Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: Ερωτήματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την διαρροή στο ΧΥΤΑ Στράτου


Χθες Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 η Δημοτική Παράταξη Ανυπότακτο Αγρίνιο κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου τρία ερωτήματα, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαναστασίου θα απαντηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα ερωτήματα έχουν ως ακολούθως:

«ΠΡΟΣ
α) τον Πρόεδρο
του Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Κωνσταντίνο Ρόκο
β) τον Δήμαρχο Αγρίνιου
και πρόεδρο της «Τριχωνίδα Α.Ε. Ο.Τ.Α.»
κ. Γιώργο Παπαναστασίου
γ) την Πρόεδρο της ΚΕΔΑ
κ. Μαρία Παπαγεωργίου
δ) τον Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
κ. Παναγιώτη Στούπα
===================================
κοιν. Επικεφαλής των παρατάξεων
του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Ερώτηση 1η
Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 σε έγκυρους ενημερωτικούς και διαδικτυακούς Ιστοτόπους agrinioculture και agrinionet αναρτήθηκε φωτορεπορτάζ με τίτλο «Διαρροή στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου».

Σ΄ αυτό διαπιστώνεται ότι «τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Στράτου πέφτουν σε παρακείμενο ρέμα στην περιοχή “Κνούτες”, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καταγγέλλουν ότι συχνά τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει το παρακείμενο ρέμα, που καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Στράτου, να γεμίζει από στραγγίσματα του ΧΥΤΑ. Οι κτηνοτρόφοι δε της περιοχής από την εποχή που πρωτολειτούργησε ο ΧΥΤΑ Στράτου έπαψαν να “ποτίζουν” τα ζώα τους από το συγκεκριμένο ρέμα που έχει γεμίσει, όπως χαρακτηριστικά λένε, με… “κόκα – κόλα”…»

Με δεδομένο σχετικές καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από κατοίκους της περιοχής και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Στράτου αλλά και από το γεγονός ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πριν δύο περίπου χρόνια είχε αποφασίσει την διακοπή της οριστικής παραλαβής και την αναστολή της έγκρισης του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής, του έργου: «ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, NΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΥ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΥ» και είχε διατυπώσει παρατηρήσεις που αφορούσαν ελλείψεις του έργου, που κρίνονταν ως ουσιώδεις και τις οποίες ο ανάδοχος καλούνταν να αποκαταστήσει άμεσα, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων και για την «τεκμηρίωση της ασφάλειας καθώς και της δυνατότητας ορθής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές του έργου».

Οι δηλώσεις του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Στράτου Ανδρέα Φωτάκη αναδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτές «τα σκουπίδια στραγγίζουν πάνω στα κύτταρα του ΧΥΤΑ και όταν βρέχει, υπερχειλίζει ο ΧΥΤΑ “ανοίγουν τις τάπες” από τις σωλήνες και τα λύματα κατάμαυρα με αφρούς βαδίζουν μέσω του ρέματος Κνούτες κατευθείαν στην λίμνη Ματσουκιού Στράτου».

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή και κατ΄ επέκταση το Δ.Σ. του αντίστοιχου φορέα διαχείρισης.
Τι ακριβώς συμβαίνει με τον βιολογικό καθαρισμό του ΧΥΤΑ Στράτου;
Γιατί παρατηρούνται τα συγκεκριμένα λύματα και πόσο επικίνδυνα είναι για την δημόσια υγεία;
Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η διοίκηση του συνδέσμου, ώστε το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα να πάψει να υφίσταται;
(Επισυνάπτονται στο τέλος των ερωτήσεων οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ)

Ερώτηση 2η
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνει την επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας και την εμφάνιση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου. Η μετάδοση αυτών των νοσημάτων γίνεται μέσω των κουνουπιών.

Στην Ελλάδα τα προγράμματα ελέγχου της εξάπλωσης των κουνουπιών εκτελούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους συνήθως με ετήσιες προκηρύξεις έργων που ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες. Παρά την σπουδαιότητα για την δημόσια υγεία που έχει η έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των παραπάνω προγραμμάτων παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις στις αναθέσεις αυτές με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των προγραμμάτων ελέγχου των κουνουπιών κατά πολλούς μήνες.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή
Έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του προγραμμάτος ελέγχου της εξάπλωσης των κουνουπιών στο Δήμο Αγρινίου;
Ποια εταιρεία την ανέλαβε;
Ποιες ημερομηνίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα;

Ερώτηση 3η
Το ζήτημα της σχέσης και της τοπικής εξουσίας με τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής έχει κατά καιρούς απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία, χωρίς ποτέ κατά την διάρκεια της θητείας των προηγούμενων δημοτικών αρχών να αποσαφηνιστούν επακριβώς τα κονδύλια που κατά καιρούς διατεθήκαν, καλλιεργώντας σχόλια και φήμες στην τοπική κοινωνία.

Εξ όσων γνωρίζουμε, κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής η τότε μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είχε καταθέσει ερώτηση με στόχο την διαφάνεια των κονδυλίων που είχαν χρησιμοποιηθεί για την προβολή και την επικοινωνία του Δήμου, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα, αφού ούτε η τότε δημοτική αρχή απάντηση στην ερώτηση, ούτε η παράταξη που κατέθεσε την ερώτηση ενδιαφέρθηκε για την «τύχη» της.

Ίσως γιατί η διαπλοκή, αν είναι αλήθεια όλα όσα λέγονται στην τοπική κοινωνία, ξεπερνούσε τα στενά όρια της τότε δημοτικής πλειοψηφίας.

Καλούμαι τη σημερινή δημοτική αρχή να απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση μας και να κάνει γνωστό στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου:
Ποια τα στοιχεία εκείνα(χρηματικά ποσά και εταιρείες), που καθρεπτίζουν πέραν κάθε αμφισβήτησης, κάθε είδους οικονομικής συναλλαγής (κάθε είδους διαφημιστικές ανακοινώσεις, προκηρύξεις, ανακοινώσεις, ψηφίσματα κ.λ.π.), που έγινε είτε με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, site και blogs) είτε με τοπικές εκδοτικές επιχειρήσεις-τυπογραφεία (κάποια τοπικά Μέσα Ενημέρωσης διαθέτουν και λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις) είτε με τοπικές Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων Προβολής και Διαφήμισης είτε με αντίστοιχες δραστηριότητας εταιρίες πέραν της περιοχής μας, με απευθείας ανάθεση ή με πρόχειρους διαγωνισμούς από τον Δήμο Αγρινίου (Οικονομική Υπηρεσία), το σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων (ΚΕΠΑ, ΚΕΔΑ, ΔΕΥΑΑ κ.λ.π.), καθώς και αυτές της «Τριχωνίδα Α.Ε. Ο.Τ.Α.» καθώς ο Δήμος Αγρινίου είναι ο πλειοψηφών μέτοχος;

Η μη απάντηση στο ερώτημα μας μέσα σε εύλογο και άμεσο χρόνο θα θεωρηθεί από την πλευρά μας απόπειρα συγκάλυψης παλιών και νέων «αμαρτιών».

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αριστείδη Παρθένη 3 - Αγρίνιο Τ.Κ. 301 00
Τηλ. Επικ.: 6931 121632

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom