Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

7.000.000 ευρώ για το κυβερνοέγκλημα

ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΧΑΓΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ EC3

Δημιουργήθηκε με μυστικότητα όπως συμβαίνει με όλες τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας. Κι όμως, το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Κυβερνοεγκλημάτων (EC3) έκανε τα πρώτα του βήματα από την αρχή του χρόνου και εγκαινίασε ήδη την έδρα του, στη Χάγη. Με δυο λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενωση έριξε ήδη στη μάχη το νέο αμυντικό όπλο της για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, με στόχο κυρίως τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, όπως και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.


Οι δυνάμεις ασφαλείας των χωρών-μελών δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος που συνήθως αφορούν εκατοντάδες θύματα, με υπόπτους διασκορπισμένους σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λοιπόν προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου που θα λειτουργούσε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Το νέο κέντρο EC3 χρημοτοδοτείται, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Europol, με 7 εκατομμύρια ευρώ για το 2013. «Το EC3 θα καταστεί κέντρο συνεργασίας που θα υποστηρίζει την ελεύθερη και ταυτόχρονα ανοιχτή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των χρηστών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σεσίλια Μάλστρεμ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα επικεντρώνει τις έρευνές του στις παράνομες δραστηριότητες από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαιτέρως εκείνες που αποδίδουν μεγάλα κέρδη, όπως η ηλεκτρονική απάτη πιστωτικών καρτών και η παραποίηση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω Ιντερνετ και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις είναι επίσης ένας τομέας έρευνας, όπως οι επιθέσεις εναντίον βασικών συστημάτων υποδομών και πληροφοριών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν καθημερινά θύματα κυβερνοεγκλημάτων.

Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο Ιντερνετ και το 74% συμφωνούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος αυξήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς. Ενα 12% των χρηστών του Διαδικτύου σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν ήδη πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύματα αντιποίησης ταυτότητας. Ωστόσο το 53% των χρηστών δεν έχουν αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους εντός της τελευταίας χρονιάς.

(Πηγές: Corriere della Sera-ec.europa.eu)
Κ.ΤΖΑΒΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom