Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Αντιπαράθεση για τα Τέμπη: Την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης


Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά από δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές μετά τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη περί πρότασης δυσπιστίας βρήκε σύμφωνη τη «Νέα Αριστερά», ενώ -με αστερίσκους στις δηλώσεις τους- συναινούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών). ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν αθροιστικά 67 βουλευτές, ενώ μαζί και με τους 11 της «Νέας Αριστεράς», που αναμένεται να υπογράψουν επίσης, ο αριθμός θα φτάσει τους 78.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του στα social media, υπερθεμάτισε, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» υπό την παρουσία «διεθνών παρατηρητών».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

«Προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση».

Κασσελάκης: Εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών

«Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη “πίστα” και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom