Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Το μεγάλο «φαγοπότι» των servicers: «Τρελά» κέρδη και υψηλοί τζίροι με τα κόκκινα δάνεια


Τεράστια είναι τα κέρδη των servicers από τα κόκκινα δάνεια που ολοένα και αυξάνονται. Η «ακτινογραφία» της κερδοφορίας τους.

«Χρυσές» δουλειές κάνουν οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) που λειτουργούν ως τα τοπικά υποκαταστήματα των ξένων funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.

Τα τελευταία τους οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουν ακόμα και υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους -σε ορισμένες περιπτώσεις- ενώ μεγαλύτερη δύναμη αποκτούν μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επιβεβαίωσε το δικαίωμά τους να επισπεύδουν, να προκαλούν και να εκπροσωπούνται σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς στην Ελλάδα είναι τρεις: doValue Greece, Intrum Hellas και Cepal Hellas.

ADVERTISEMENT
  • Ενδεικτικά, τα πρόσφατα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Intrum Hellas, δείχνουν ότι εκτίναξε τα κέρδη της το 2022 και υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη σε ποσοστό 113%. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας στα 110,88 εκατ. ευρώ από 51,37 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 84,45 εκατ. ευρώ από 39,6 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Ίδια εικόνα και για την doValue Greece, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα καθαρά έσοδα από διαχείριση δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο, έφτασαν στα 50,7 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 44% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Η μητρική ιταλική εταιρεία της doValue Greece είχε το 2022 συνολικά έσοδα 558 εκατ. ευρώ και EBITDA 202 εκατ. ευρώ. Για το 2021, η doValue Greece είχε έσοδα ύψους 175 εκατ. ευρώ, έχοντας αύξηση κατά 237% σε σχέση με το 2020! Αξίζει να σημειωθεί ότι η doValue Greece διαχειριζόταν -στο τέλος του 2021- λογαριασμούς για πάνω από ένα εκατομμύριο δανειολήπτες.
  • Για τη Cepal Hellas, η πορεία της από το 2019 δείχνει τη σταθερά κερδοφόρα πορεία της. Το 2019 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,3 εκατ. ευρώ, από 17,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Το 2020 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 32,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ο κύκλος εργασιών εκτοξεύθηκε στα 176,7 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 56,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 43,6 εκατ. ευρώ.

Ο κίνδυνος για ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

Μια νέα «ματωμένη» αγορά έως 700.000 ακίνητων δημιουργείται στη χώρα μας, μέσα από την κατάρρευση της προστασίας του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού: της λαϊκής-πρώτης κατοικίας.

Η ολομέλεια του Άρειου Πάγου με την πρόσφατη απόφασή της δέχθηκε ότι ανεξαρτήτως με ποιο νόμο έγιναν οι πώλησης των «κόκκινων» δανείων (με υποθήκη ακινήτου-κατοικίας), είτε αφορούσε ένα νόμο του 2023 που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά, είτε με τον δρακόντειο νόμο του 2015, αυτές είναι… καλώς καμωμένες. Ανέτρεψε δηλαδή την προηγούμενη απόφαση του Τμήματος και πλέον δικαιώνονται τα «κοράκια» της αγοράς (Funds και servicers).

Αν και απέκτησαν τα ακίνητα με νόμο που δεν επιτρέπει την ρευστοποίησή της υποθήκης, παρά μόνο την άντληση ρευστότητας των ιδιοκτητών-εταιρειών (ν.3156/2003), ενώ η ιδιοκτησία του δανείου παρέμενε στις τράπεζες, μπορούν πλέον να τα πωλήσουν σαν να τα απέκτησαν με τον νόμο 4354/15.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis:

  • Πέραν των γενικότερων επιπτώσεων, τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν πλέον μία δυνατότητα. Να δηλώσουν πτώχευση και να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (κινητά και ακίνητα).
  • Κατόπιν θα διατηρήσουν το δικαίωμα διαμονής στην οικία, καταβάλλοντας… ενοίκιο (που θα προσδιοριστεί με βάση τα εισοδήματα κ.λπ).
    Μετά την 12ετία θα… αγοράσουν εκ νέου την κατοικία στην τότε αντικειμενική τιμή (η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο).
  • Κατ' αυτόν τον τρόπο ο «κόκκινος» δανειολήπτης, αφού έχει πληρώσει τρεις φορές το ίδιο σπίτι (αρχικές δόσεις, τα ενοίκια της 12ετίας και στο τέλος την αντικειμενική τιμή), θα γίνει κύριος και ιδιοκτήτης το 2035!
  • Το ενοίκιο (στο κατασχεθέν σπίτι των πιο φτωχών νοικοκυριών) θα επιδοτηθεί για ορισμένο χρόνο με το ποσό των 70 ευρώ, συν 35 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο και έως τα 210 ευρώ (σε περίπτωση οικογένειας με 3 παιδιά).

https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom