Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Σέρρες: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Αχλαδοχώρι - Ενεργοποιήθηκε το 112 (βίντεο)


Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αδιάκοπα όλη τη νύχτα στο Αχλαδοχώρι του Δήμου Σιντικής, αντιμετωπίζοντας τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς που συνεχίζει να μαίνεται εδώ και 14 ημέρες στο όρος Όρβηλος.

Η φωτιά, η οποία τις δύο προηγούμενες μέρες κατέκαιε υπόροφα, αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε προς την περιοχή Σπανουβίτσα και πλησίασε επικίνδυνα το ξωκλήσι της Ανάληψης, περίπου 4 χιλιόμετρα από το Αχλαδοχώρι.


Τις πρώτες ώρες της ημέρας ενεργοποιήθηκε το σύστημα 112, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων. Η άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες συγκρατούν τη φωτιά μακριά από τον οικισμό.

Στην κατάσβεση συνδράμουν υδροφόρες των δήμων της περιοχής και εθελοντές από το Αχλαδοχώρι και τον ΟΦΚΑΘ. Αεροσκάφη Canadair και ελικόπτερα επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, καθώς η δύσβατη και ναρκοθετημένη περιοχή δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο από τις εκρήξεις ναρκών και χειροβομβίδων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου Σιντικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του στρατού, ενώ συμμετέχουν και υδροφόρες του Δήμου Σερρών.

Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Σερρών, τα πυροσβεστικά κλιμάκια Σιδηροκάστρου και Ποροΐων, καθώς και Δασοκομάντοι της 2ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Η φωτιά έχει επεκταθεί και στο βουλγαρικό έδαφος, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Χθες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, και ο υπουργός Εσωτερικών, Καλίν Στογιάνοφ, επισκέφθηκαν το κέντρο επιχειρήσεων κατάσβεσης στο Όρος Όρβηλος. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη, με περισσότερα από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης να έχουν καεί.

https://www.enikos.gr/society/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom