Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μετά από 3 χρόνια δύο άτομα καλούνται ως ύποπτα από τη Δικαιοσύνη για τον εμπρησμό και τις δολοφονίες στη Marfin

Δύο άτομα έχουν κληθεί να απολογηθούν για τον εμπρησμό της Marfin το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Μάρτυρας άκουσε γυναίκα να λέει: "Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να τους κάψετε"

Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση του εμπρησμού της Marfin κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου στις 5 Μαΐου 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο τριών υπαλλήλων, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", μετά από έρευνες τριών ετών, δύο πρόσωπα καλούνται από τη Δικαιοσύνη για να απολογηθούν ως ύποπτοι για την επίθεση.

Με βάση το προανακριτικό υλικό, τις μαρτυρίες και τις φωτογραφίες από το σημείο, ασκήθηκε αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία, που στη συνέχεια προσωποποιήθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος καλεί την παρασκευή σε απολογία δύο άτομα.

Οι κατηγορούμενοι, αναμένεται, λόγω της σοβαρότητας της κατηγορίας, να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, οι δικαστικές αρχές έχουν αποτιμήσει ποινικά το ρόλο δύο συγκεκριμένων προσώπων, ενώ για άλλα δύο που ελέγχθηκαν στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας, κρίθηκε ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

Σχεδόν όλοι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν αποδίδουν κυρίαρχο ρόλο σε έναν ψηλό άνδρα, που είχε σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε τζόκεϊ και άλλος δύο πιο κοντούς άνδρες, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν επίσης σακίδια.

Άλλος μάρτυρας αναγνωρίζει σε ποσοστό 97% μαι γυναίκα ως ύποπτη για τον εμπρησμό, ενώ άλλος μάρτυρας είπε ότι υπήρχε "καθοδηγητής", μεγαλύτερης ηλικίας από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Η εφημερίδα δημοσιεύει μερικές από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, όσων κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη για την τραγωδία της Marfin.

"Στη Marfin, το κτίριο έπιασε φωτιά και είδα κάτι που θύμιζε σκηνικό στους Δίδυμους Πύργους στην Αμερική. Είδα δηλαδή έναν ηλικιωμένο να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί και να πέφτει από την ταράτσα, έναν όροφο πιο κάτω, του διπλανού ακριβώς κτιρίου. Από όσα έμαθα κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και μάλιστα το περιμέναμε αυτό μόλις είδαμε τις μολότοφ και είχαμε πει ότι θα καούν οι άνθρωποι σαν τα ποντίκια", αναφέρει ένας εκ των μαρτύρων.

Πολύ σημαντική θεωρείται η κατάθεση που έχει δώσει εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

"Στις δύο το μεσημέρι και ενώ η πορεία συνεχιζόταν κανονικά, αντιλήφθηκα ότι ένα άτομο το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα κρατούσε ένα αντικείμενο στα χέρια του και με αυτό σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας Marfin, που βρίσκεται απέναντι από το κατάστημα που δούλευα. Το άτομο ήταν ψηλό και αδύνατο. Μόλις έσπασε η τζαμαρία, ένα δεύτερο άτομο, το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα, κουκούλα και είχε σακίδιο πλάτης έριξε μέσα βόμβα μολότοφ.

Βγήκαμε από το κατάστημα κρατώντας πυροσβεστήρες προκειμένου να σβήσουμε τη φωτιά. Εγώ είπα στο ψηλό άτομο 'Τι κάνετε ρε παιδιά; Έχει γυναίκες πάνω. Έχει κόσμο'

Τότε το ψηλό άτομο μου απάντησε: 'Βγάλτε τους όλους έξω'.

Γυρίζω μέσα στο κατάστημα και αρχίζω να σβήνω τη φωτιά. Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει πάλι μέσα στο κατάστημα μία δεύτερη μολότοφ και πάλι να δημιουργείται φωτιά. Τη βόμβα μολότοφ είδα ότι την πέταξε ένα άλλο νεαρό άτομο. Τότε μέσα στο κατάστημα μπαίνει τρίτο νεαρό άτομο.

Στο πρόσωπό του φορούσε μια μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα: 'Τι κάνετε ρε, έχει κόσμο πάνω..."

'Θα σας κάψουμε όλους' μου απάντησε.

Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ένας από τους υπεύθυνους του βιβλιοπωλείου και τότε το νεαρό άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα και άλλα τρία άτομα".

"Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να τους κάψετε"

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μετά την τραγωδία στη Marfin, μια γυναίκα έλεγε σε δύο άνδρες στο Μετρό: "Γιατί το κάψετε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...".

Γυναίκα οικονομολόγος κατέθεσε δύο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στην Αστυνομία:

"Στις 14:20 της 5.5.2010, ήμουν στο Μετρό στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην έξοδο της Κοραή. Συγκεκριμένα ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Όταν ξεκίνησα να ανεβαίνω είδα από πάνω να έρχονται δύο νεαροί άνδρες, ψιλόλιγνοι και μια γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικόβλητοι, έσπρωχναν κόσμο να περάσουν.

Όταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα, άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει στους δύο νεαρούς. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: 'Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε'.

Δεν θυμάμαι ποιο από τα δύο είπε. Η γυναίκα ήταν κοντή, γύρω στο 1,60, φορούσε μαύρα ρούχα και ήταν ταλαιπωρημένη στο πρόσωπο, είχε μαύρα μαλλιά και ήταν πανικοβλημένη. Τους άνδρες δεν τους κοίταγα γιατί έσπρωχναν για να περάσουν και εγώ φοβήθηκα. Αργότερα έμαθα ότι έβαλαν φωτιά στη Marfin και μέσα κάηκαν δυο γυναίκες και ένας άνδρας. Ασυνείδητα συνδύασα τα δύο γεγονότα".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom