Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο Κάμερον δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε 4 μήνες ποιος ζει ποιος πεθαίνει...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Brexit όταν θα συναντηθεί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.


"Δεν περιμένουμε ο Κάμερον σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την Τρίτη", είπε ο αξιωματούχος, καθώς στη σύνοδο κορυφής ο Κάμερον θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους του σχετικά με την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία την Πέμπτη για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

"Αναμένουμε από τον Κάμερον να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δεν αναμένουμε σε αυτό το στάδιο ο Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50" της ρήτρας της Συνθήκης της Λισαβόνας με την οποία αρχίζει επίσημα η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Αλλά η παραίτησή του θα ισχύσει τον Οκτώβριο και ο Κάμερον εκτιμά πως η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν μπορεί να επιβάλει την απόφαση αυτή στο Λονδίνο, θα ήθελε η διαδικασία να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

"Το θέμα του πότε και πώς" η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ "νομίζω ότι είναι μέρος της παρουσίασης" που ο Κάμερον θα κάνει ενημερώνοντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τους άλλους αρχηγούς κρατών μελών στο δείπνο της Τρίτης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την επομένη, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών αναμένεται να συναντήσουν τον Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη θέση τους υπό το πρίσμα της κρίσης που έχει προκαλέσει το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom