Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Θράσος και ειρωνεία από την κυβέρνηση για το μεροκάματο 850 εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ


Η ΔΥΠΑ δεν "νομιμοποιείται" να προχωρήσει σε πρόγραμμα που ουσιαστικά ορίζει τη ΛΑΡΚΟ τελειωμένη υπόθεση και χαρακτηρίζει τους εργαζομένους της ως "άνεργους απολυθέντες", δηλώνει ο ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (εκ μέρους των εργαζομένων).

Την προκλητική και ειρωνική στάση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του κυβερνητικού βουλευτή Γιάννη Οικονόμου, καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Μάρτη στην Αθήνα και στην κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και να ακυρωθούν διαγωνισμοί εκποίησης.

«Εμείς τους ζητάμε να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και αυτοί, με το θράσος “του δολοφόνου που γυρνάει πάντα στο τόπο του εγκλήματος”, μας λένε “δεν υπάρχει κανένας επενδυτής.. φιλάκια!”» τονίζουν τα Σωματεία καταγγέλλοντας τη στάση των δύο κυβερνητικών στελεχών απέναντι στους συνδικαλιστές και εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που το πρωί του Σαββάτου πραγματοποίησαν περιοδεία στην πόλη της Αταλάντης. 

Τα σωματεία προσθέτουν:

«Σε 7 ημέρες λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η μη ανανέωσή τους θα είναι η αφετηρία για τον Γολγοθά 850 οικογενειών και τον μαρασμό των περιοχών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς.

Μέχρι σήμερα:

Πριν εκδικαστεί (26/3/24) και βγάλει απόφαση το ΣτΕ για το αν ο διαγωνισμός θα μπει σε νέα φάση.

Πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να αθετεί τον νόμο που η ίδια είχε εισηγηθεί και ψηφίσει για “εκκαθάριση εν λειτουργία και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες”.

Με εισήγηση της Κυβέρνησης στη ΔΥΠΑ (πρώην ταμείο ανεργίας) προτείνει απολύσεις.

Η ΔΥΠΑ ενώ γνωρίζει ότι διαβουλεύσεις απολύσεων είχαν γίνει πριν δυο χρόνια με άλλα δεδομένα και συνθήκες, φαίνεται να την υιοθέτει χωρίς να λαμβάνει υπόψη το νομικό περιεχόμενο και τις άμεσες μη διαχειρίσιμες κοινωνικές επιπτώσεις.

Μετά την παρέμβασή μας η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τελική απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν φέρει τον αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες γύρω από την ΛΑΡΚΟ, οι κύριοι Σταϊκούρας (εισηγητής του νόμου) και Οικονόμου, καμαρωτοί και λουστραρισμένοι με τα πανάκριβα αυτοκίνητα που τους πληρώνουμε εμείς, ήρθαν στη Λοκρίδα να πάρουν μέρος στη τοπική θρησκευτική εορτή στην Αταλάντη!

Δυστυχώς για αυτούς εκεί ήταν και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου στα πλαίσια της προετοιμασίας για την μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 28 Μάρτιου 2024 στις 17.00, με γιγαντοπανό, ανακοινώσεις και συζητήσεις ενημέρωσαν τον κόσμο.

Ο κ. Σταϊκούρας στριμώχτηκε απ’ την παρέμβαση των εργαζομένων και με το περίσσιο θράσος “του δολοφόνου που γυρνάει πάντα στο τόπο του εγκλήματος”, είπε “δεν υπάρχει κανένας επενδυτής.. φιλάκια!”.

Ο προκλητικά αδιάφορος κ. Οικονόμου ενδιαφέρθηκε μόνο να κάνει δημόσιες σχέσεις και παραγοντιλίκια!

Αυτοί είναι οι συμπατριώτες μας βουλευτές, εισηγητές και υποστηρικτές του νόμου που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ!

Φυσικά, εκτιμώντας την αμέριστη προσφορά τους στη διάλυση των ζωών μας, αλλά και λόγω της προκλητικής και χυδαίας στάσης τους πράξαμε και εμείς τα δέοντα!

Ο κ. Σταϊκούρας δεν κατέβηκε καν στην πλατεία να χαιρετίσει τον κόσμο όπως θα ήθελε, αντιθέτως έφυγε άρον άρον να μην γίνει περισσότερο ρεζίλι.

Ο κ. Οικονόμου, πιο “θαρραλέος” ή αφελής έκανε το λάθος να κατέβει για δημόσιες σχέσεις προκαλώντας την οργή των εργαζομένων και έλαβε την απάντηση που του έπρεπε… φεύγοντας τρέχοντας!

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σοβαρότητα εάν το σχέδιό της στη ΛΑΡΚΟ που στοίχισε 400 εκατομμύρια ευρώ και έφερε την απαξίωση της μοναδικής βιομηχανίας που παράγει νικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ερήμωση στις περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς, την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων κλπ, έφερε ως αποτέλεσμα επενδύτη ή παλιατζή – σκραπατζή.

Εάν το σχέδιο τους για τη ΛΑΡΚΟ ήταν 4 χρόνια να σπαταλήσουν χρήματα του λαού για να πουλήσουν ψεύτικα ωραία λόγια “ανάπτυξης” και τελικά να την χαρίσουν στην ΤΕΡΝΑ για να την κλείσει και να υφαρπάξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ισοπέδωση των εγκαταστάσεων και 20 δις προίκα ορυκτού πλούτου, πρόβλημά τους.

Να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

Εμείς δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Το έγκλημα αυτό δεν θα το επιτρέψουμε:

Συνεχίζουμε…».

Η ΔΥΠΑ κλήθηκε ως “λαγός” να βάλει ταφόπλακα

Σε δήλωσή του για το πρόγραμμα που αφορά του εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (εκ μέρους των εργαζομένων), αναφέρει:

«Την ώρα που οι συμβάσεις στη ΛΑΡΚΟ λήγουν σε 7 μέρες και ενώ εκκρεμούν η εκδίκαση (26/3/24) της απόφασης του ΣτΕ για το αν ο διαγωνισμός θα μπει σε νέα φάση και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, το ΔΣ της ΔΥΠΑ κλήθηκε ως “λαγός” να βάλει ταφόπλακα στη δουλειά 850 οικογενειών που ζουν και εργάζονται σε 5 νομούς.

Με ένα “ειδικό” πρόγραμμα απασχόλησης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που τιτλοφορούνται ήδη απολυμένοι και με έτοιμη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ, το ΔΣ κλήθηκε να πάρει απόφαση δια περιφοράς την Παρασκευή 22/3 για να το εγκρίνει. 

Με βάση αυτό ελάχιστη σημασία έχει πλέον η συζήτηση που απασχόλησε πριν 2 εβδομάδες το ΔΣ της ΔΥΠΑ για το αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε έτοιμο ως σχέδιο ΚΥΑ των πέντε συναρμόδιων υπουργείων ή είναι πρόταση της ΔΥΠΑ. 

Στο κείμενο ζητείται η έγκριση της συμμετοχής της ΔΥΠΑ ως φορέα υλοποίησης στην υπό έκδοση ΚΥΑ και στην ουσία αθετείται από την κυβέρνηση ο νόμος για την “εκκαθάριση εν λειτουργία και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες”.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους δίνουν έναν πολύχρονο και διαρκή αγώνα για τη ζωή τους, με τωρινές πολύμορφες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπροστά στην κάθοδο τους στην Αθήνα στις 28 Μάρτη με σύνθημα “το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει“, θεωρώ πως το ΔΣ της ΔΥΠΑ δεν “νομιμοποιείται” να προχωρήσει σε πρόγραμμα που ουσιαστικά ορίζει τη ΛΑΡΚΟ τελειωμένη υπόθεση και χαρακτηρίζει τους εργαζομένους της ως “άνεργους απολυθέντες”.

Γι’ αυτόν τον λόγο καταψηφίζω την συγκεκριμένη πρόταση.»

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom