Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Αρχίζει αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας


ΜΕ ΤΗΝ « ΩΔΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ » ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η 16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Χιλιάδες εκτελεστές θα δώσουν το παρόν για 10 ημέρες στον κορυφαίο Μουσικό Σχολικό θεσμό της Ελλάδος, που θα ανοίξει και θα κλείσει με το περίφημο χορωδιακό έργο την ¨Ωδή της Χαράς¨ από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν σε ποίηση Σίλλερ και μουσική του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Διακόσια (200) χρόνια συμπληρώνονται από την σύνθεση της ¨Ωδής της Χαράς¨ (1824 - 2024) και το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και οι Σχολικές Χορωδίες και Ορχήστρες θα τιμήσουν τον μεγάλο συνθέτη ερμηνεύοντας το διάσημο χορωδιακό του έργο που είναι και ο Ύμνος της Ευρώπης.

Εξαιρετική αναμένεται η συμμετοχή των Σχολικών Χορωδιών και Ορχηστρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη 16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι με τη συμμετοχή άνω των 50 Σχολικών Χορωδιών και 2 Ορχηστρών, εκ των οποίων η μία από τη Νότιο Ιταλία (Κατάνια).

Περίπου 2.500 εκτελεστές-μουσικοί-χορωδοί εκτός από τους γονείς και συγγενείς θα επισκεφθούν το νομό Καρδίτσας συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη και στην στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Στην πολύ σημαντική Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Εκπαιδευτική εκδήλωση που διοργανώνεται στα πλαίσια του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια και διαχρονική Χορωδιακή σύνθεση «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, κορυφαίο έργο του μεγάλου Συνθέτη, συμμετέχουν Σχολικές Χορωδίες και Ορχήστρες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Μέγαρα Αττικής, Ιερισσός Χαλκιδικής, Αρναία Χαλκιδικής, Κέρκυρα, Ξάνθη, Αγρίνιο, Αργολίδα, Ελασσόνα, Κάρυστος, Κορινθία, Βέροια, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Αλεξανδρούπολη, Καρδίτσα, Μουζάκι, Σοφάδες κ.α. καθώς και Σχολική Ορχήστρα από την Κατάνια Ιταλίας. 

Η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος και του εξωτερικού και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας. 

Συγκεκριμένα, η 16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι και είναι αφιερωμένη στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824-1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του και στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του. 

Επίσης είναι αφιερωμένη στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη (1957). Φυσικά είναι αφιερωμένη στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο « Ωδή της Χαράς » από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, κορυφαίο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της.

Επίσης θα τιμηθεί ο Λαμπαδάριος – Χοράρχης του Αριστερού Βυζαντινού Χορού του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών κ. Αλέξιος Κατσαρός, για την προσφορά του στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του βυζαντινού Χορού στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική και Λειτουργία και στην προβολή της Χορωδιακής Έκφανσης στο Βυζαντινό Τυπικό της Εκκλησίας μας.

Για δέκατη έκτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός, που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί το βήμα παρουσίασης της σημαντικής δουλειάς, που επιτελούν οι καθηγητές Μουσικής στα σχολεία. Αποτελεί ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών.

Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζουν ο Αλέξης Κωστάλας και η Γεωργία Καλογήρου.

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 - ΚΑΡΔΙΤΣΑ Hotel Κιέριον 8:30 μ.μ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Κοινό έργο : Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

1) Η Σχολική Χορωδία του 4ου Γυμνασίου Βέροιας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Θεοχαρόπουλου

2) Η Σχολική Χορωδία του Γυμνασίου Ιερισσού υπό την διεύθυνση της Ειρήνης Δαρμή

3) Η Σχολική Χορωδία του Ομίλου Σχολείων Βιωματικής μάθησης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Μπαντέκα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom