Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εκλογές Ισπανίας: Μεγάλη νίκη Ραχόι και αποχής,πανωλεθρία των δημοσκόπων! - Θα σχηματιστεί κυβέρνηση;

Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές - Απογοήτευση στους Podemos

Πανωλεθρία για τους δημοσκόπους σε μιά ακόμα ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση!Τα αποτελέσματα στην Ισπανία ήρθαν όπως τα γράψαμε από νωρίς χτες το βράδυ, "Πρώτος ο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές,τρίτοι οι Podemos" κι όχι όπως τα 'λεγαν οι "επιστήμονες"...

Με καταμετρημένο πλέον το 96% των ψήφων, exit polls και
δημοσκοπήσεις αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά, αναξιόπιστα, καθώς οι Podemos βρίσκονται πίσω από τους Σοσιαλιστές στην 3η θέση.

Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδεικνύεται πρώτο με 32,95% και μάλιστα αρκετά ενισχυμένο καθώς παίρνει 137 έδρες,ήτοι 14 παραπάνω από τον περασμένο Δεκέμβρη,όχι όμως και αυτοδυναμία,πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρει σύμμαχο για να σχηματίσει πλειοψηφία 176 εδρών στην Ισπανική Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,74% και 85 έδρες, 5 λιγότερες από τον Δεκέμβρη. Δύο παραπάνω έδρες 71 και ποσοστό 21,12% καταγράφουν οι Podemos, ενώ οι Ciudadanos χάνουν σημαντικές δυνάμεις και μειώνουν από τις 40 στις 32 έδρες και ποσοστό 12,99%.

Τι είχαν δείξει τα exit polls

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και αφού έκλεισαν οι κάλπες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit poll των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Σύμφωνα με αυτά, το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι λάμβανε 28,48%, οι Unidos Podemos 25,61%, τo Σοσιαλιστικό κόμμα 21,98% και οι Ciudadanos 11,78%.

Μπορεί λοιπόν να σχηματιστεί κυβέρνηση; 
Η πρώτη απάντηση είναι όχι!

Το Λαϊκό Κόμμα είναι και πάλι πρώτο με 137 βουλευτές, αλλά κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να το στηρίξει, όσο ο Ραχόι παραμένει επικεφαλής του. Και εκείνος δεν έχει δώσει (μέχρι τώρα) ενδείξεις ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.

Κεντροαριστερή κυβέρνηση των Podemos με τους Σοσιαλιστές δεν γίνεται αφού δεν βγαίνουν τα κουκιά,τους λείπουν 20  έδρες.

Θα μπορούσε όμως να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών.Αμφότεροι ξορκίζουν ένα τέτοιο σενάριο,αλλά το είδαμε να γίνεται και στη χώρα μας.

Πάντως  «παρών» δηλώνει και ο τέταρτος της κατάταξης, Άλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρος των Ciudadanos,του οποίου οι 32 έδρες μπορεί να φανούν πολύτιμες

«Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν και η αποχή,που έφτασε το 49%, καθώς πολλοί Ισπανοί προτίμησαν να πάνε για... μπάνιο!

Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και τρίτες εκλογές; Στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει νέα κάλπη. Το ίδιο βέβαια είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom