτωχοί στην χώρα. Το αποδεικνύουν οι φροντίδες που παίρνουμε. Κριθήκαμε για αυτό και κανείς δεν μπορεί να μας πει τίποτα» ενώ για την αποφυγή δυσάρεστων συμπερασμάτων αναφορικά με όσα είπε για το ΕΚΑΣ έσπευσε να σημειώσει «δεν είπα ότι κακώς δόθηκε ενίσχυση στους μιρκοσυνταξιούχους. Είπα ότι αυτό το επίδομα τους κρατούσε σε ομηρία αντί να δοθεί πραγματική λύση σαν και αυτή που δίνουμε σήμερα εμείς. Βάζουμε κανόνες και ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα».

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι «Είναι πραγματική η κατάσταση με το ΕΚΑΣ αλλά είναι πρόσκαιρη . Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Γιατί τέτοια αναστάτωση; Είναι γνωστά και υλοποιούνται αλλά λαμβάνουμε για την αναστροφή της κατάστασης και να μην έχουμε αρνητικές επιδράσεις στους συνταξιούχους».

Νωρίτερα ο κ. Κατσώτης «Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι θα το αναπληρώσετε. Με ποιο τρόπο; Ένα ζευγάρι με εισόδημα 11.016 ευρώ χάνει το ΕΚΑΣ, δηλαδή 5.520 ευρώ το έτος. Γι αυτούς τους 2 μικροσυνταξιούχους ποια η αναπλήρωση των απωλειών;» για να επισημάνει στον υπουργό πως «Δεν μπορείτε να λέτε ψέματα συνεχώς. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι βλέπουν λιγότερα στο πορτοφόλι τους».

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom