Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Εθνική Ομάδα: Οι αναμνήσεις και ο αγώνας της δεκαετίας στη Γεωργία - Επτά προκρίσεις made in Greece (φωτο)



Η βραδιά της Νέας Φιλαδέλφειας δεν ήταν καλοκαιρινή. Ήταν κάτι ανάμεσα σε χειμώνα και καλοκαίρι. Γεμάτο γήπεδο, οικογένειες, ευχάριστο, πανηγυρικό κλίμα, γλυκός καιρός.

Οι παίκτες της Εθνικής αρχίζουν να ταυτίζονται με τον κόσμο. Και αντίστροφα. Η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, το τελευταίο σπριντ του Φώτη Ιωαννίδη ως ζέσταμα για τον αγώνα. 

Ο σέντερ φορ της Εθνικής πλησιάζει προς την κερκίδα. Αποθέωση και μετά ανταπόδωση. Ένα βλέμμα ανοιξιάτικο και μια προβολή μιας καλοκαιρινής σύναξης για να δούμε την Εθνική να παίζει στα γήπεδα της Γερμανίας σε μεγάλη διοργάνωση μετά απο 10 χρόνια.


Κώστας Τσιμίκας 

Το πέναλτι του Μπακασέτα. Άπιαστο. Και σπριντ προς τις κατάμεστες κερκίδες της OPAP Arena. Ο αρχηγός αυτής της προσπάθειας. Τα υπόλοιπα του αγώνα είναι ιστορία.

Όπως όταν ο Γιώργος Καραγκούνης έτρεχε με σπριντ στο κόρνερ του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να εκτελέσει και το γήπεδο σειόταν. Ουδείς μπορεί να συγκριθεί με τον απόλυτο ρέκορτνμαν της Εθνικής με τις τόσες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις. Αλλά ο Τάσος Μπακασέτας αποτελεί για αυτή την ομάδα το πρόσωπό της. Την ενηλικίωσή της και την ελπίδα της επιστροφής. 

Ο Γιώργος Καραγκούνης


O Τάσος Μπακασέτας

Στο 5-0 επί του Καζακστάν υπήρξε κι ένα σκηνικό που ίσως δεν αποτυπώθηκε σε όλο του το μεγαλείο. Ήταν η είσοδος του Next Best Thing του ελληνικού ποδοσφαίρου. Του παίκτη που χαμογελάει όταν παίζει ό,τι κι αν συμβαίνει στο γήπεδο. Γιατί χαίρεται το ποδόσφαιρο και "μιλάει" στην μπάλα όσο κανείς. 

Ο ηλεκτρισμός κατά τη στιγμή της εισόδου του Γιάννη Κωνσταντέλια στο γήπεδο και κυρίως οι παιδικές φωνές για έναν αρτίστα της μπάλας δείχνει σε μια μόνο όψη το παρόν και το μέλλον της Εθνικής.

Γιάννης Κωνσταντέλιας - Λάζαρος Ρότα

Η Γεωργία έρχεται την επομένη της Εθνικής Επετείου σε έναν εκτός έδρας αγώνα τελικό.

Όπως το έκαναν στο παρελθόν οι Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου και Αμανατίδης, παλαιότερα οι Τσιάρτας Μαχλάς και Νικολούδης, η Εθνική θέλει το επόμενο όνομα αυτής της ιστορικής λίστας προκρίσεων να συνδυαστεί με την Τιφλίδα.

Δεν χρειάζεται να είναι ο αρτίστας ή ο αρχηγός.

Χρειάζεται απλώς να είναι ένας παίκτης της Εθνικής μας ομάδας. Γιατί με την Εθνική μας ομάδα

"πάμε να ζήσουμε Μοναδικές Στιγμές".

https://news.opap.gr/

Επτά προκρίσεις made in Greece

Η Εθνική Ελλάδος απέχει 90 λεπτά από την επιστροφή της στη μεγάλη σκηνή των Τελικών διοργανώσεων.

Μια νίκη στην έδρα της Γεωργίας αύριο Τρίτη (26.03.2024), έπειτα από την επιβλητική νίκη επί του Καζακστάν στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα επισφραγίσει την παρουσία της «Γαλανόλευκης» στη Γερμανία για το EURO 2024.

Από το γκολ του Τάκη Νικολούδη τον Σεπτέμβριο του 1979 έως τα γκολ του Κώστα Μήτρογλου τον Νοέμβριο του 2013, «επτά προκρίσεις δρόμος» και αμέτρητες οι στιγμές.

Ας τις θυμηθούμε εν όψει της «αναμέτρησης της δεκαετίας» με την παρέα του Κβίτσα Κβάρατσχέλια...

O Tάκης Νικολούδης

Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε τελική φάση άργησε. Για να βρεθεί στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης του 1980, η Εθνική ξεπέρασε τα εμπόδια της Σοβιετικής Ένωσης, της Ουγγαρίας και της Φινλανδίας.

Το μίνι «σλάλομ» και το σουτ με το αριστερό από τον Τάκη Νικολούδη στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Σοβιετικούς στην Λεωφόρο ήταν αυτά που έστειλαν τους παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια στην Ιταλία στο τουρνουά των οκτώ καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.


O αγώνας της Λεωφόρου με το σλάλομ Νικολούδη

Το γκολ της ζωής τους

Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε Μουντιάλ επικυρώθηκε 13 χρόνια αργότερα, ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου. Η κεφαλιά του Νίκου Μαχλά στο 79ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Ρωσία στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ είναι ένα από τα πλέον iconic γκολ των ελληνικών γηπέδων. Η Εθνική του Αλκέτα Παναγούλια θα ταξίδευε ως πρώτη του προκριματικού ομίλου στις ΗΠΑ.


O Νίκος Μαχλάς πανηγυρίζει για τη γαλανόλευκη

Το πέναλτι που οδήγησε στο όνειρο

Η σημαντικότερη πρόκριση, όπως αποδείχθηκε, θα ήταν η τρίτη της Εθνικής. Για να βρεθεί στην Πορτογαλία το 2004, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βορείου Ιρλανδίας (και να κρατήσει δεύτερη την Ισπανία). 

Στις 11 Οκτωβρίου 2003, ο Βασίλης Τσιάρτας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 69’ ήταν εκείνος που έδωσε την απευθείας πρόκριση στην Ελλάδα σε μια πολύ αγχωτική αναμέτρηση στη Λεωφόρο.


To ιστορικό πέναλτι του Τσιάρτα

Το διπλό στην Πόλη

Στις 17 Οκτωβρίου 2007, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του ομίλου, ο Γιάννης Αμανατίδης χάρισε τη νίκη-πρόκριση επί της Τουρκίας στο «Αλί Σάμι Γεν» της Κωνσταντινούπολης με «σκαφτό» πλασέ προ του Βολκάν Ντεμιρέλ. Ήταν η άτυπη ρεβάνς των παικτών του Ρεχάγκελ για την εντός έδρας ήττα με 1-4 επτά μήνες νωρίτερα. Η Ελλάδα θα έδινε το «παρών» και στο EURO 2008 που συνδιοργάνωσαν Ελβετία και Αυστρία.


O Γιάννης Αμανατίδης στο χρυσό του γκολ

Σάλπισμα πρόκρισης

Στις 18 Νοεμβρίου 2009, η Ελλάδα αντιμετώπιζε στην «Ντονπάς Αρίνα» του Ντόνετσκ σε επαναληπτικό αγώνα μπαράζ την Ουκρανία, μετά τη «λευκή» ισοπαλία στο «Καραϊσκάκη». Η κάθετη ασίστ - «μαχαιριά» του Γιώργου Σαμαρά και το υποδειγματικό πλασέ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 31ο λεπτό της αναμέτρησης σφράγισαν τα διαβατήρια των παικτών του Ρεχάγκελ για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Στις 11 Οκτωβρίου 2011, η Ελλάδα χρειαζόταν έναν βαθμό απέναντι στην Γεωργία στο «Μιχέιλ Μέσκι» της Τιφλίδας για να πάρουν την 1η θέση του ομίλου και την απευθείας πρόκριση (έναντι της Κροατίας). Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος κυνηγούσαν το σκορ από το 19ο λεπτό αλλά η σουτάρα του Γιώργου Φωτάκη στο 79’ και το πλασέ του Άγγελου Χαριστέα στο 85’ χάρισαν την πρόκριση στο EURO 2012 που συνδιοργάνωσαν Πολωνία και Ουκρανία.

Στις 19 Νοεμβρίου 2013, η Ελλάδα υπερασπίζοταν το 3-1 του «Καραϊσκάκη» στον επαναληπτικό αγώνα μπαραζ με την Ρουμανία στο Εθνικο Στάδιο του Βουκουρεστίου. Ο Κώστας Μήτρογλου είχε πετύχει ήδη δύο γκολ στο πρώτο ματς και με το ψύχραιμο πλασέ του στο 23’ ουσιαστικά εκμηδένισε τις ελπίδες των αντιπάλων που αρκέστηκαν απλώς στην ισοφάριση. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα συμμετείχε και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση.

Μέχρι την επόμενη...

https://news.opap.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom