Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Άνιση μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα ως την Αττική


- Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η φωτιά στα Δερβενοχώρια
- Καίει ανεξέλεγκτη απο τό βράδυ του Σαββάτου
- Ισχυρότατες δυνάμεις δίνουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο
- Δυο τα μέτωπα: στα βορειοδυτικά κοντά στο Πράσινο και στο ανατολικό σημείο της περιοχής
- Υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή, σύμφωνα με τους κατοίκους
- Κάτοικος της περιοχής: Ξεκίνησαν επτά φωτιές σε ένα λεπτό!
- Στάχτη και κάπνα "πνίγουν" και σήμερα ακόμη και την Αττική


Στάχτη και μυρωδιά καπνού "πνίγουν" ακόμη και την Αττική εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (25.06.2016) και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της πυροσβεστικής, των κατοίκων, των εθελοντών, ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία και κυρίως κοντά στο χωριό Πράσινο.

Τα μέτωπα δεν δείχνουν να εχουν αλλάξει, καθώς υπάρχει το ένα μέτωπο στα βορειοδυτικά κοντά στο Πράσινο, αλλά και ένα μέτωπο στο ανατολικό σημείο της περιοχής. Η φωτιά μαίνεται σε δύο βασικά μέτωπα, τα οποία αποτελούνται από πολλές εστίες, μέσα σε χαράδρες κυρίως, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία και κυρίως κοντά στο χωριό Πράσινο. 

Το ένα μέτωπο, όπου έχει πέσει και το μεγάλο βάρος των δυνάμεων πυρόσβεσης, είναι ανάμεσα στα χωριά Πράσινο και Πάνακτο, ενώ το άλλο είναι ανατολικά, κοντά στα νταμάρια του Φράγκου, προς την ΤΙΤΑΝ.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει 5000 στρέμματα πευκοδάσους.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν ριχτεί στη μάχη 140 πυροσβεστες με 75 οχήματα, 179 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 100 στρατιώτες. Στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά συμμετέχουν 75 πυροσβεστικά οχήματα, 23 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 17 μηχανήματα, 5 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Οι άνεμοι έχουν "πέσει, αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία, γεγονός που δυσκολεύει και σήμερα το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Στην πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 179 άτομα πεζοπόρο, 100 στρατιώτες, 23 οχήματα ΟΤΑ,.........
10 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 17 μηχανήματα ενώ με το πρώτο φως επιχειρούν
5 Ε/Π, 6 Α/Φ τύπου CANADAIR και 4 Α/Φ τύπου PZL
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να μιλούν για εμπρησμό. Ένας άνδρας μάλιστα, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.06.2016) στην εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε πως "ξέσπασαν επτά φωτιές σε ένα λεπτό", αφήνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς πως πρόκειται για εμπρησμό. Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχει σχέδιο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή, ενώ επιβεβαίωσε πως έχουν ακουστεί εκρήξεις, αποδίδοντάς τις σε άσκαστα πυρομαχικά από τον πόλεμο του '40.

Όλο το βράδυ, στη Στεφάνη Βοιωτίας, 140 πυροσβέστες με 66 οχήματα, 128 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 16 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 5 σκαπτικά μηχανήματα πάλευαν με τη φωτιά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν στην πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας, 140 πυρστες με 66 οχήματα, 128 άτομα πεζοπόρο τμήμα...
… 30 στρατιώτες, 16 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 5 σκαπτικά μηχανήματα.

Το βράδυ της Δευτέρας (27.06.2016), η πυρκαγιά έφτασε 400 μέτρα από τα σπίτια του χωριού Πράσινο. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχε εξαπλωθεί, τις προηγούμενες ώρες, σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις. Το ένα μέτωπο εξελίσσεται προς την πλευρά των οικισμών Πάνακτο, Πράσινο και Λεύκα, ένα νότια της Στεφάνης και ένα ακόμα προς τα ανατολικά, προς τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια Φράγκου.
Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, αλλά η φωτιά είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και τώρα πολλές μεγάλες εστίες είναι σε εξέλιξη, μέσα σε χαράδρες και δύσβατα σημεία, όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση από τα πυροσβεστικά οχήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom