Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο «καυγάς» για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας

Κάτι περίεργο συμβαίνει...

Είναι αλήθεια ότι όταν ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών είχε υποσχεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ότι θα έφερνε
ένα νόμο με τον οποίο θα υπήρχε κοινοβουλευτικός έλεγχος στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών από 25.000 ευρώ και πάνω.

Η ΝΔ στην αρχή αντέδρασε λέγοντας ότι τι γίνεται με τα μικρότερα ποσά, δηλαδή εάν ένα πόσο που χορηγείται ως μυστικό κονδύλι 24.900 ευρώ θα μπορεί να χορηγείται ανεξέλεγκτα;

Ούτε βεβαίως δόθηκαν τότε επαρκείς εξηγήσεις ποιοι θα συγκροτούν την επιτροπή στο ΥΠΕΞ που θα καθόριζε σε ποιούς να δοθούν χρήματα από τα μυστικά κονδύλια. Απάντηση δεν δόθηκε, αλλά το γεγονός ότι θα ερχόταν ένας τέτοιος νόμος στη Βουλή, είχε ικανοποιήσει πολλούς.

Οντως ο νόμος ψηφίστηκε, πλην όμως οι γαλάζιοι βουλευτές δεν θυμούνται εάν έγινε ποτέ έλεγχος από κοινοβουλευτική επιτροπή για κονδύλια πάνω από 25.000 ευρώ του ΥΠΕΞ. Το να μην θυμούνται δεν λέει απολύτως τίποτα. Δουλειά τους είναι να θυμούνται.

Αντιθέτως ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έλεγε στη Βουλή ότι υπήρξε όντως έλεγχος σε ποσά που δόθηκαν σε πατριαρχεία και εκκλησίες, αλλά δεν τα κατονόμασε καθ΄ότι είναι απόρρητα. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση περιόρισε κατά πολύ το ποσό των μυστικών κονδυλίων.

Ο κ. Κοτζιάς είχε στο παρελθόν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που ψήφισε το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπουργεία που διαχειρίζονται “μυστικά ή απόρρητα κονδύλια”, όπως το Άμυνας.

Ο κ. Κοτζιάς βρήκε την ευκαιρία όταν ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στα κονδύλια του ΥΠΕΞ και επανέφερε αυτή την πρότασή του , κατά την εκρηκτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάτι που προκάλεσε την οργή του Πάνου Καμμένου κατηγορώντας τον για “κακοδιαχείριση” στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το θέμα, όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Κοτζιά είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν το μοναδικό υπουργείο που προβλέπεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στα μυστικά κονδύλια, σε αντίθεση με τα άλλα υπουργεία που δεν έχουν. Μάλιστα, έλεγαν ότι λίγο πριν παραιτηθεί ο κ. Κοτζιάς είχε εισηγηθεί η Βουλή να ελέγχει (με νόμο) όλα τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείωνΠλην όμως δεν πρόλαβε.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Διάφορα sites (όχι τα κρατικά ή των υπουργείων) προβάλλουν υπουργούς και το έργο τους και επιτίθενται σε αντιπάλους τους. Εάν αυτά τα sites πληρώνονται από την τσέπη των υπουργών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν όμως πληρώνονται από διάφορα κονδύλια (μυστικά και μη) τότε υπάρχει πρόβλημα.
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom