Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Με τις ψήφους της Ν.Δ. η ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων, ενάντια σε γιατρούς & γονείς παιδιών με καρκίνο (βίντεο)


Με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το Ογκολογικό Παίδων, παρά τις έντονες αντιδράσεις αντιπολίτευσης, γιατρών και γονέων παιδιών με καρκίνο.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» υπάρχει μία παιδογκολογική μονάδα στην οποία ανήκουν δύο παιδογκολογικές κλινικές του «Αγία Σοφία», μία παιδογκολική του «Αγλαΐα Κυριακού», Τμήμα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ενώ φιλοξενούνται και δομές αιμοδοσίας και άλλες δομές του νοσοκομείου. 

Η κυβέρνηση, με νέο σχέδιο νόμου το οποίο έχει περάσει σε διαβούλευση, επιχειρεί το συγκεκριμένο κέντρο να μετατραπεί σε αυτοτελές κέντρο το οποίο θα έχει την ονομασία «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Δεν θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπως είναι όλα τα νοσοκομεία, αλλά ιδιωτικού δικαίου. 

«Το σχέδιο νόμου λέει ξεκάθαρα ότι θα έχει έσοδα από νοσήλια, από επιχορηγήσεις, έρευνες, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να συμβαίνει σε αυτό το κέντρο και γι’ αυτό λέμε ότι ένα κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου ξεπουλιέται», είχε τονίσει στο TPP η παιδίατρος και μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Σοφία Ζώρη.

Όπως εξηγεί, οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν, αλλά ο ΕΟΠΠΥ, που στο προηγούμενο διάστημα κάλυπτε οικονομικώς τις υπηρεσίες των ασθενών, θα δίνει τα χρήματα στο ιδιωτικό κέντρο. 

«Ο ιδιώτης θα κερδίζει, θα έχει έσοδα από μία σειρά άλλων ενεργειών που θα γίνονται μέσα στο κέντρο όπως δωρεές και επιχορηγήσεις, από ιδιώτες που θα έρθουν να επενδύσουν και να βγάλουν χρήματα. Θα πάψει να υπάρχει ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας μιας παιδογκολογικής μονάδας. Η λειτουργία της θα εξαρτάται καθαρά από οποιονδήποτε ιδιώτη καλοθελητή θέλει να επενδύσει σε αυτή τη μονάδα», προσθέτει.

Η κυβέρνηση λέει ότι το εγχείρημα αυτό θα θυμίζει ό,τι έγινε περίπου στο «Ωνάσειο». Η εμπειρία όμως, όπως θυμίζει η κ. Ζώρη, δείχνει άλλα: «Παρότι γράφει το νομοσχέδιο ότι οι παρεχόμενες από το κέντρο υπηρεσίες προς τους ασθενείς είναι δωρεάν, όμως, επειδή το κέντρο δεν έχει όλες τις υποειδικότητες, – λέει βέβαια το νομοσχέδιο ότι το κέντρο θα συνδέεται με το «Αγία Σοφία» στο οποίο όμως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις – οι γονείς θα βρεθούν στην εξής κατάσταση: θα του πουν “θέλεις να περιμένεις για να γίνει η μαγνητική στο παιδί σου ένα χρόνο;” – γιατί τόση είναι η αναμονή στο «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης προσωπικού – “ή θέλεις μήπως να πας σε ιδιωτικό και να δώσεις κάποια λεφτά; Θέλεις να φέρουμε εμείς τον Τάδε γιατρό να δει το παιδί σου μέσα στο κέντρο; Ή θέλεις να περιμένεις την αναμονή στο δημόσιο;”». 

Με τους γονείς φυσικά να βρίσκονται στο δίλημμα ανάμεσα στην ταχεία επί πληρωμή περίθαλψη του παιδιού τους ή την αργή αλλά δωρεάν εξυπηρέτηση του υποστελεχωμένου δημοσίου.

Η θέση των γιατρών είναι ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι μία γενναία στελέχωση του ήδη υπάρχοντος δημοσίου κέντρου, του οποίου οι δημόσιοι γιατροί κοπιάζουν με αυταπάρνηση για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των καρκινοπαθών παιδιών. 

«Οι γονείς γνωρίζουν το έργο που προσφέρουν οι γιατροί σε αυτά τα παιδιά και πραγματικά μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Να έρθουν γιατροί, να έρθουν ακτινολόγοι, νοσηλευτές, παρασκευαστές, να έρθουν μηχανήματα. 

Αυτά πρέπει να έρθουν στο «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού», όχι να έρθει ένας ιδιώτης και να κερδίζει. Αυτό, μπορεί να γίνει στο σήμερα, όμως δεν το επιλέγει η κυβέρνηση. Ούτε όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αντιπροτείνει.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στο σύνολο του ψήφισε η ΝΔ. Απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με διατάξεις για την: Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια κατά του covid-19. Για την διαδικασία εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής δαπανών αγοράς αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του covid-19. Προσθήκη διατάξεων στην παρ. 4 άρθρου 25 ν.4549/2018. για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Ρύθμιση σχετικά με το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες και ολοκλήρωσης της αναγκαίας προετοιμασίας για την λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών. Τροποποίηση της παρ1 του άρθρου 22 του ν. 5015/2013 σχετικά με την μετάθεση ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε συνέχεια ή μετακίνηση. Για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής των ιατρών του Γ.Ν. Θήρας. Προσθήκη στην παρ. 1Α του άρθρου 11 του ν. 2889/2021 για την απασχόληση ιατρών του ΕΣΥ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την αντικατάσταση του άρθρου 105 του ν. 4692/2020 σχετικά με την συνεργασία πανεπιστημιακών εργαστηρίων και νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και πανεπιστημιακών εργασιών με νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τροποποίηση άρθρων 27 και 18 του ν. 3984/2021 σχετικά με τους Συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Υπέρ της υπουργικής τροπολογίας τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τάχθηκε με το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

Στο νομοσχέδιο, είχαν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογίες που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. 

Η πρώτη, είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αφορούσε την «Παύση εισφοράς 3%, υπέρ ΝΙΜΤΣ μερισμάτων ΜΤΑ και Εκτροπής της στο ΜΤΑ». Η δεύτερη, από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την «Αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο παρατήρησε στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης αντιφατικότητα καθώς όπως είπε «από την μια διαφωνείτε με τον νομικό χαρακτήρα ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου για το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο και από την άλλη γιατί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δεν παρέχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία». Επεσήμανε ότι «το Δημόσιο δραστηριοποιείται και μέσα από ανώνυμες εταιρείες ». Παρατήρησε πως «μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι αυτό «που γίνεται τώρα, είναι ότι μέσα από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει». 

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης είπε πως «δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε». Όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός που υπάρχει», όπως άλλωστε και σήμερα γίνεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός, διευκρίνισε, ότι η μορφή του ΝΠΙΔ «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς. Δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης πόρων μέσω κλινικών δοκιμών, άρα, δωρεάν υπηρεσίες στα πάσχοντα παιδιά. 

Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τα νοσήλια όπως το πράττει και σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Θα υπάρξουν αν χρειαστεί έκτακτες επιχορηγήσεις ακριβώς για να στηριχθούν όλες οι θεραπείες. Διασφαλίζουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι θα έχουμε περισσότερες παροχές, θα έχουμε δωρεάν παροχές, έχουμε μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την μη στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτή η Κυβέρνηση δίνει αύξηση 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή μπορούσε, αυτή έδωσε. Αυτή η Κυβέρνηση δίνει 400 ευρώ σε αυτούς που είναι στις ΜΕΘ και στους εντατικολόγους και 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε το επίδομα επικινδυνότητας στους νοσηλευτές στα 200 ευρώ. 

Τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους των Κέντρων Υγείας τους ενέταξε στον προσωπικό γιατρό, όπως εσείς τους εντάξατε στον οικογενειακό γιατρό, δίνει 800 ευρώ το μήνα επιπλέον. Αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διασφάλισαν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% των 17 δισεκατομμυρίων».

https://thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom