Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Παγκόσμιος συναγερμός για το δημοψήφισμα στη Βρετανία - Πώς το Brexit θα επηρεάσει κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ


Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας
από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά, στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS που δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου.

Ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής της διεύθυνσης κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της TNS, επισήμανε ότι «πρέπει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ το 1995 είχε υπάρξει μια καθυστερημένη μεταστροφή του status quo και το ίδιο θα καταγραφεί εδώ».

«Σαφώς, με μια κούρσα τόσο αμφίρροπη όσο αυτή, το επίπεδο της συμμετοχής μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών θα είναι κρίσιμο» και «θα ορίσει το αποτέλεσμα». Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Νωρίτερα σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας με 45% επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής με 44%, οδηγώντας σε νέα πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Την ίδια ώρα, το Politico δημοσιεύει έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρεται, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Διαβάστε την έρευνα του Politico: 
Πώς το Brexit θα επηρεάσει κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom