Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας στην περιοχή - «Μάχη» με τις φλόγες σε «πύρινο τρίγωνο» (φωτο & βίντεο)


Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, έπειτα από την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/07), σε δασική έκταση, ανάμεσα στα χωριά Πετριές και Κριεζά.

Πλέον, η φωτιά κινείται προς αγροτικές εκτάσεις και όχι μέσα στους οικισμούς, αλλά και έχει διασπαστεί σε τρία μέτωπα δημιουργώντας ένα «πύρινο τρίγωνο».

Μάλιστα, στο σημείο μεταβαίνει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στα δάχτυλα ένας πυροσβέστης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το σημείο με το τελευταίο φως του ηλίου.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η συνδρομή του.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Συνολικά, μέχρι στιγμή, το 112 ήχησε 4 φορές στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοια, δίνοντας εντολή εκκένωσης 3 οικισμών. Συγκεκριμένα, η εκκένωση αφορά τους οικισμούς Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές. 

Σημειώνεται ότι, οι κάτοικοι της περιοχής Κοσκινά, έλαβαν δύο φορές εντολή εκκένωσης, αφού μετά τη πρώτη (13:46) επέστρεψαν ξανά στον οικισμό (20:15), ενώ η φωτιά είναι σε εξέλιξη.

Κατά χρονολογική σειρά, αυτές ήταν οι πέντε φορές που ήχησε το 112:

  • Στις 15:28 εκδόθηκε για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας.
  • Από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος.
  • Από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια
  • Στις 15:53 για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους,
  • στις 17:06, από Κριεζά προς Βέλος.
  • στις 20:15 για εκκένωση του Κοσκινά προς Ζάρακες.
Φωτογραφία: Intime

«Καιγόμαστε, η κατάσταση είναι κρίσιμη»

Όπως μετέφερε νωρίτερα στο enikos.gr ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Μπαράκος Νίκος, «καιγόμαστε. Προσπαθούμε να περιορίσουμε το πύρινο μέτωπο όσο μπορούμε, ενώ έχει διαταχθεί και η εκκένωση 3 οικισμών, με τον κόσμο να κινητοποιείται άμεσα. Τα τελευταία λεπτά καταγράφεται μια σταθερότητα, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Το έργο δυσχεραίνουν οι δυνατές ριπές των ανέμων». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν απειλούνται πλέον σπίτια.

Έσκασε ανεμογεννήτρια

Στην περιοχή των Πετριών, μάλιστα, υπάρχουν και αρκετές ανεμογεννήτριες και σε μία από αυτές έγινε έκρηξη η οποία παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, τα κομμάτια από την ανεμογεννήτρια που έσκασε, έπεσαν δίπλα στους εθελοντές της ομάδας SAR312 και στους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή. Η φωτογραφία με το κομμάτι που προσγειώθηκε στο έδαφος, είναι χαρακτηριστική.

Βαθρακογιάννης: Το κύριο μέτωπο βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου των οικισμών Πετριές, Κριεζά και Αλώνια

«Oι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 11 πυρκαγιές. Μία από αυτές εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές στην Εύβοια. Έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων στην περιοχή και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερα μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς Κριέζα, Κοσκινά και Πετριές. Επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 56 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Και συνέχισε: « Επιχειρούν 26 ενάερια μέσα: 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριέζα και Αλώνια».

Ενημέρωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι πιο δύσκολες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Φωτιά Εύβοια

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

φωτιά ΕύβοιαΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom