Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Επιβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει Bad Bank για τα «κόκκινα δάνεια»


Τα χαρτιά της για τα “κόκκινα δάνεια” άνοιξε απόψε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ - Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν πρώτη, φορά, λόγο για δημιουργία Bad Bank - Στο σενάριο σύστασης “κακής” τράπεζας είχε αναφερθεί νωρίτερα το Bloomberg

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε απόψε σε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά σε ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), κατά κάποιους αναλυτές μία παραλλαγμένη Bad Bank, η οποία θα κληθεί να εγγράψει “κόκκινα δάνεια”. Το ποια και μέχρι σε ποιο κεφαλαιακό ύψος “κόκκινων δανείων” θα απορροφήσει η “νέα” τράπεζα, οι ίδιοι κύκλοι της Καραγιώργη Σερβίας πρόσθεταν ότι θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωσή τους.

Ο καθηγητής Κώστας Μελάς στο newsit.gr

Ο κ. Μελάς, συνεχίζει λέγοντας ότι η προσπάθεια που έγινε για να λυθεί το πρόβλημα από την αρχή της κρίσης είναι εντελώς λάθος. Η όλη λογική είναι παντελώς λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν χωρίς να έχουμε αποτελέσματα. Ειδικά στην μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνει, επίσης, ότι θα έπρεπε – όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου – να γίνει εξαρχής αυτό το οποίο έγραψε το Bloomberg. Μια bad bank που θα απορροφούσε από τους ισολογισμούς τα μη αποτελεσματικά δάνεια. Έτσι, και οι τράπεζες θα απελευθερώνονταν και θα έπαιζαν τον ρόλο που πρέπει να παίξουν, δηλαδή να δίνουν δάνεια.

Γιατί τώρα η Bad Bank

Συμπερασματικά, αφορμή για την αποψινή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η κατάρρευση τις προηγούμενες ημέρες του ελληνικού Χρηματιστηρίου που με τη σειρά της, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μελάς στο newsit.gr, προκλήθηκε από ένα γεγονός: Ό,τι μία ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, μετά από τις οδηγίες του ESM βγήκε για αναζήτηση δανείου αλλά το επιτόκιο που της δόθηκε ήταν πολύ υψηλό. 
«Αυτή η αφορμή», τονίζει ο κ. Μελάς, «έδωσε την ευκαιρία στα ξένα funds να αναλύσουν το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι τα «κόκκινα δάνεια». 
Οι προσεγγίσεις που έγιναν κατέληξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέσα στα τελευταία 2 με 3 χρόνια είναι δύσκολο να επιτευχθεί με βάση την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Το χρηματιστήριο την Πέμπτη (04.10.2018) ανέκαμψε αλλά τα ομόλογα πιεζόμενα και από τις διεθνείς αναταράξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ χτύπησαν πάλι κόκκινο. Ο Κώστας Μελάς, καθηγητής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε στο newsit.gr πόσο τα κόκκινα δάνεια έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την ευρωστία των τραπεζών. 
Τόνιζε, επίσης, ότι η δημιουργία μιας Bad Bank είναι μονόδρομος πλέον για να λειτουργήσουν σωστά οι τράπεζες με μια επισήμανση. Ότι, αν τελικά ακολουθηθεί αυτή η λύση το μάρμαρο το θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.

Bloomberg : Bad Bank στην Ελλάδα για “κόκκινα δάνεια”

Η δημιουργία μίας Bad Bank, δηλαδή μιας τράπεζας που θα συγκεντρώσει “κόκκινα δάνεια” που έχουν γονατίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακούγεται πλέον πολύ έντονα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και οι φήμες και οι αναλύσεις πήραν σάρκα και οστά σήμερα, μια ημέρα μετά το χθεσινό μακελειό στο Χρηματιστήριο όπου ο τραπεζικός κλάδος έζησε στιγμές θρίλερ με μεγάλες απώλειες. Σήμερα ένα δημοσίευμα του Bloomberg έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της Bad Bank επικαλούμενο μάλιστα και πηγές από την Αθήνα.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom