Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Υποκλοπές: Ξέπλυμα με πόρισμα-ντροπή!

Με πρωτοφανή τρόπο η εισαγγελέας του Α. Π. Γεωργία Αδειλίνη απαλλάσσει από τις ευθύνες τους όλους τους εμπλεκομένους στο μεγάλο σκάνδαλο

Mόνο ως το μεγαλύτερο κουκούλωμα των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να χαρακτηριστεί το πόρισμα-ντροπή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου με το οποίο ξεπλένει με πρωτοφανή τρόπο τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων αλλά και φίλων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πόρισμα-πλυντήριο της κυρίας Αδειλίνη οδηγεί στο ξέπλυμα των αδιαμφισβήτητων ευθυνών του πρωθυπουργού, της ΕΥΠ, του συνόλου του Μεγάρου Μαξίμου, του Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως βεβαίως και όλων των εμπλεκόμενων υπουργών. Και όλα αυτά την ώρα που με απολύτως κωμικό τρόπο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου βάζει στο στόχαστρο τους ιδιώτες των τεσσάρων εταιριών, δίχως ωστόσο να γράφει για ποιον ακριβώς λόγο διώκονται, αλλά κυρίως σε ποιους ακριβώς πωλούσαν το κακόβουλο λογισμικό και ποια σκοτεινά κέντρα εξυπηρετούσαν.

Αρχικώς, κατά το προκλητικό πόρισμα, ουδεμία σχέση έχει το κακόβουλο λογισμικό Predator με τις κρατικές υπηρεσίες. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αναφέρει ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να αποσείσει όλες τις ευθύνες της για την πληγή που επέφερε στο κράτος δικαίου. Είναι να απορεί πάντως κανείς, αν όχι με κυβερνητική εντολή, τότε με εντολή τίνος αποφασίστηκε να παρακολουθηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, την περίοδο μάλιστα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, με το πόρισμα αυτό ουσιαστικά επικροτείται η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ως δυνάμει εθνικού κινδύνου για τη χώρα! Και όλα αυτά την ώρα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για όλα όσα συνέβησαν.

Εν τω μεταξύ, το πόρισμα της Γεωργίας Αδειλίνη αποφαίνεται πως οι παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξαν απολύτως νόμιμες. «Ως προς τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024», αναφέρει το πόρισμα, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις».

Πλημμελήματα

Επειτα από όλα αυτά, η εισαγγελέας στέλνει στο σκαμνί μόνο τους τέσσερις υπευθύνους των ιδιωτικών εταιριών, με την παραπομπή τους να αφορά πλημμελήματα. Οπως υποστηρίζεται, «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νόμιμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιριών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ., οι οποίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος». Σημειωτέον πως, προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του πορίσματός της, η εισαγγελέας γνωστοποιεί πως εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες, διοικητές υπηρεσιών, κρατικοί αξιωματούχοι και ελήφθησαν υπ’ όψιν οι έρευνες που διενήργησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές: η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς, όπως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην ΕΥΠ, καθώς και σε εταιρίες, και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανώτατη δικαστικός υποστηρίζει πως σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής δικαστική έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Ανεξάρτητων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιριών, όπως σπεύδει να μας ενημερώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία θα μείνει για πάντα στην Ιστορία για αυτήν την αδιανόητη απόφασή της, η οποία προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα όλων των Ελλήνων.


Απύθμενο θράσος! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ζητά και τα …ρέστα

Ρεσιτάλ θράσους από την κυβέρνηση, η οποία με ύφος χιλίων καρδιναλίων όχι μόνο πανηγυρίζει για την απόφαση-πλυντήριο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά καλεί την αντιπολίτευση και όλους όσοι της άσκησαν κριτική να της ζητήσουν και… συγγνώμη, επαναλαμβάνοντας έτσι τη βρόμικη τακτική της υπόθεσης Novartis!

Μάλιστα, τα κοντέρ έσπασε -ποιος άλλος;- ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Γρηγόρη Δημητριάδη, εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, και αιτήθηκε από τα κόμματα να απολογηθούν για τη συμπεριφορά τους απέναντί του. «Το θέμα των υποκλοπών έληξε, τελεία. Οπως λήγουν τα πράγματα στη Δημοκρατία μας. Ως προς την εμπλοκή της κυβερνήσεως, το θέμα έληξε, ως προς το Predator, γίνεται έρευνα» υποστήριξε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «φορτώσατε την υπόθεση στον Δημητριάδη. Ως προς αυτό, χάσατε!»

Επίσης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της» και κατέληγαν με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης: «Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν από την κρίση της Δικαιοσύνης». Θρασύς και ο Θ. Πλεύρης: «Οχι μόνο στοχοποιήσατε τον Δημητριάδη και την κυβέρνηση, αλλά στοχοποιήσατε τη χώρα στο εξωτερικό. Να ζητήσετε συγγνώμη!» Την ίδια ώρα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση έπειτα από την παραίτησή του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης υποστήριξε πως μπήκε οριστικό τέλος στις επινοήσεις και τις εικασίες. «Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος. Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα» ισχυρίστηκε.

Η ένταση, πάντως, στην Ολομέλεια χτύπησε κόκκινο και ανάμεσα στους αιώνιους εχθρούς Αδωνη Γεωργιάδη και Παύλο Πολάκη, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς -«είσαι δειλός» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, «είσαι ψεύτης» απάντησε ο βουλευτής-, με φόντο βεβαίως το επεισόδιο με τη συνεργάτιδα του υπουργού. Ο Παύλος Πολάκης στράφηκε ξανά κατά της Αθηνάς Λινού, μιλώντας για υποκριτικό και στημένο κλάμα.


Ομοβροντία της αντιπολίτευσης

Οξύτατες αντιδράσεις που στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του παρακρατικού μηχανισμού που έστησε, όπως τον καταγγέλλουν, στα υπόγεια του Μαξίμου προκαλεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου που κουκουλώνει το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά. Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ενορχηστρωτής

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ένα από τα μεγάλα θύματα των υποκλοπών, υποσχέθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Εδειξε όμως, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τον ενορχηστρωτή, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία της πολιτικής του διαδρομής, σήμερα σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά: ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον καταγράψει ως τον εντολέα της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο πρακτικές μακριά από κάθε μορφή ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμα φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Πηγή του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δεν εξαιρεί κανέναν από τις παρακολουθήσεις» τονίζει το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, αλλά παρατήρησε ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν από τη Βουλή. Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα κληθεί ως μάρτυρας ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

δημοκρατία 31/7/24

Διαβάστε επίσης: Γεωργία Αδειλίνη: Αρειος Πάγος, το μακρύ χέρι του Κ. Μητσοτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom