Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Προθεσμία 60 ημερών για τις υπουργικές offshore - Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Μπορεί η κυβέρνηση λόγω των πανταχόθεν σφοδρών αντιδράσεων και κυρίως των εσωκομματικών σκληρών επικρίσεων να ανέκρουσε πρύμναν και να «μάζεψε» άρον-άρον τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επέτρεπε
σε υπουργούς και βουλευτές να κατέχουν offshore εταιρείες ή να μετέχουν σε αυτές, όμως η σκόνη όχι μόνο δεν κάθισε, αλλά αντίθετα κονιορτοποίησε και τα τελευταία ψήγματα της ευαγγελιζόμενης αριστερής ηθικής.

Tι προβλέπεται με την τροπολογία

Έτσι, ψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή η νέα τροπολογία που απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικά εκτιθέμενων προσώπων σε offshore και προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Με τη νέα πρόβλεψη παρέχεται διορία έως 60 ημέρες για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν μετοχές σε τέτοιες εταιρείες.

Ειδικότερα, προσδιορίζονται οι απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζεται, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

Ποιους αφορά

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία -η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο- αφορά στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, σε όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Με τη νέα πρόβλεψη, παρέχεται διορία έως 60 ημέρες για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν μετοχές σε τέτοιες εταιρείες

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα αφορά όχι μόνο τις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και τις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτόν η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού.

«Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση. Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης

Δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι εξηγούσαν στο zougla.gr ότι από τη στιγμή που η διάταξη ψηφίστηκε έπρεπε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυτόματα με τη δημοσίευσή της απέκτησε ισχύ νόμου, ακόμη κι αν αποσυρθεί ή καταργηθεί αμέσως, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να τη χρησιμοποιούσουν όσοι αναζητούσαν μέχρι σήμερα «ποινικό πλυντήριο» για να γλυτώσουν τις συνέπειες του νόμου και να προλάβουν να «ξεπλύνουν» ό,τι μπορούσαν.

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «διέσωσε» από ποινικές συνέπειες ακόμη και πολιτικούς αντιπάλους της, οι οποίοι φέρουν σκιές για ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδίων ή στενών τους προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το ζήτημα εκτός από τις πολύ σοβαρές υποψίες για επιχείρηση συγκάλυψης συγκεκριμένων προσώπων έχει τεράστια ηθική διάσταση και έχει καταφέρει ακόμη ένα βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση, η οποία κουνά το δάχτυλο στη διαπλοκή, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί να «βαφτίσει» το νόμιμο και ως ηθικό. Και αυτό ακριβώς στηλίτευσε και η «Αυγή», κάνοντας ευθεία, καθαρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών, εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε ''φορολογικά συνεργάσιμα'' κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ''φορολογικοί παράδεισοι'' σε μία περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί» ανέφερε η εφημερίδα σε άρθρο της.

Η νέα διάταξη που θα έρθει να αντικαταστήσει την επίμαχη και που προκαλεί και αυτή επικρίσεις, καθώς περνά στο αντίθετο άκρο ορίζοντας το απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας και της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, δεν μπορεί να ανατρέψει τη ζημιά που έχει γίνει.

Σε περιπτώσεις υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος που βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, οι δικαστές θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεκτό το επιχείρημα της ευνοϊκότερης διάταξης στο οποίο θα καταφύγουν οι εμπλεκόμενοι, ώστε να απαλλαγούν και να έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο φορολογικές συνέπειες.

Και έτσι προκύπτει το μεγάλο ερώτημα, αν πρόκειται για σκόπιμη, «φωτογραφική» διάταξη και δη από μία αριστερή κυβέρνηση. Ο τρόπος που εισήχθη για ψήφιση, αλλά και η αντικατάστασή της από μία άλλη εκ διαμέτρων αντίθετη διάταξη που θα εισαχθεί αύριο στη Βουλή, έχουν προκαλέσει σύγχυση, η οποία μένει να αποδειχθεί αν είναι εσκεμμένη.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom