Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σκληρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου κατά του Νίκου Φίλη

Καταδικάζει ως απαξιωτικές και προσβλητικές τις δηλώσεις του υπουργού

Νέος γύρος αντιπαράθεσης της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη με αντικείμενο τόσο το μάθημα των θρησκευτικών,όσο και των Αρχαίων Ελληνικών.

Στη σημερινή 2η συνεδρίασή της για τον Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
(ΔΙΣ) ασχολήθηκε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργού για τα θρησκευτικά τονίζοντας κατ' αρχάς πως εκφράζει τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ.Φίλη.

Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΔΙΣ

"Με έκπληξη η Δ.Ι.Σ. παρακολουθεί τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη να αναφέρεται σε δηλώσεις του απαξιωτικά και προσβλητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, και επιπλέον να εξακολουθεί να το χαρακτηρίζει κατηχητικό ή ομολογιακό, χαρακτηρισμοί που έχουν απορριφθεί από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτική του μαθήματος, καθώς και από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Συνεδρία της 9ης Μαρτίου ε.έ.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν εσχάτως και για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό. Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Υπουργού."

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, ο κ.Φίλης έχει αναφέρει ότι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει πιο ανοιχτό και σε άλλες θρησκείες και να πάψει να είναι κατηχητικό και ομολογιακό. Μάλιστα, στην πρόσφατη, επεισοδιακή εκδήλωση που παρέστη, στην Καλλιθέα, ο κ.Φίλης είχε πει ότι «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα Θρησκευτικά, παρότι διδάσκονται πολλές ώρες, εντούτοις «είναι η ώρα του παιδιού» στα σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom