Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Γιάννης Αντετοκουνμπο: Πορεία προς την κορυφή (φωτο)


Συνέντευξη: Λευτέρης Αμπατζής

Από το ανοιχτό γήπεδο της γειτονιάς του και τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα βρέθηκε να βιώνει το αμερικανικό όνειρο στο Μιλγουόκι και ολόκληρος ο μπασκετικός πλανήτης να συζητά για αυτόν. 

Πλέον, ο χαρισματικός 21χρονος αθλητής ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος πλέι μέικερ με ύψος 2.10 και ονειρεύεται ότι μαζί με τα άλλα τρία αδέρφια του, θα παίξει μια μέρα στην εθνική Ελλάδας.

Αισθάνεσαι παιδί θαύμα βλέποντας με πόση ταχύτητα κατάφερες να παίξεις από την Α2 στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησα από την Α2, αλλά από πολύ χαμηλότερα. Είχε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσω να χαίρομαι την καθημερινότητα στο ΝΒΑ. Όχι, δεν νιώθω παιδί θαύμα. Απλώς κοιτάζω να αξιοποιήσω το ταλέντο μου μέσα από σκληρή δουλειά.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου νούμερο 1 στο ΝΒΑ και να μετέχεις στο All-Star Game;

Ο πρώτος και βασικότερος στόχος μου είναι να παίζω όσο καλύτερα μπορώ με την ομάδα μου. Να μπούμε στα πλέι οφ και μετά θα έρθει και το All-Star Game. Δεν φαντάζομαι τίποτα, σκέφτομαι μόνον ότι πρέπει να δουλεύω και να βελτιώνομαι συνέχεια.

Τουλάχιστον σκέφτεσαι τον εαυτό σου πλέι μέικερ την επόμενη σεζόν, όπως έχει αποφασίσει ο προπονητής σου, ο Τζέισον Κιντ;

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος και μου αρέσει που ο προπονητής μου θέλει να με κάνει πλέι μέικερ. Ανυπομονώ να δουλέψω, να ανταποκριθώ στον ρόλο και να γίνω καλύτερος.

Ποιος είναι ο παίκτης που θαύμαζες μικρός;

Μου άρεσε πολύ ο Άλεν Άιβερσον. Δεν φοβόταν κανέναν. Αυτό με εντυπωσίαζε. Μικρότερος είχα το ίδιο μαλλί και προσπαθούσα να τον μιμηθώ. Πάντα τον έβλεπα και έλεγα πως μία μέρα μπορεί να γίνω σαν εκείνον. Δεν περίμενα όμως να φτάσω 2.10!

Τι άποψη έχεις για τον Κάρι;

Ο Κάρι έχει ταλέντο. Παίζει καλύτερα από όλους αυτήν τη στιγμή. Αν τον δεις έξω από το γήπεδο, δεν νομίζεις πως είναι παίκτης μπάσκετ. Τον βλέπεις και νομίζεις πως είναι παιδάκι. Σαν φυσιογνωμία, ας πούμε, εγώ είμαι πιο άγριος.

Ποια ομάδα θα πάρει το Πρωτάθλημα;

Οι Ουόριορς. Είναι η καλύτερη ομάδα, παίζουν το καλύτερο μπάσκετ. Να δούμε, βέβαια, αν θα αντέξουν. Υπάρχει βέβαια και το Τορόντο.

Πού είναι πιο δύσκολα; Στην Ευρώπη ή στο ΝΒΑ;

Το μπάσκετ είναι μπάσκετ, όπου και αν παίξεις. Σίγουρα στην Ευρώπη είναι πιο κλειστές οι άμυνες, αλλά την μπάλα χρειάζεσαι.

Πώς νιώθεις ως Ελληνας στην Αμερική;

Σε κάθε γήπεδο, όπου και αν πηγαίνω, βλέπω ελληνική σημαία. Και όχι μία. Δέκα, δεκαπέντε και πάντα προσπαθώ να μιλώ και να επικοινωνώ με όλους τους Έλληνες. Υπάρχει μεγάλη στήριξη. Ξέρουμε πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, πως βρίσκεται στο προσκήνιο για άσχημους λόγους. Σηκώνουμε τη σημαία μας, για να δείξουμε πως υπάρχει ελπίδα, πως η Ελλάδα έχει πράγματα να δώσει.

Πώς προέκυψε το «Antetokounbros Streetball Event 2016», που ξεκίνησε (με την υποστήριξη του ΟΤΕ TV) από το Ηράκλειο Κρήτης και θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα;

Είναι κάτι που το κάναμε πέρυσι, πολύ αυθόρμητα, στο ανοιχτό που μεγαλώσαμε, στα Σεπόλια. Δεν περιμέναμε από ένα tweet να μαζέψουμε 3.000 κόσμο. Και σκεφτήκαμε να πάμε και σε άλλα μέρη, μαζί με τον Θανάση, για να προσεγγίσουμε περισσότερο κόσμο.

Είναι γνωστό πόσο δεμένοι είστε ως οικογένεια. Πέρα από τον Θανάση, έρχονται και άλλα δύο αδέρφια από πίσω...

Ναι, είναι και ο Κώστας με τον Αλέξη. Και οι τέσσερις έχουμε βάλει στόχο κάποια στιγμή να παίξουμε στην Εθνική Ομάδα.

Φαντάζεσαι να βρεθείτε όλοι και στο ΝΒΑ;

Θα είμαι πολύ υπερήφανος, μπορεί να με πιάσουν και τα κλάματα.

Ποια είναι τα πλάνα για το καλοκαίρι;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα, τον Θανάση και τον Κώστα. Θα κάνουμε προπονήσεις σε Ελλάδα, Μιλγουόκι και Λος Αντζελες. Όταν ο μικρότερος αδερφός μας, ο Αλεξ, τελειώσει με τις υποχρεώσεις του στο σχολείο, θα έρθει και εκείνος μαζί μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και ποιο χόμπι κάνεις;

Λατρεύω το παστίτσιο. Μου αρέσει ο κινηματογράφος, με χαλαρώνει, αλλά δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για να βλέπω ταινίες. Επίσης, ψάχνω κυρίως στο youtube για motivation videos από παλιούς παίκτες ή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που έχουν κάτι να δώσουν.

MILWAUKEE BUCKS
Ο αγαπημένος «Giannis» των Μπακς δεν ήταν απλώς ο καλύτερος παίκτης του Μιλγουόκι στη φετινή σεζόν.
Τελείωσε τη χρονιά με 16,9 πόντους, 4,3 ασίστ και 3,2 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ είχε επίσης και 5 triple-double!
Δημοσιεύτηκε στο HOMME, τεύχος 119 – Ιούνιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom