Η Ρωσίδα Ιρίνα ή η «Ελληνίδα Μαρία» δεν είναι κατάσκοπος αλλά «χειριστής» Ελλήνων, που μπορεί να έχουν στρατολογηθεί ως κατάσκοποι. του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Ο ρόλος των «Illegals», όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, δεν είναι αυτός των κατασκόπων αλλά αυτός των «χειριστών» στρατολογημένων αξιωματούχων της χώρας «εγκατάστασης» και ενδιαφέροντος για τη συλλογή πληροφοριών.
Από εκεί και πέρα οι «παράνομοι» δημιουργούν μηχανισμό μεταφοράς των πληροφοριών στη ρωσική πλευρά στη Μόσχα, χωρίς να έχουν καμία επαφή με τους «παραλήπτες» ή πρόσωπα, φορείς που να οδηγούν σε αυτούς.
Από την έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τα στελέχη της ΕΥΠ, η «Μαρία Τσάλλα» δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ή πρόσωπα διπλωματικών αποστολών αυτής της χώρας.
Δίκτυο επαφών
Αυτό που πλέον επιχειρούν να αποκαλύψουν τα στελέχη της ΕΥΠ είναι το δίκτυο επαφών και συναντήσεων της «Μαρίας Τσάλλα», προκειμένου να διαπιστώσουν την ενδεχόμενη στρατολόγηση, εκούσια ή ακούσια, Ελλήνων αξιωματούχων που είχαν κατασκοπευτικό ρόλο, με την Ιρίνα να τους χειρίζεται και να διαβιβάζει τις πληροφορίες τους στη Ρωσία.
Παράλληλα ερευνώνται οι τρόποι ταξιδιών, μετακινήσεων σε άλλες χώρες, καθώς διέθετε ευρωπαϊκό διαβατήριο. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας τα αρμόδια στελέχη της ΕΥΠ έχουν επικεντρωθεί σε τουλάχιστον πέντε ταξίδια που έχει κάνει το 2018, τη χρονιά που φαίνεται να ήρθε στη χώρα μας, και το 2019. Επρόκειτο για τρία ταξίδια στο εξωτερικό και δύο στο εσωτερικό, που θεωρείται ότι σχετίζονται με τη δράση της «χειρίστριας».
Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε στη χώρα μας και σύμφωνα με το προφίλ που διατηρούσε στο Facebook ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Το ταξίδι έγινε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019 και η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα δημοσιοποίησε σειρά φωτογραφιών που τράβηξε η ίδια στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγό της, μακριά από την πόλη που δρούσε ο τελευταίος.
Πιθανότατα χρησιμοποίησε το παραποιημένο διαβατήριο που την εμφάνιζε ως υπήκοο χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως εμφανιζόταν και ο «Βραζιλιάνος» σύζυγός της Ντάνιελ Κάμπος. Ο «Τζέραλντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς» φαίνεται να είχε διπλή υπηκοότητα, από Βραζιλία και Αυστρία.
Πέρα από τον «Βραζιλιάνο» σύζυγό της, «Ντάνιελ Κάμπος», που βρισκόταν στη Βραζιλία, η Ιρίνα φέρεται να αποτελούσε ευρωπαϊκό «δίδυμο» με μία άλλη Ρωσίδα πράκτορα που βρισκόταν στη Σλοβενία και συνελήφθη πριν από δύο μήνες. Η Ιρίνα φέρεται να έχει ταξιδέψει και εκεί.
Η σύλληψη της «Σλοβένας» Ρωσίδας πράκτορος φαίνεται να αποτέλεσε την αιτία «ανάκλησης» του «Ντάνιελ Κάμπος» και της «Μαρίας Τσάλλα», πριν συλληφθούν και αυτοί.
Αλλα δύο ταξίδια της Ιρίνας είχαν γίνει στο εσωτερικό της Ελλάδας με τον Ελληνα σύντροφό της, ο οποίος μάλιστα της είχε εκμυστηρευτεί την επιθυμία του να την παντρευτεί…
Παρόμοιες υποθέσεις
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είχαν δημοσιοποιηθεί τέσσερις πανομοιότυπες υποθέσεις με τη δράση μυστικών πρακτόρων με αυτά τα χαρακτηριστικά σε Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και η «φίλη» της Ιρίνας στη Σλοβενία.
Πέρα από τις επαφές και συναντήσεις της «Μαρίας Τσάλλα» και τα ταξίδια της, τα στελέχη της ΕΥΠ επιχειρούν να εντοπίσουν τον μηχανισμό και τη μεθοδολογία διαβίβασης των πληροφοριών που είχε συλλέξει.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάποια ψηφιακά στοιχεία και έγγραφα που άφησε πίσω στο κατάστημα και στο σπίτι της στο Παγκράτι.
400 «ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ» ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Πώς δρουν οι Ρώσοι «illegals»
Η τοποθέτηση των «Illegals» αποτελεί μια κλασική ρωσική μεθοδολογία, που έχει υιοθετηθεί εδώ και δεκαετίας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, με την KGB να το κάνει στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης, διεισδύοντας ακόμη και στις ΗΠΑ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Ενας από τους τόπους εκπαίδευσης των «παράνομων» ήταν το Καζάν. Οι «απόφοιτοι» στέλνονταν σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, με σκοπό να διεισδύσουν σε ξένες πρεσβείες και σε κυβερνητικούς οργανισμούς.
Η ρωσική κατασκοπεία, και όχι μόνο, λειτουργεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος λειτουργεί με αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι εργάζονται σε μια πρεσβεία και δραστηριοποιούνται υπό διπλωματική κάλυψη παρουσιαζόμενοι ως στελέχη υπουργείων Εξωτερικών αλλά στην πραγματικότητα είναι μέλη μυστικών υπηρεσιών. Ο δεύτερος είναι οι «παράνομοι» που στήνουν μια εικονική ζωή ιδιωτών.
Οι «παράνομοι» κρύβονται στη χώρα ενδιαφέροντος, όχι με τον ρόλο εκείνων που θα διεισδύσουν για την άντληση πληροφοριών αλλά να «συναντήσουν» κάποιους που έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ο Ρώσος «παράνομος» δηλαδή είναι ο χειριστής του στρατολογημένου Ελληνα αξιωματούχου, συλλέγει τις πληροφορίες του και τις διαβιβάζει στη Μόσχα με μηχανισμό που δημιουργεί. Βασικό πλεονέκτημα των «παράνομων» είναι η ευχέρεια ταξιδιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ευρωπαϊκά διαβατήρια, κάτι που τους κάνει «αόρατους».
Απομάκρυνση
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συλλογική δράση των ευρωπαϊκών χωρών για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των «παράνομων». Περισσότεροι από 400 «διπλωμάτες» και «παράνομοι» εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον περιορισμό «χειρισμού» των στρατολογημένων αξιωματούχων και την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες ενδιαφέροντος της ρωσικής πλευράς.
Πριν από λίγους μήνες Ρώσος κατάσκοπος επιχείρησε να εισδύσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, επιχειρώντας να εργαστεί εκεί, ενώ στη Νορβηγία Ρώσος κατάσκοπος εργαζόταν σε ερευνητικό ινστιτούτο. Και στις δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν από την αντικατασκοπία. Αντίστοιχες συλλήψεις έγιναν στην Ιταλία, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και στη Σλοβενία. Οπως αναφέρουν σχετικές πηγές, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία επιχείρησε να απλώσει τα δίχτυα των «Illegals» σε όλη τη Δύση, επιχειρώντας να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα και την απομόνωσή της από την πληροφόρησή της.
Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Από την ΜΙ6 στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου
Από την αρχική πληροφορία της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας τα στελέχη της ΕΥΠ έφθασαν στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Εκεί τον Δεκέμβριο του 1991 φαίνεται να είχε δηλωθεί η γέννηση και ο θάνατος του παιδιού που πήρε το όνομά της η «Μαρία Τσάλλα». Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν σκίσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Διαπιστώθηκε επίσης ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρησης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί.
Η μητέρα του άτυχου βρέφους είχε καταγωγή από τη Νότια Εύβοια. Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, η «Μαρία Τσάλλα» εμφανίζεται μαζί με μία «γνωστή» κυρία στο Ληξιαρχείο Μεσσαπίων όπου προβαίνει σε διαδικασία μεταδημότευσης, επιχειρώντας να σβήσει τα ίχνη της. Γίνεται δημότης Αλιβερίου.
Για να «μπερδέψει» ακόμη περισσότερο την ταυτότητά της, ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης είχε δηλώσει την οδό Τζαφέρη στο Γκάζι, αλλά εκεί βρίσκεται άλλη επιχείρηση. Η δική της επιχείρηση στο Παγκράτι δεν εμφανίζεται στα σχετικά μητρώα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στοιχεία από την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να αντληθούν τραπεζικές συναλλαγές της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα.
ΔΙΠΛΗ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ»
Ανοικτό κινητό έως και τις 6 Ιανουαρίου
Η Ιρίνα εγκατέλειψε την Ελλάδα και ταξίδεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο. Το ελληνικό κινητό της τηλέφωνο εξέπεμψε για τελευταία φορά στις 6 Ιανουαρίου. Ενόσω απουσίαζε επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπάλληλό της και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα επιστρέψει για λόγους υγείας, φροντίζοντας πάντως να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητές της. Η Ιρίνα είχε ερωτικό δεσμό με Ελληνα που δήλωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική ταυτότητα και δράση της συντρόφου του.
Σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνη, στη Ρωσία φέρεται να επέστρεψε και ο σύζυγός της, που δρούσε με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας στη Βραζιλία. Και εκείνος διατηρούσε εκεί ερωτική σχέση και μάλιστα η σύντροφός του φέρεται να ανησύχησε και να κατήγγειλε στις αρχές και δημοσίως την εξαφάνισή του. Η τελευταία του επικοινωνία, σύμφωνα με τις αναρτήσεις της, ήταν στις 9 Ιανουαρίου.
Μια από τις εκτιμήσεις θέλει τις ρωσικές αρχές να υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν και τους δύο πίσω στη Ρωσία φοβούμενες ότι, λόγω του θορύβου που προκλήθηκε στη Βραζιλία, το ανδρόγυνο θα εντοπιζόταν, σε συνδυασμό με τη σύλληψη της Ρωσίδας «παράνομης» στη Σλοβενία.
Ελεύθερος Τύπος 19/3/23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου