Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Παραδικαστικό κύκλωμα πίσω από την ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. που έδινε ψευδείς βεβαιώσεις για γονική μέριμνα - Θύματά της και μητέρες

Στα χέρια των εισαγγελέων και συνομιλίες που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος

Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. που πρωταγωνιστεί σε έρευνα της δικαιοσύνης για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων σε υποθέσεις άσκησης γονικής μέριμνας ανηλίκου καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή της σε παραδικαστικό κύκλωμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο κύκλωμα αυτό φέρεται να εμπλέκεται τουλάχιστον ένας δικηγόρος και ένας δικαστικός τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται - μαζί με αυτό της ψυχολόγου - σε αρκετές υποθέσεις με αυτό το αντικείμενο.

Ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος δικηγόρος φέρεται να έχει καταγραφεί, μάλιστα, σε συνομιλία με την ψυχολόγο να λειτουργεί ως «ταμίας» του κυκλώματος λέγοντας «επειδή τα έφερε μαύρα αυτός, ελάτε να σας μοιράσω, εγώ θα κόψω μια απόδειξη και ας χρεωθώ και 1.000 ευρώ ΦΠΑ γιατί δεν τον εμπιστεύομαι…».

Γονέας, δε, που φέρεται να έχει πέσει θύμα του κυκλώματος αυτού εμφανίζεται να έχει καταθέσει υπόμνημα στα τέλη Μαΐου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας για την ψυχολόγο και τους άλλους εμπλεκόμενους.

Κεντρικό πρόσωπο της έρευνας για την οποία αναμένονται εξελίξεις, όπως έγραψε το protothema.gr, παραμένει η ψυχολόγος της ΕΛΑΣ, η οποία ελέγχεται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Η συγκεκριμένη ψυχολόγος φέρεται να είχε χορηγήσει ψευδείς βεβαιώσεις σε μητέρες, στις οποίες ανέφερε ότι οι πατέρες κακοποιούσαν τα παιδιά τους με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν να έχει κάνει το ίδιο και σε υποθέσεις με θύματα μητέρες χορηγώντας αυτές τις ψευδείς βεβαιώσεις σε πατεράδες.

Οι βεβαιώσεις αυτές χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια σε ποινικά και αστικά δικαστήρια σε υποθέσεις άσκησης γονικής μέριμνας ανηλίκου με στόχο η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης να γείρει υπέρ των μητέρων των παιδιών και να «κοπεί» κάθε επικοινωνία του πατέρα με το παιδί. 

Μάλιστα, εκτός από την ψυχολόγο, η οποία πλέον έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ελέγχονται και μητέρες οι οποίες την είχαν προσεγγίσει στο πλαίσιο αντιδικίας που είχαν με πρώην συζύγους τους ώστε να εξασφαλίσουν μια γνωμάτευση που θα ανέφερε πως ο πατέρας των παιδιών τους τα κακοποιούσαν!

Οι επίμαχες βεβαιώσεις δίνονταν, κατά τις πληροφορίες, ιδιωτικά από την ψυχολόγο, η οποία τώρα ελέγχεται και σε πειθαρχικό επίπεδο, καθώς φέρει την ιδιότητα της αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μια μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει αρκετές καταγγελίες πατεράδων, οι οποίοι κατά βάση αναφέρονται σε «φάμπρικα» αντίστοιχων ψευδών γνωματεύσεων από διάφορους «ειδικούς» στο πλαίσιο αντιδικίας που είχαν με τις πρώην συζύγους τους με σκοπό οι ίδιοι να αποκοπούν από τα παιδιά τους.

Σε κάποιες, δε, από τις καταγγελίες αυτές γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους δικηγόρους, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, έχουν διαδραματίσει έκνομο ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές σε ονόματα δικαστών και εισαγγελέων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει σε πειθαρχικό επίπεδο έρευνα για λειτουργό της Δικαιοσύνης, που αναφέρεται σε έγγραφα της δικογραφίας.

Πάντως, όλες αυτές οι καταγγελίες βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, η οποία διεξάγεται από την εισαγγελία με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως για κάποια σκέλη της δικογραφίας έχουν ήδη ασκηθεί «βαριές» κακουργηματικές ποινικές διώξεις με ανακριτή διαφθοράς να αναλαμβάνει τη περαιτέρω διερεύνηση τους, καλώντας τους εμπλεκόμενους σε απολογίες.

Συνομιλίες

Λόγω της φύσης της η συγκεκριμένη δικογραφία αξιολογείται από τις αρχές ως ιδιαιτέρως σοβαρή και χρήζει εις βάθος έρευνας δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις δεν δεσμεύουν τα δικαστήρια στην έκδοση της ετυμηγορίας τους, συνεκτιμώνται όμως συνδυαστικά με τα άλλα της δικογραφίας και της ακροαματικής διαδικασίας στη διαδικασία έκδοσης απόφασης σε περιπτώσεις αντιδικιών θέματα επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.

Ελέγχεται δηλαδή, εξονυχιστικά ποιες από αυτές τις βεβαιώσεις μπορεί να είναι πράγματι ψευδείς και ποιες μπορεί να έχουν επιστημονική βάση.

Μάλιστα, από τις καταγγελίες που διερευνούν οι αρχές δεν λείπουν και οι αναφορές σε περιπτώσεις πατεράδων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε δίκη για κακοποίηση των παιδιών τους με βάση -τις διερευνώμενες ως προς την αξιοπιστία τους γνωματεύσεις της ψυχολόγου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και κυρίως τη σχέση τους και την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους.

Στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι αρχές για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται μάλιστα και πλήθος απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων, οι οποίες ερευνώνται εξονυχιστικά προκειμένου να εξακριβωθεί η διάπραξη τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Οι συνομιλίες αυτές κατεγράφησαν έπειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου που διατάχθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε για την συγκεκριμένη υπόθεση το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. 

Το σχετικό πόρισμα που συντάχθηκε από την συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ελεγχόμενη σε ποινική και πειθαρχικό επίπεδο ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος»

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως από το καλοκαίρι του 2022 το Πρώτο ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει υπόμνημα που είχαν καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου εννέα πατεράδες καταγγέλλοντας βιομηχανία ψευδών γνωματεύσεων για δήθεν ασέλγειες στα ανήλικα παιδιά.

Στο υπόμνημα, αναφέρονταν τότε τα στοιχεία παιδοψυχολόγου που φέρεται να εφοδίαζε χωρισμένες γυναίκες με γνωματεύσεις κατά των πρώην συζύγων τους για δήθεν κακοποιητικές συμπεριφορές στα παιδιά τους. Όπως είχε αναφέρει τότε γονέας στο ΠΡΩΤΟ Θέμα ο οποίος είχε χωρίσει με τη σύζυγο του σε δικαστήριο που είχε μαζί της το 2020 η πλευρά της μητέρας εμφάνισε ξαφνικά γνωμάτευση συγκεκριμένης παιδοψυχολόγου, η οποία ανέφερε ότι δήθεν εκείνος ασελγούσε στο παιδί του!

Η ομαδική αυτή καταγγελία των πατεράδων είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο όταν ένας πατέρας κατάφερε μέσα από τα social media να εντοπίσει άτομα που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα με εκείνον και είχαν κατηγορηθεί άδικα χάνοντας τα ασφαλιστικά μέτρα για την επικοινωνία με τα παιδιά τους. 

Και αυτή ήταν ίσως από τις πρώτες αναφορές τέτοιου είδους που τέθηκε υπόψη των δικαστικών αρχών. Ακολούθησαν από τότε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πολλές ακόμη με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας ογκώδους δικογραφίας που διερευνάται πλέον εξονυχιστικά από τη Δικαιοσύνη.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom